Izvor: B92, 19.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Reforma zavisi od političke volje"

Beograd -- Dejan Anastasijević kaže da, ukoliko je tačno da DS nudi SPS-u ministarstvo policije, "to ne mora da bude loše, ali samo ukoliko se ne svede na kadrovsku politiku".

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, gostujući u Kažiprstu B92, rekao je da je prilikom glasanja za predlog amandmana koji je trebalo da bude uvod u Zakon o kontroli bezbednosnih službi, upravo SPS, odnosno Ivica Dačić, podržao taj amandman.

"Taj predlog, taj amandman, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošao na Odboru za bezbednost Skupštine Srbije kojim je predsedavao Ivica Dačić, ali ne zbog toga što Ivica Dačić nije hteo to da prihvati. Naprotiv, on je glasao za to", rekao je on.

On navodi da radikalski predstavnici nisu ni došli na tu sednicu.

"Zanimljivo je da su protiv usvajanja tog zakona glasali članovi Odbora za bezbednost iz redova Demokratske stranke, što nam govori da u DS, koja je najproevropskija stranka u Srbiji, a G17 plus je bio uzdržan po tom pitanju, što je takođe zanimljivo, ne postoji volja da se raščišćava pitanje dosijea i zloupotrebe koja su u službi postojala i pre i posle Miloševića", kazao je Anastasijević.

Reforma službi bezbednosti, prema Anastasijeviću, više zavisi od političke volje buduće vlade nego od izbora ministra.

"Ne mora, samo po sebi, to da bude baš tako strašno ako SPS to uzme. Ono što je mnogo važnije jeste da li će u toj vladi koja treba bude formirana postojati politička volja da se ta stvar prelomi i raščisti", kazao je on.

Anastasijević je podsetio da postoje dosijei koji nikada neće biti otvoreni i da oni služe za zloupotrebu, manipulaciju i ucenjivanje ljudi i koji će uvek ustati unutar službe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.