Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma lokalnih vlasti na Kosovu

Priština, Gračanica -- Kosovska Vlada usvojila plan za decentralizaciju vlasti na Kosovu, koja podrazumeva formiranje pet novih opština na Kosovu.

Prema planu, Gračanica, Parteš, Đeneral Janković, Junik i Mamuša sredine su koje bi, posle reforme, trebalo da prerastu u nove kosovske opštine. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da plan o pilot-projektima za nove opštine ni po čemu ne omogućava kantonizaciju Kosova, već teži da rasformira paralelne strukture >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prelazak u redovno funkcionisanje vlasti, što je u interesu Kosova.

U sredinama, izabranim za testiranje prvih pilot-projekata novih opština, Srbi, Albanci i Turci odvojeno čine većinu stanovništva. Tako će Srbi imati priliku da nove opštine formiraju u Gračanici, pored Prištine, i Partešu, nedaleko od Gnjilana. Albanci će pilot-projekte sprovesti u Đeneral Jankoviću kod Kačanika i Juniku kod Dečana, dok će Turci moći da u selu Mamuša, kod Prizrena, formiraju novu opštinsku jedinicu.

Opozicione stranke na Kosovu su se usprotivile zacrtanom planu decentralizacije na Kosovu, zahtevajući da reformu lokalne vlasti prati zakonska regulativa. Haradinaj je objasnio da je usvojeni dokument o decentralizaciju urađen na osnovu okvirnog plana koji su sačinili eksperti Vlade Kosova, UNMIK-a, Saveta Evrope i USAID-a.

Premijer je posle sednice Vlade rekao da usvojeni dokument sadrži dva važna aspekta. Prvi je hitno formiranje pilot-projekata novih opštinskih jedinica, a drugi aspekt je priprema potrebnog zakonodavstva, kako bi se nastavilo sa reformama u lokalnoj vlasti.

Ministar u Vladi Kosova za lokalnu vlast Ljutfi Haziri rekao je da u prvim pilot projektima neće biti etničkih načela i izmena postojećih granica opština.

Poslanik u Skupštini Kosova Oliver Ivanović rekao je u Beogradu da će projektovanim planom decentralizacije broj opština sa sadašnjih 30 biti povećan na 75 do 80, istakavši da kosovski Srbi neće biti zadovoljni namerom Vlade Kosova da u reformi lokalne vlasti dobiju pet do šest novih opština.

Kosovski Srbi trenutno čine većinu stanovništva u pet opština u pokrajini. Plan decentralizacije će biti upućen Skupštini Kosova na razmatranje ove nedelje.

Raseljeni: Rešite probleme ili napuštamo Kosovo

Interno raseljeni, koji žive u centralnom delu Kosova, zatražili su od Vlade Srbije i UNMIK-a da im omoguće normalne uslove života ili će biti primorani da se isele u neku zemlju zapadne Evrope.

Oko 80 interno raseljenih, na skupu u gračaničkom Domu kulture, potpisalo je pismo Vladi Srbije i UNMIK-u u kome se ističe da već šestu godinu žive u izuzetno teškim uslovima koji se iz dana u dan pogoršavaju. U pismu se navodi da je 2000. godine na centralnom delu Kosova i Metohije živelo 520 interno raseljenih porodica, a da ih je danas tek 200.

Kao glavni razlog iseljavanja sa Kosova i Metohije u pismu se navode izuzetno teški uslovi života, jer je većina interno raseljenih nezaposlena i živi u napuštenim kućama i kolektivnim centrima bez adekvatne humanitarne i socijalne pomoći.

Pomoć koju upućuju Vlada Srbije i druge humanitarne organizacije ne stiže do tih porodica, navodi se u pismu i dodaje da interno raseljena lica traže prijem kod najviših predstavnika Beograda i Prištine kako bi mogli da do detalja izlože svoje probleme.

I nestali ostali otvoren problem

Haradinaj izjavio je da će susret članova radnih grupa Prištine i Beograda, za rasvetljavanje sudbine nestalih biti održan 10. marta u Beogradu. Radi se o nastavku dijaloga započetog u martu prošle godine u Prištini, a prekinutog nasiljem 17. marta na Kosovu. Dijalog će voditi predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Zvaničnici MKCK-a razmatraju modalitete predstojećeg dijaloga, a danas su u Prištini obavili razgovore sa predstavnicima vlade Kosova ne bi li dobili imena članova kosovske radne grupe. I predstavnici Evropske unije, ali i neki zvaničnici Beograda pozvali su nedavno na nastavak dijaloga, među njima Havijer Solana, Nebojša Čović i Vuk Drašković.

Početak dijaloga između Prištine i Beograda iniciran je pre godinu i po dana u Beču. Tada je određeno da će razgovor početi na nivou eksperata i to radi rasvetljavanja sudbine nestalih, zatim o energetici, saobraćaju i povratku raseljenih.

Na Kosovu se još traga za nekoliko hiljada ljudi nestalih tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. godine, među kojima ima najviše Albanaca - oko 3.500 i Srba - oko 1.300.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.