Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Reforma VJ uslov za evroatlantske integracije"

Beograd -- Da bi Jugoslavija što skorije bila uključena u evro-atlanske integracije, neophodno je da bude nastavljena reforma Vojske, ocenjeno je na skupu "Reforma oružanih snaga, iskustva i izazovi". Britanski ambasador u SRJ Čarls Kroford izjavio je da u Beogradu trenutno preovlađuju nove strukture s kojima će zapadne zemlje uspešno sarađivati. On je naglasio da reforma oružanih snaga predstavlja kretanje od nenormalnog stanja ka članstvu u normalnoj evropskoj porodici. Kroford >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ocenio da je ova godina za Jugoslaviju bila prilično teška i da ona nije odigrala onu ulogu koju je zapadni svet očekivao. "Mislim da postoji izlaz iz svega toga, a to znači da tim putem idete brže, a ne sporije. Svi su prihvatili da je evro-atlanska integracija pravi smer, samo je pitanje kojom brzinom to treba obaviti. Mislim da će se u narednom periodu odigrati značajni događaji. Srpski i crnogorski izbori će proći sasvim dobro. Sporazum 2 republike će biti brzo usvojen. Sve to će voditi novom pogledu na ostale probleme, kao što je saradnja s Haškim tribunalom. Rezultat tih događaja će biti prijem SRJ u Savet Evrope i Partnerstvo za mir i potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. Sve će to biti završeno u narednih 30 nedelja, do sredine sledeće godine", rekao je Kroford.

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-potpukovnik Branko Krga, izjavio je da VJ već duže vrši pripreme za pristupanje Partnerstvu za mir. "Međutim, da li je sve spremno za pristupanje zavisi od toga šta se od nas očekuje", rekao je Krga. On je dodao da su promene u VJ stalne, a da su počele još transformacijom Jugoslovenske narodne armije u Vojsku Jugoslavije. "Tokom pretprošle i prošle godine imali smo proces racionalizacije koji je podrazumevao ukidanje većeg broja taktičkih jedinica, a tokom ove godine imali smo ukidanje 5 komandi strategijskih grupacija. Sve to, međutim, mi ne smatramo celovitom reformom, ona tek predstoji, a zavisi od niza okolnosti, a pre svega od utemeljenja političko-doktrinarnih dokumenata. Reforma će podrazumevati i definisanje novog sistema popune, a to znači veći procenat profesionalizacije vojske, do konačnog cilja, a to je potpuna privatizacija vojske", rekao je Krga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.