Izvor: Blic, 29.Okt.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum vodi ka dezintegraciji Jugoslavije

Referendum vodi ka dezintegraciji Jugoslavije

BEOGRAD - Pregovori saveznih i srpskih vlasti sa crnogorskim zvaničnicima nisu ni imali šanse za uspeh, a odluka da se o budućnosti zajedničke države odlučuje na referendumu u Crnoj Gori vodi ka dezintegraciji 'treće Jugoslavije', pri čemu neće biti velikih pritisaka međunarodne zajednice na Crnu Goru, smatraju politički analitičari.

- Ne postoje šanse da se formira četvrta Jugoslavija. Moguća je možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajednička država koja bi imala naziv 'zajednica Srbije i Crne Gore' ili nekakav savez samostalnih država. Pregovore saveznih, srpskih i crnogorskih vlasti ne smatram neuspešnim, jer nije ni bilo šansi da pregovori imaju pozitivan ishod - tvrdi Srđan Bogosavljević direktor 'Stratedžik marketinga'. Kako on ističe, Crna Gora je mogla mnogo ranije da krene sa pitanjem referenduma.- Prema crnogorskim propisima za uspeh referenduma potrebno je da se izjasni bar 220 hiljada građana Crne Gore. Tu na scenu stupa mogućnost da putem bojkota projugoslovenska koalicija obori referendum, jer je Milo Đukanović imao negde oko 170 hiljada pristalica ideje nezavisnosti, što nije bilo dovoljno. Tako je i iz tog ugla odugovlačenje predstavljalo dobar potez u smislu traženja vremena kako bi referendum uspeo - objašnjava Bogosavljević. On ocenjuje da je i dalje neizvestan ishod referenduma, jer '170 hiljada Crnogoraca koji su za nezavisnost nisu i za otcepljenje'.

- Dobar deo Crnogoraca jeste za nezavisnu Crnu Goru, ali u nekom budućem savezu sa Srbijom, dok nisu svi i za Crnu Goru kao zasebnu državu. Za crnogosrki vrh, u ovom trenutku, najbolja je opcija da 'proguraju' rešenje da je potrebno da odluka na referendumu bude ona za koju glasa kvalifikovana većina izašlih, ali da na referendum ne mora da izađe polovina birača. Na taj način bila bi eliminisana mogućnost da SNP sa koalicionim partnerima pozove na bojkot referenduma - smatra Bogosavljević dodajući da u tom slučaju, 'čak i da ne dobije kvalifikovanu većinu, Đukanović nije gubitnik'.

Osvrnuvši se i na mogućnost pritiska međunarodne zajednice, Bogoslavljević je istakao da će taj pritisak biti rutinski i da će ga Crna Gora lako ispoštovati.

- Problem je što međunarodna zajednica i njeni predstavnici neće insistirati da pravo glasa na referendumu imaju i Crnogorci iz Srbije - kaže Bogosavljević. On je ocenio i da građani Srbije nemaju poseban interes niti jasan stav prema održavanju referenduma u Srbiji.

- U pitanju je to što Srbe vređa to što su se svi od njih otcepili, pa sada razmišljaju u pravcu 'ajde i mi da jednom kažemo hoćemo li ili nećemo zajedničku državu' - zaključio je Bogosavljević.Srbobran Branković, direktor agencije 'Medijum', smatra da je referendum u Crnoj Gori put dezintegracije Jugoslavije.

- To će za Srbiju predstavljati olakšanje jer će nestati tenzije vezane za federaciju. Sa druge strane, problemi će se sa federalnog nivoa preseliti u Crnu Goru - ocenio je Branković.

On smatra i da će ishod referenduma zavisiti od formulacije referendumskog pitanja i toga kakva će većina birača biti neophodna za odluku na referendumu.

- Najgore će biti ako se postavi pitanje koje bi moglo da zbunjuje građane Crne Gore u smislu 'da li ste za samostalnu Crnu Goru u savezu sa Srbijom'. Takođe loše rešenje će biti i ako se kao prag za uspeh referenduma odredi granica da je potrebno da se na referendumu za samostalnost izjasni više od 50 odsto građana koji su izašli na referendum jer se tako omogućava da praktično četvrtina građana donese odluku o sudbini Crne Gore, što bi dovelo do ozbiljnih političkih konfrontacija - smatra Branković, dodajući da je neophodno da se dve najveće političke grupacije u Crnoj Gori, dogovore oko pitanja koje će biti postavljeno na referendumu.Ognjen Pribićević, politički analitičar, ocenio je za 'Blic' da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na crnogorske vlasti da odustanu od nezavisnosti Crne Gore.

- Potpuno je neizvesno je da li će međunarodna zajednica uspeti da ubedi DPS da odustane od nezavisnosti Crne Gore, kao što je neizvestan i rezultat na referendumu. Smatram da je način na koji se pravi referendum najslabija tačka u politici crnogorskih vlasti - rekao je Pribićević i dodao da SRJ 'nije mrtva'.

Pribićević je zamerio vlastima u Srbiji da 'nisu imale dovoljno sluha za stav DPS i činjenicu da su oni ipak vladajuća snaga u Crnoj Gori', kao i da su to 'poverenje dobili od građana'.Zoran Lutovac, saradnik Instituta društvenih nauka, rekao je da međunarodna zajednica neće uticati na rezultate referenduma posle neuspelih dogovora političkih elita u SRJ.

- Oni će insistirati na dogovoru dve strane u Crnoj Gori po pitanju procesa referenduma, jer ako se ne postigne dogovor, preti otpor, razni vidovi vanparlamentarne borbe i bojkot - rekao je Lutovac. On je ocenio da se mora obezbediti učešće oba bloka na referndumu. N M. J. - N.Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.