Izvor: Politika, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum po zakonu

U slučaju da Vrhovni sud usvoji podnete žalbe, RIK će rezultate utvrditi nakon ponovljenog glasanja Republička izborna komisija saopštila je juče da je u zakonom predviđenom roku utvrdila izveštaj o sprovedenom referendumu radi potvrđivanja novog ustava Srbije i ocenila da nijednim svojim aktom nije umanjila autoritet Vrhovnog suda Srbije.

U saopštenju RIK-a navodi da su u pojedinim medijima neprecizno prenete izjave nekih članova RIK-a, "iz čega proizlazi da je komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usvajanjem izveštaja, pre nego što je Vrhovni sud odlučio o žalbama, izrazila nepoštovanje suda"."RIK nijednim svojim aktom niti radnjom nije umanjila autoritet Vrhovnog suda kao najvišeg suda u državi, koji, između ostalog, vrši i kontrolu akata donetih u referendumskom postupku", precizira se u saopštenju.

Dodaje se da će, u slučaju da Vrhovni sud usvoji podnete žalbe, RIK rezultate utvrditi nakon ponovljenog glasanja."Postupak utvrđivanja rezultata ponovljenog glasanja propisan je Zakonom o izboru narodnih poslanika čije se odredbe shodno primenjuju i u referendumskom postupku", navodi RIK.

--------------------------------------------------------------------------

Dobar dan je 17. decembar

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je juče da se LDP zalaže za raspisivanje izbora na svim nivoima do kraja godine, a da u slučaju odlaganja predsedničkih izbora – oni moraju da budu održani po isteku mandata predsednika Srbije, 2009. godine.

Na konferenciji za novinare, Jovanović je rekao da će ta stranka aktivno učestvovati na izborima na svim nivoima i ocenio da je 17. decembar "dobar datum" za njihovo održavanje.

Predsednik LDP-a je, kako prenosi Pres-služba te stranke, "osudio izlive nacionalizma koje predstavnici najvažnijih institucija upućuju Crnoj Gori zbog susreta premijera Mila Đukanovića sa Agimom Čekuom".

On je rekao da u toj inicijativi "ne vidi pretnju za Srbiju".

Jovanović je osudio pritiske kojima je izložen predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zbog poziva građanima na bojkot referenduma."Tražićemo od našeg koalicionog partnera, Lige socijaldemokrata Vojvodine, da Bojan Kostreš organizuje razgovore sa šefovima poslaničkih grupa u vojvođanskom parlamentu, ali i sa najvažnijim strankama i institucijama u Srbiji, kako bi se definisao plan za Vojvodinu, koji podrazumeva raspisivanje izbora u Pokrajini u isto vreme sa izborima na svim ostalim nivoima", rekao je Jovanović.

Član Predsedništva LDP-a Marko Karadžić saopštio je da će LDP podneti žalbu Vrhovnom sudu na, kako je rekao, "skandalozno i laički obrazloženo" rešenje Republičke izborne komisije kojim je odbijen prigovor na rezultate referenduma za potvrđivanje ustava.

(Beta)

[objavljeno: 06.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.