Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum o NATO-u nije obavezan"

Beograd -- Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević ocenio da Skupština nema obavezu da raspiše referendum o ulasku u NATO.

To nije jedno od pitanja za koje Ustav Srbije predviđa referendum, ali značaj pitanja omogućava Skupštini Srbije da ga raspiše, rekao je Milosavljević i dodao da bi bilo dobro izneti tako krupno pitanje na referendum, pogotovo ako se pretpostavlja da su građani povodom tog pitanja podeljeni.

Postoje dve vrste referenduma, savetodavni i obavezujući, kaže on. "Kod savetodavnog, parlament samo traži mišljenje naroda o nekoj odluci, a potom odlučuje uvažavajući to mišljenje. Kod obavezujućeg, odluku prepušta građanima", kaže Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.