Izvor: B92, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum nevezan za status

Priština -- Kosovski Albanci ignorišu referendum o novom ustavu i, kako je to nedavno ocenila Skupština Kosova, smatraju ga ustavnom agresijom.

Obraćajući se novinarima nakon njihovog redovnog nedeljnog susreta, premijer Agim Čeku i šef UNMIK-a Joakim Riker naveli su da ustavni referendum u Srbiji neće imati uticaj na pregovarački proces i njegove rezultate.

Riker je rekao da bečki pregovori i ustavni referendum prestavljaju dve različite stvari koje je teško >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezati: "UNMIK-ov stav jeste da referendum koji se sprovodi u Srbiji nema nikakvog uticaja ni na postojeći ni na budući status Kosova."

Premijer Čeku je tim povodom naglasio da je jedini legitimni proces u vezi s Kosovom onaj koji se od februara vodi u Beču i koje predvodi specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari: "Budućnost građana srpske nacionalnosti bila je i ostaje na Kosovu. Pozivam ih da se pridruže pregovaračkom procesu i da svoju budućnost traže u okviru ovog procesa."

Bačena boja na zgradu UNMIK-a

Aktivisti Pokreta "Samoopredelenje" bacili su danas oko 12 sati boju na zgradu Misije UN na Kosovu (UNMIK) u Prištini, protestujući što je odobreno održavanje referenduma o ustavu Srbije na Kosovu.

Desetine aktivista tog pokreta su delili pamflete protiv održavanja referenduma na Kosovu.

Akcija "Samoopredeljenja" protekla je bez incidenata, a pripadnici Kosovske policijske službe su iz daljine posmatrali protest.

Najavljeno je da će oko 100.000 građana sa Kosova, upisanih u birački spisak, moći da glasa na 265 biračkih mesta na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.