Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum je o Kosovu"

Beograd -- Analitičarka Svetlana Logar smatra da je referendum o ustavu 28. i 29. oktobra zapravo referendum o Kosovu, koji zato ima šanse da uspe.

Istovremeno, postavlja se pitanje kako je moguće da tako lako i brzo bude postignut konsenzus o ustavu i to među strankama koje su dramatično različite u idejama kuda bi trebalo da ide Srbija. Logarova dodaje da su ustupci očigledno učinjeni, jer je DS nije insistirao na javnoj raspravi o tekstu ustava, čime je prekršio sopstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program.

"Ako je tako lako i brzo postignut konsenzus između stranaka demokratskih opcija i ekstremne desnice, kakva je Srpska radikalna stranka, i SPS-a, i ne videvši taj ustav mogu da budem u dubokoj dilemi šta se u njemu nalazi", rekla je u Kažiprstu Radija B92 Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga.

"Velike odluke ne mogu se donositi u kabinetima, kakav je slučaj u nedemokratskim i zatvorenim društvima – to je ono što stoji u programu DS-a. Ja bih očekivala od DS-a da to ispoštuje. Upravo to što to nije ispoštovano govori u prilog tome da je ustav na brzinu donet, iz političkih razloga, što je zaista skandalozno za tako jedan važan dokument."

"Nije bilo maženja"

"Za ustav se vodila borba, nije tu bilo maženja ni sa jedne ni sa druge strane", kaže potpredsednik demokrata Dragan Šutanovac.

"To što nema javne rasprave, nažalost, verovatno će nas da košta, ali očekujemo da birači, kao i do sada, budu svesni da smo učinili maksimum da donesemo njima boljitak i da mi nismo u ovome učestvovali da bi taj ustav bio mnogo, mnogo, mnogo lošiji. Ja ne znam u čiju bi korist išao u toj situaciji? Bila je, verujte mi, rovovska borba", kaže Šutanovac.

G17 nikakvu borbu ne pominje, samo rezultate. Prema rečima funkcionera te stranke Vladimira Ilića, ustav je dobar jer zaokružuje državnost Srbije i njen teritorijalni suverenitet. "Mislim da donošenje novog ustava i formalno predstavlja kraj Miloševićeve ere. I mislim da je to jedan od bitnih kvaliteta novog ustava."

Iz Demokratske stranke danas se moglo čuti da se ta partija već nalazi u izbornoj kampanji, kao i da je blizu odluke da na izbore ide samostalno. I demokrate i G17 kao vreme za izbore pominju samo decembar. O tome više u posebnoj vesti.

Pozivi i ocene

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa kaže da ta stranka neće podržati predlog novog ustava, ali da neće ni pozivati birače na bojkot referenduma.

"Ustav ima ozbiljnih nedostataka u ostvarivanju manjinskih prava i u vezi sa položajem Vojvodine u Srbiji, rekao je Kasa agenciji Beta. "Iako ima izvesnog napretka u pogledu poštovanja manjinskih prava, to je daleko manje od onoga što smo očekivali i zahtevali", objasnio je Kasa.

Sa druge strane, druga stranka manjina, Koalicija Lista za Sandžak, koju predvodi Sulejman Ugljanin i koja sarađuje s Vladom Srbije, ocenila je da novi ustav predstavlja diskontinuitet sa bivšim režimom Slobodana Miloševića i pozvala svoje glasače, simpatizere i sve građane da taj akt podrže na referendumu.

Na izlazak na referendum pozvao je i predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović, rekavši da je od izuzetne važnosti to što je u novom ustavu Kosovo i Metohija definisano kao neotuđivi deo teritorije Srbije, ali da građani za izlazak na referendum treba da budu motivisani i činjenicom da će novim ustavom Srbija biti konstituisana kao moderna demokratska država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.