Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum i u Srbiji

Beograd -- Narodni pokret 5. oktobar zatražio je da se na dnevni red Skupštine uvrsti inicijativa za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

Predsednik parlamenta Predrag Marković obećao je da će pitanje raspisivanja referenduma o državnom statusu Srbije biti stavljeno na dnevni red skupštine ako bude ustanovljeno da je inicijativa, koju je članica Pokreta 5. okotobar Demohrišćanska stranka Srbije podnela pre četiri godine, u skladu sa zakonom.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika DHSS-a Vladana Batića, predsednik parlamenta podržava njihovu ideju jer je i on "apsolutni zagovornik ideje" nezavisne Srbije. Batić kaže da iza inicijative za raspisivanje referenduma stoji 186.000 potpisa građana Srbije, a Pokret je zatražio podršku i od međunarodnih institucija: "Pošto je u Crnoj Gori raspisan referendum, mi smatramo najelementarnijim građanskim pravom da se pitaju i građani Srbije, ne prihvatamo da građani Srbije budu građani drugog reda, da 21. maja voljom nekog drugog Srbija postane samostalna".

Prema najnovijim podacima Centra za istraživanje alternativa Crnogorcima su na listi popularnosti u Srbiji posle zakazivanja referenduma, sa drugog pali na peto mesto. Pre njih na listi su Rusi, Makedonci, Grci, pa čak i Slovenci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.