Izvor: B92, 19.Jun.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: Podela nije opcija

Priština -- Ima "dosta onih" koji bi želeli podelu Kosova ali Priština to ne podržava i to za nju "nije opcija", kaže ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

On je u intervjuu FoNetu rekao da kosovkse vlasti, preko Ahtisarijevog plana, pokušavaju da srpskoj zajednici omoguće najveće standarde lokalne samouprave.

On je poručio da "podela nije rešenje" i upozorio da bi dovela do "domino efekta" u regionu, pominjući pri tome Republiku Srpsku, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je neprihvatljivo i za Prištinu i za međunarodnu zajednicu.

"Dok je bio živ premijer Đinđić, takvo rešenje je možda bilo na pomolu, jer je on imao podršku vlada u Evropi. U tom trenutku mislilo se da nema drugog rešenja, ali to sada otpada", ocenio je Redžepi.

Upitan o strategiji za sever Kosova i protivljenju srpske strane, Redžepi je odgovorio da "strategija nije koncipirana da upotrebljava silu, ali ima za cilj da se uspostavi red i mir na celoj teritoriji Kosova".

"Sadašnja vlast u severnom delu Mitrovice za nas nije legalna", rekao je Redžepi, koji smatra da ljudi dobre volje iz dva dela grada mogu da komuniciraju na nižem nivou, ali ne i kao predstavnici država.

Na pitanje da li će Srbi uskoro morati da koriste pasoše da bi ušli na Kosovo, Redžepi je odgovorio da je to bila "pogrešna izjava jednog od savetnika premijera".

"Oko takvih odluka smo veoma pažljivi i koordiniramo sa međunarodnom zajednicom. Mi ćemo predložiti da građani Srbije, bilo Srbi bilo Albanci, mogu prelaziti granicu sa biometrijskim ličnim kartama", najavio je Redžepi.

"Za one koji ih nemaju, videćemo kako će prelaziti granicu, ali nije cilj da se odmah sada traži pasoš", rekao je Redžepi, ukazujući da su problem i stare registarske tablice, pogotovo u unutrašnjosti Kosova, "ali ćemo dati neko vreme za iznalaženje rešenja".

Redžepi je odbacio optužbe srpske strane da manastiri neće biti bezbedni, ako ih obezbeđuje Kosovska policija.

"Mi te objekte smatramo za religioznu i kulturnu baštinu Srba, ali i ostalih građana Kosova. Imamo interes da ih očuvamo zbog tradicije", rekao je Redžepi.

On je, međutim, zamerio pojedinim sveštenicima što politizuju ovu temu i onda traže od Srbije da ne prihvati obezbeđenje Kosovske policije.

Redžepi očekuje da će ustoličenje srpskog patrijarha Irineja proteći bez ikakvih problema i najavljuje da će, "ukoliko se zatraži dozvola", ona biti i odobrena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fejt: Status Kosova neće biti razmatran nakon mišljena MSP

Izvor: Blic, 20.Jun.2010, 17:40

Šef Međunarodne civilne kancelarije (ICO) i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt ne može da špekuliše o tome kakvo će biti mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali smatra da pitanje statusa Kosova neće biti ponovo otvarano i da je podela isključena. Fejt: Postoje određene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.