Izvor: B92, 04.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redžepi: Neće biti nasilja

Novi Sad -- Bivši kosovski premijer Bajram Redžepi je izjavio da je nasilje nešto što najmanje treba Kosovu u ovom trenutku.

"Kosovski Albanci nisu zainteresovani za ma kakav konflikt, a on ne treba ni srpskoj zajednici, jer takav rasplet ne vodi ničemu", rekao je Redžepi za novosadski Dnevnik.

"Naprosto, niko ozbiljan nema nikakvu želju da dođe do nasilja. Uz to, Kfor je sada mnogo budniji nego što je bio u martu 2004, tako da ni ekstremisti, uvezeni ili s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, sve i da hoće, neće moći da proizvedu sukobe", kazao je Redžepi.

On je rekao da ni u novoj rundi pregovora, sutra u Beču, ne može doći do "pozitivnog iskoraka i eventualnog približavanja stavova dveju strana".

"Mi smo od početka prihvatili Ahtisarijev plan i to je minimum ispod kojeg nećemo ići. Znači, saglasni smo s tim da Kosovo dobije nadgledanu nezavisnost i nećemo pristati ni na šta manje od toga", podvukao je Redžepi.

Na pitanje ima li izgleda da Hašim Tači, kao najverovatniji novi premijer, ponudi direktne pregovore Beogradu bez međunarodnog posredništva, Redžepi je odgovorio negativno: "Za tako nešto ne postoje nikakve šanse".

Na pitanje hoće li kosovski parlament proglasiti nezavisnost 10. decembra, on je takođe odogovorio negativno.

"Ne. Zaista ne očekujem da će 10. decembra biti izglasana nezavisnost. Mislim da je mnogo realnija opcija da će biti sačekano konstituisanje novog parlamenta, kao i formiranje nove vlade", rekao je on.

"Takođe, mi smo već jasno rekli i da nećemo proglasiti nezavisnost bez nedvosmislene saglasnosti SAD i Evropske unije. Dakle, taj potez će biti povučen, ali u pravo vreme", zaključio je Redžepi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.