Izvor: B92, 15.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovne penzije posle reforme

Beograd -- Prvi efekat reforme penzionog sistema biće redovna isplata penzija, najavio je resorni ministar Slobodan Lalović.

On je zajedno sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem poslanicima Skupštine Srbije predstavio izmene penzionih zakona. Ministri najavljuju da bi izmene pored redovnih i stabilnih penzija trebalo da omoguće i preraspodelu društvenog proizvoda u korist investiranja u privredu.

Praksa je pokazala da je penzioni fond već 20 godina u krizi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da više ne može da opstane, objasnio je ministar Slobodan Lalović potrebu reforme penzionog sisitema. Sada se iz budžeta trećina novca izdvaja za penzije što je veliko opterećenje, slažu se minsitri Lalović i Dinkić

"U ovom trentuku, mi finansiramo naš penzioni sistem tako što se 40 posto sredstava dotira iz budžeta, a 60 posto se prikuplja iz doprinosa. Ukupno ove godine 100 milijardi dinara iz budžeta izdvajamo za popunjavanje rupa odnosno deficita u državnom penzionom fondu. Mi ćemo morati i dalje da dotiramo penzioni fond i to je plan vlade Srbije, ali želimo da napravimo realno održiv sistem i za narednu dekadu", kaže Dinkić.

Reforma će trajati desetak godina, a usklađivanje penzija kao i povećanje starosne granice menjaće se postepeno u naredne četiri godine, tako da će se ona sa 58 godina za žene pomeriti na 63, a za muškarce sa 60 na 65 godina starosti. Ono što bi državu trebalo da rastereti jesu i dobrovoljni penzioni fondovi koji se predloženim izmenama osnivaju.

Prema rečima ministra Dinkića penzioneri nemaju razloga za brigu jer će im država iz budžetskog suficita od Nove godine isplatiti sva zaostala dugovanja. Uz to mogu očekivati i njohov rast: "Penzija će i dalje rasti ali će tempo rasta biti nešto sporiji od rasta zarada onih koji rade. Penzije će rasti brže od inflacije sve do 2009. godine a nakon toga kada će stopa inflacije biti znatno manja pratiće u stopu rast troškova života odnosno inflaciju".

Bez obzira na zahtev MMF-a koji traži da se penzije u sledećoj godinu prema inflaciji usklađuju samo jednom, Dinkić kaže da Vlada Srbije ne odustaje od toga da penzije u 2006. budu usklađivane dva puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.