Reakcije u Beogradu i Prištini

Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije u Beogradu i Prištini

Priština, Beograd -- Nakon sastanka Buš-Putin stigle su reakcije srpskih i albanskih zvaničnika, kao i predstavnika UNMIK-a.

Kosovski premijer Agim Čeku rekao je da će Kosovo biti "primorano da dela" ako u Ujedinjenim nacijama ne bude postignut napredak o nezavisnosti, čime je, kako prenosi Rojters, izazvao zabrinutost da bi Priština unilateralno mogla da proglasi nezavisnost.

Čeku je, u intervjuu britanskoj agenciji, upozorio da Zapad rizikuje gubitak kredibiliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako se ne suprotstavi ruskom protivljenju nezavisnosti.

"Ako proces ne deluje, međunarodna zajednica mora da ponudi drugu alternativu. Mi bismo voleli diplomatski put, ali ako ne vidimo nikakvu nadu, jasnoću, sigurnost ili napor, onda ćemo biti primorani da delamo", rekao je Čeku u intervjuu agenciji Rojters.

Čeku nije želeo da precizira koliko će albanska većina na Kosovu čekati pre "delanja" ali su njegovi komentari izazvali zabrinutost u EU da se Kosovo približava unilateralnom proglašavanju nezavisnosti, što bi uzdrmalo jedinstvo EU i što bi moglo da gurne Balkan u haos, prenosi Rojters.

Čeku tvrdi da će Albanci sačekati sa proglašavanjem nezavisnosti, pod uslovom da vide "konkretne napore" Zapada u pokušaju da pronađu rešenje problema.

Komentari ostalih prištinskih zvaničnika na susret američkog i ruskog predsednika su uzdržani i uopšteni, što se objašnjava nepostojanjem informacija o tome da li su i šta o Kosovu razgovarali Buš i Putin.

Predsednik Fatmir Sejdiju kazao je da on veruje u dalje angažovanje SAD za rešenje kosovskog statusa što je moguće pre, na čemu, kako je rekao, insistira kosovska strana.

Sejdiju je kazao da bi najbolji način za rešenje statusa bila podrška svih članica Saveta bezbednosti za rezoluciju o Kosovu: "Ponavljam da Kosovo neće moći biti talac onih procesa koji sužavaju prostor za rešenje i koji na ovaj ili onaj način blokiraju proces".

Komentarišući susret Buša i Putina, lider opozicije i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači kazao je da smatra da je pitanje nezavisnosti Kosova zaokruženo, bez obzira na i dalje nejasan ishod sastanka predsednika dveju svetskih sila.

Samardžić: Buš i Putin nisu hteli da manifestuju razlike

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je večeras da to što predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džordž Buš nisu davali izjave o Kosovu nakon sastanka u Kenebankportu, ne znači da o toj pokrajini nisu govorili.

"Mislim da Putin i Buš nisu hteli da manifestuju svoje razlike (o budućem statusu Kosova), zato što imaju dobru volju da zajedno rade na rešavanju tog pitanja", rekao je Samardžić za Radio-televiziju Srbije.

On je podsetio da je sinoć saopšteno da su se Putin i Buš dogovorili da šefovi diplomatija te dve zemlje, Kondoliza Rajs i Sergej Lavrov, treba nastave da se bave pitanjem statusa Kosova.

Samardžić je povodom zahteva šefa UNMIK-a Joakima Rikera upućenog međunarodnim zvaničnicima da se pitanje statusa Kosova reši u optimalnom roku jer "situacija izlazi van kontrole", rekao da je to "psihoza koja se stvara već dve godine".

"Mi svakih nedelju dana čujemo kako oni ne mogu više da izdrže i kako su frustrirani. Tamo postoji dovoljan broj UMNIK-ovog osoblja, dovoljan broj vojnika i mogu da garantuju mir i stabilnost", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Jeremić: Beograd spreman za kompromis

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je Beograd spreman za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i za kompromisno obostrano prihvatljivo rešenje, koje će osigurati mir na Balkanu.

Jeremić je to rekao u Bratislavi na konferenciji za novinare učesnika ministarskog sastanka članica Regionalnog partnerstva Evropske unije - Slovačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke i Poljske

Postoje razlike u našim stavovima o najbržem putu ka rešenju, ali i želja da se nastavi saradnja, rekao je Jeremić, koji je kao gost učestvovao na ministarskom sastanku posvećenom Zapadnom Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrije Rupel rekao je da većina članica EU smatra da je za rešenje statusa Kosova potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti.

Radmanović i Tadić o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović ocenili su u Beogradu da je za stabilnost regiona važno da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova.

"Mi očekujemo da će pregovori o budućem statusu Kosova biti ponovo obnovljeni i sasvim je očigledno da će budući status Kosova imati refleksija na unutrašnje prilike u svakoj regionalnoj državi, ne samo na Balkanu, nego i nekim drugim regionima sveta", rekao je Tadić u zajedničkom obraćanju novinarima posle razgovora.

Radmanović je, navodeći da je status Kosova nezaobilazna tema razgovora, rekao da je "Kosovo ozbiljan bezbednosni problem, ne samo za Srbiju", nego i za čitavu jugoistočnu Evropu.

"BiH ima jasan stav oko toga, ne samo moj, nego sva tri člana Predsedništva - odnosi Beograda i Prištine moraju se rešiti za pregovaračkim stolom", rekao je Radmanović.

On je dodao da je samo pregovorima "moguće da Kosovo i Metohija ne bude veći bezbednosni problem".

"Jedino tako je moguće da ne dođe do potresa u drugim državama u jugoistočnoj Evropi", rekao je Radmanović i ocenio da je to posebno specifično za BiH zbog toga što je sastavljena iz dva entiteta.

Koštunica: Tokom jula o Kosovu u Skupštini

Zvanični Beograd za sada se nije oglasio o samitu predsednika SAD-a i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina u Mejnu.

Iako je pred održavanje sastanka Buša i Putina iz Beograda svakodnevno saopštavano da se od tog sastanka puno očekuje, dan nakon što je samit održan zvanični Beograd ćuti.

Razlog se može tražiti u tome što ni dva predsednika u svojim razgovorima nisu mnogo pažnje posvetili Kosovu, odnosno što su odlučili da se tom temom bavi niži nivo službenika.

Umesto na tu temu, premijer Koštunica je govorio o sednici Skupštine posvećenoj Kosovu, koja će najverovatnije biti održana u julu. „ Biće podnet izveštaj pregovaračkog tima i Skupština Srbije mora da usvoji novu rezoluciju kako bi se odredili dalji koraci u vođenju politike za rešavanje kosovskog pitanja", navodi se u izjavi Koštunice za medije.

Riker: Situacija se može otrgnuti kontroli

Šef UNMIK-a Joakim Riker traži od međunarodnih zvaničnika da pitanje statusa Kosova bude rešeno u optimalnom roku jer "situacija izlazi van kontrole", piše Koha ditore.

Riker je pismo uputio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu, Predstavniku EU za spoljnu politiku Havijeru Solani i ministrima spoljnih poslova članica Kontakt grupe.

List citira jednog diplomatu iz zemalja kojima je pismo upućeno, koji ocenjuje da je Rikerovo obraćanje veliki poziv za pomoć.

Diplomatski izvori u Briselu su za taj list izjavili da je upravo Rikerovo pismo bilo razlog da generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer prošlog petka neplanirano doputuje iz Ohrida u Prištinu.

Jakšić: Rusija pokazala principijelnost

Član pregovaračkog tima Beograda Marko Jakšić ocenio je za B92 da je Rusija na samitu dva predsednika u Mejnu još jednom pokazala svoj principijelni stav, odnosno da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije.

Jakšić smatra i da za Beograd nije bitna činjenica što će se statusom Kosova baviti niži nivo administracije Amerike i Rusije. "Nama je važan jedan načelan stav, a on glasi da se ne mogu granice menjati tek tako po želji bilo koje sile", kaže on.

"Srpska strana u celom ovom samitu u državi Mejn nema razloga da bude nezadovoljna, imajući u vidu da je Rusija ostala dosledna i principijelna u svom stavu, i da sve neverne Tome, koje su smatrala da će Rusija tamo da popusti kada je u pitanju načelan stav, mislim da nisu bili u pravu", kaže Jakšić.

S druge strane, Goran Bogdanović, takođe član tima, navodi za B92 da se već u pripremama samita moglo videti da Kosovo neće biti glavna tema tog sastanka.

Bogdanović očekuje i da će u narednim danima ruski ministar inostranih poslova i američka državna sekretarka izaći sa konkretnijim predlozima oko nastavka pregovora.

"Ja očekujem da će Amerika razumeti i imati razumevanja da nezavisnost Kosova i Metohije može imati ogromne posledice po stabilnost Srbije, a samim tim i zapadnog Balkana, i da bi nezavisnost Kosova i Metohije istovremeno dovela u pitanje budućnost demokratije u Srbiji i po meni bi dramatično oslabila podršku javnosti za priključenje Srbije Evropskoj uniji", kaže on.

"Ja očekujem da ćemo u naredna dva-tri dana saznati više o tom susretu", kaže Jakšić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.