Reakcije sa Kosova na plan

Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije sa Kosova na plan

Priština -- Premijer Kosova Agim Čeku kaže da srpska manjina na Kosovu treba da prihvati plan Martija Ahtisarija i da je dobrodošla na Kosovu.

Čeku je rekao kako namerava da ubedi oko 100.000 Srba na Kosovu da prihvate Ahtisarijev plan i da prekinu da bojkotuju kosovske institucije. "Srbi su dobrodošli u naše društvo, oni su dobrodošli da grade budućnost s nama i pozivam ih da prihvate ponuđenu ruku, predlog i izgradnju zajedničke budućnosti Kosova", rekao je Čeku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je dodao da Ahtisarijev plan nudi kosovskim Srbima "pune garancije" da će njihova prava biti zaštićena: "Njihov jezik će biti drugi zvanični jezik na Kosovu, njihovo kulturno nasleđe i drugi spomenici će biti zaštićeni i mislim da će oni imati sve potrebne instrumente kako bi imali dostojanstven i prosperitetan život na Kosovu."

Čeku je kazao da će Kosovo imati "svetlu budućnost i svi građani Kosova će imati prosperitetan i dostojanstven život."

Kosovski tim: Istorijski događaj

Pregovaračka ekipa Kosova ocenila je danas da je jučerašnje podnošenje predloga rešenja statusa Kosova Savetu bezbednosti istorijski događaj.

Kako je posle sastanka izjavio portparol tima Skender Hiseni, pregovaračka ekipa smatra da je sada izuzetno značajno da se lobira i traži podrška za predlog Martija Ahtisarija.

"Nastojaćemo da što više budemo prisutni, da ne kažem da će neko stalno biti prisutan u Njujorku", rekao je on.

Članovi pregovaračke ekipe pozdravljaju podršku koju su Ahtisarijevom predlogu statusa dale SAD, Velika Britanija i očekuju da će takva podrška uslediti i od drugih zemalja, rekao je Hiseni.

Rusija je značajan činilac u Savetu bezbednosti i mi ćemo pokušati da na različite načine kontaktiramo stalnu misiju Ruske Federacije u UN-u, rekao je Hiseni.

On je dodao da će cilj tih kontakata biti da se Rusija ubedi da se pridruži onim državama koje su sada već podrzale Ahtisarijev predlog i preporuke.

Hiseni je dodao da očekuje novu rezoluciju koja će staviti van snage rezoluciju 1244 i da će osnov te nove rezolucije biti predlog posrednika Ahtisarija.

Posle 3. aprila, kada će Ahtisari pred Savetom bezbednosti obrazloziti svoj predlog, počeće intenzivne konsultacije unutar Saveta bezbednosti, rekao je Hiseni i izrazio nadu da će se obezbediti dovoljan broj glasova za donošenje nove rezolucije.

Maljoku: Srbija treba prva da prizna Kosovo

Direktor prištinskog Insituta za demokratiju i etničke odnose Fadilj Maljoku rekao je danas u Beogradu da Srbija prva treba da prizna nezavisnost Kosova jer je to u interesu čitavog Balkana.

Maljoku je na okruglom stolu "Zapadni Balkan posle Ahtisarija" izjavio da nezavisno Kosovo neće predstavljati opasnost ni za susedne zemlje ni za region.

Maljoku je istakao da Srbi nemaju inforamacije o tome šta nudi Ahtisarijev predlog i dodao da plan podrazumeva da oni u svojim rukama imaju vlast na 20 do 25 odsto teritorije Kosova.

Učesnik konferencije iz Prištine je upozorio da bi podela Kosova mogla da proizvede probleme ne samo na Kosovu, već i u Preševu, Bujanovcu, Makedoniji i dodao da veruje da niko nije spreman na "humanitarno preseljavanje" koje bi predstavljalo povratak unazad.

Maljoku je naglasio da su sadašnje tendencije u svetu da se granice brišu, ali da su one za Kosovo važne kao mehanizam koji će pomoći u rešavanju odnosa između Srba i Albanaca i prevazilaženju duha netrpeljivosti u kojima su i jedni i drugi odrastali.

Prema njegovim rečima, ankete koje sprovodi Institut na čijem je čelu pokazuju da javno mnenje na Kosovu smatra da treba doneti novu rezoluciju kojom će se ukinuti suverenitet Srbije na Kosovu. On je dodao da ispitvanja pokazuju i da su Albanci spremni da prihvate Srbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.