Izvor: B92, 25.Apr.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na uništavanje predajnika

Beograd -- UNS sa svojim regionalnim ogrankom, Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), osudilo je uništavanje predajnika srpske regionalne radiotelevizije "Herc".

"Udruženje novinara Srbije sa Društvom novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuje novi vandalizam Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova čiji službenici su uništili emisionu opremu mreže srpskih radiostanica KOSMA", navedeno je u saopštenju UNS-a.

U njemu je navedeno da se oprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku i koje poseduju sve dozvole za rad na Kosovu i Metohijii nalazila kod repetitora Beli kamen na Brezovici. Monteri su uz asistenciju policije presekli kablove na linkovima KOSMA i unistili agregat čija je vrednost oko 10.000 evra.

U toku dana je unistena je i oprema za emitovanje programa televizije „Puls" iz Šilova na predajniku koji su pre nekoliko meseci nepoznate osobe digle u vazduh.

UNS sa DNKiM upozoravaju domaću i inostranu javnost da sva uništena oprema pripada radio i televizijskim stanicama koje imaju uredne dozvole za emitovanje programa, navedeno je u saopstenju.

Ističe se da je "UNS sa DNKiM zaprepašćen da u toku dana niko od predstavnika državnih institucija Srbije, međunarodne zajednice i kosovskih vlasti nije reagovao i sprečio vandalizam koji dobija obeležja organizovanog nasilja prema medijima koji emituju program na srpskom jeziku".

Janjić: Beograd treba da započne dijalog o telefoniji

Analitičar Dušan Janjić ocenio je da bi zvanični Beograd trebalo da započne dijalog sa vlastima u Prištini kako bi obezbedio funkcionisanje mobilne telefonije za Srbe na centralnom i južnom Kosovu.

Povodom uništavanja telekomunikacionih postrojenja srpskih mobilnih operatora na Kosovu, Janjić je rekao da Beograd ne treba ponovo da čeka da kriza eskalira, kao u slučaju sa strujom, već da "krene u susret problemu" i otvori makar tehnički dijalog o tome kako da se obezbedi funkcionisanje telefonije za Srbe u pokrajini.

Prema njegovoj oceni, možda rešenje može da se postigne formiranjem mešovite firme koja bi obezbedila nesmetan rad mobilne telefonije.

Janjić je podsetio da je spor nastao još 2003. godine kada je propao pokušaj da se otvori tehnički dijalog o pitanju komunikacija i provajdera na Kosovu, jer su obe strane ostale čvrsto na svojim pozicijama.

Beograd je, kazao je Janjić, ostao na stanovištu da Telekom može nesmetano da radi na Kosovu, jer je to deo Srbije, dok je Priština tvrdila da ta firma mora da prođe tendersku proceduru, kao i drugi operatori.

"Kosovska strana sada pokušava da iskoristi momenat u kojem Beograd obećava konstruktivnost i kada međunaroda zajednica traži dijalog, da natera Srbiju na razgovore", rekao je Janjić.

Analitičar je dodao da je odlučeno da se to uradi na centralnom i južnom Kosovu jer je procenjeno da u tim sredinama ne može biti bezbednosnog rizika.

Samardžić: Vlast neadekvatno reaguje na zbivanja na Kosovu

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da beogradske vlasti neadekvatno reaguju na isključivanje signala mobilne telefonije srpskih operatora na Kosovu.

Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, rekao je da su kosovske vlasti protiv Srba u poslednjih nekoliko dana izvele "jedan nasilan, gotovo teroristički akt", rušeći infrastrukturu mobilne i fiksne telefonije, ali i predajnike pojedinih elektronskih medija koji emituju na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, Beograd sada treba da demonstrira svoj stav prema Euleksu jer je ta misija EU podržala poteze Vlade Kosova.

"Dolazak Euleksa nije odobrio Savet bezbednosti UN. Euleks je na Kosovu samo zato što je Vlada na čelu sa Tadićem to dopustila", rekao je Samardžić.

Tadić je danas u Leskovcu izjavio da je "zaprepašćen reakcijom Euleksa koji mirno gleda na kršenje ljudskih prava", kao i da će beogradske vlasti sa Euleksom obaviti "izuzetno težak razgovor na tu temu".

Potpredsednik DSS je, međutim, ocenio da je sada situacija mnogo alarmantnija.

"Odgovarajući akt bi bio da je Tadić juče okrenuo avion i vratio se iz Istanbula u Beograd i rekao im:'Vi od mene ništa ne možete da očekujete dok se to dešava na Kosovu'. To bi bio adekvatan odgovor na ono što Vlada Kosova radi, a u čemu im Euleks asistira", rekao je Samardžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.