Reakcije na reportažu o ANA

Izvor: B92, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na reportažu o ANA

Agim Čeku (FoNet)

Priština -- Kosovski političari, povodom pojave snimka naoružanih ljuidi sa oznakama ANA ocenjuju da nema potrebe za nelegalnim oružanim grupama.

Povodom pojavljivanja vojnika sa oznakama ANA, najviši predstavnici vlasti na Kosovu istakli da nema potrebe za nelegalnim i nezakonitim bezbednosnim strukturama, jer postojeće strukture izvršavaju svoje zadatke. Sudeći po reagovanjima kosovskih lidera, snimak naoružanih pripadnika ANA koji je emitovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RT Kosova, izazvao je iznenađenje u prištinskim političkim krugovima.

Reagujući na taj snimak, kosovski premijer Agim Čeku rekao je da na Kosovu nema potrebe za drugim bezbednosnim strukturama, sem onih legalnih i legitimnih, i da pojava ilegalnih naoružanih struktura ne šalje u svet lepu sliku s Kosova:

"Kosovo će imati svoje sigurnosne snage i braniće se na institucionalan način", rekao je Čeku, pozivajući građane da podrže organe bezbednosti zato što je to, kako je rekao, najbolji način da se odbrane Kosovo i stabilnost.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, bio je još odlučniji u osudi pojave maskiranih i naoružanih grupa, ocenjujući da nema potrebe da se na Kosovu ponovo provocira rat:

"Kosovo ima potrebe za sopstvenim institucionalnim strukturama na polju sigurnosti i odbrane koji će delovati s međunarodnim faktorima", rekao je Sejdiju.

Ministar unutrašnjih poslova Bljerim Kući je u saopštenju tim povodom ocenio da je situacija na Kosovu osetljiva, kao i da poslednji razvoj događaja u vezi sa statusnim procesom može podstaći različite tenzije.

Kući je apelovao na građane da ostanu mirni i pokažu političku zrelost u odlučujućim trenucima kroz koje prolazi Kosovo.

Inače, portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani izjavio je da KPS istražuje koje osobe su se predstavile kao pripadnici Albanske nacionalne armije. Eljšani je dodao da ne želi da komentariše snimke Radio-televizije Kosova na kojima se vide navodni pripadnici ANA jer je "istraga u toku".

Prema njegovim rečima, istina je da su se pripadnici KPS-a sukobili sa naoružanim i maskiranim osobama, ali da se radilo o okršaju sa kriminalnim grupama.

Šef UNMIK-a je nakon jednog terorističkog napada na pruzi Mitrovica-Lešak 2003. godine proglasio ANA terorističkom organizacijom, podseća Radio Slobodna Evropa.

Radio-televizija Kosova preksinoć je emitovala reportažu o pripadnicima ANA, koju je UNMIK proglasio terorističkom organizacijom.

Na snimku se vidi nekoliko naoružanih maskiranih muškaraca koji u crnim uniformama, nedaleko od Merdara, patroliraju duž autoputa i zaustavljaju vozila.

Podsetimo, portparol Fronta nacionalnog ujedinjenja Albanaca Gafura Adilji juče je rekao da su vojnici koji su se pojavili sa oznakama ANA regularna jedinica te formacije.

Prema njegovim rečima, reč je o regularnoj jedinici koja deluje kao protivodgovor srpskim paramilitarnim jedinicama.

"To su strukture ANA koje su odavno najavile naš stav za strpljenje kako bi se dala prilika nacionalnom ujedinjenu diplomatsko političkim sredstvima, čemu dolazi kraj", navodi se u saopštenju koje je Adilji potpisao u ime Fronta nacionalnog ujedinjenja Albanaca.

Takođe se ističe da su oni na vreme upozorili domaću i međunarodnu javnost da diplomatskom rešenju statusa dolazi kraj, ali to, prema saopštenju, nije uzeto u obzir.

Mihajlović: Poruka Srbima da im nije mesto na Kosovu

Shefer: NATO brine o bezbednosti

Generalni sekretar Atlantskog saveza Jap de Hop Shefer je u Briselu izjavio da delovanje NATO na Kosovu nema nikakve veze s vlašću, već je vezano za stvaranje uslova bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, tako da i većina i manjina budu zaštićeni.

Shefer je time odgovorio na pitanje novinara kako tumači izjavu srpskog premijera Vojislava Koštunice da NATO ima poseban interes za nezavisnost Kosova zbog vlasti i ovlašćenja koja bi dobio.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović ocenio je da je prikazivanje pripadnika terorističke Albanske nacionalne armije na kosovskim medijima poruka Srbima da cilj nije samo nezavisno Kosovo, nego i etnički čisto Kosovo.

"To je poruka albanskom pokretu da ne popušta, ali i poruka Srbima da im nije mesto na Kosovu, kao i poruka međunarodnoj zajednici - mi možemo i ovako", rekao je Mihajlović na okruglom stolu o Kosovu u Međunarodnom pres centru u Beogradu.

On je kazao da se ANA "pojavljuje uvek pred nagoveštaj" pregovora o Kosovu, kao i da bi ta teroristička formacija mogla da ima uticaj na predstojeće kosovske izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.