Reakcije na presudu Šljivančaninu

Izvor: B92, Beta, 06.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na presudu Šljivančaninu

Beograd, Zagreb -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je vest o povećanju kazne Veselinu Šljivančaninu razočaravajuća, ali da saradnja sa Hagom ne sme biti dovedena u pitanje.

Tadić je rekao da će država Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da odluka o povećanju kazna Šljivančaninu, ako je ikako moguće, bude promenjena. Ipak, kazao je Tadić, saradnja sa Haškim tribunalom ne sme biti dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveo u pitanje razvoj države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i budućnost njenih građana.

A ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je kao neprimerenu presudu Veselinu Šljivančaninu i istakao da ona ne doprinosi ugledu Haškog trbunala.

"Lično osećam veoma visoko nezadovoljstvo jer je Naser Orić u Sarajevu uhapšen kao kriminalac zbog posedovanja oružja, a u isto vreme Ramuš Haradinaj šeta slobodno na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac novinarima u kasarni Dedinje, gde je proslavljen Dan garde.

On je naveo da je presuda iznenadila sve u sistemu odbrane jer je neprimereno da drugostepeni organ donese presudu koja je više nego tri puta veća od prvostepene kazne.

"Bez obzira na to Srbija ima svoje međunarodne obaveze i nažalost mi moramo da ih ispunimo", rekao je Šutanovac.

On je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi svoj posao po zakonu i da izvršava svoje obaveze.

Hrvatska: Ublažena nepravda

Novu pravosnažnu presudu Šljivančaninu i Mrkšiću u Haškom tribunalu, u Hrvatskoj ocenjuju kao ispravljanje nepravde.

Naslovom "presude krvnicima s Ovčare" na hrvatskoj državnoj televiziji HRT, počeo je prilog o presudi Veselinu Šljivančaninu, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora.

Novinar "Jutarnjeg lista" Drago Hedl rekao je za B92 da je presudom Haški sud ispravio veliku grešku koju je učinio u prvostepenom postupku.

"Mislim da nije samo u pitanju mišljenje hrvatske javnosti, da je ta kazna bila neprimerena. Čulo se sa raznih strana, mislim da je sud ispravio veliku nepravdu", kaže Hedl.

On smatra da će presudom od 17 godina zatvora za Šljivančanina i 20 za Mrkšića stvari biti promenjene, jer porodice nastradalih ovakvom kaznom mogu da budu zadovoljne.

Ipak, kako izveštavaju hrvatski mediji, porodice nisu zadovoljne ni ovakvom presudom tribunala.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je da je presudom bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu "nepravda ublažena i da je to puno primerenija, iako ne do kraja primerena kazna".

Sanader je pozdravio odluku Apelacionog veća Haškog suda, koje je Šjivančaninu povećalo ranije presuđenu kaznu zatvora s pet na 17 godina.

On je dodao i da Hrvatska "ne može u celini biti zadovoljna pristupom zločinima koji su se dogodili u Vukovaru, jer sve ono što se tamo dogodilo nije dovoljno sankcionirano".

Tužilaštvo Haškog tribunala zadovoljno

Tužilaštvo Haškog tribunala je zadovoljno formulacijom izrečenom u sudnici, kaže portparolka Olga Kavran

"Tužilaštvo pozdravlja presudu Žalbenog veća u predmetu Mrkšić i Šljivančanin. Žalbeno veće je zaključilo da je kazna od pet godina koju je izreklo Pretresno veće nerazumna, pa je u skladu sa dodatnom osudom Šljivančanina za pomaganje i podržavanje zločina ubistva i činjenicom da je prethodna kazna, prema njihovom mišljenju, bila previše niska, njega osudilo na 17 godina", kaže Kavranova.

Opširnije o jučerašnjoj presudi Žalbenog veća Haškog tribunala, možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šljivančaninu utrostručena kazna

Izvor: Glas javnosti, 06.Maj.2009

BEOGRAD - Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je juče pravosnažne presude bivšim oficirima JNA Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu za zločine u Vukovaru. Mrkšić i Šljivančanin osuđeni su na 20, odnosno 17 godina zatvora. Žalbeno veće utrostručilo je kaznu Šljivančaninu, pošto...

Nastavak na Glas javnosti...

Šutanovac: Neprimerena kazna Šljivančaninu

Izvor: EMportal, 06.Maj.2009

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je neprimerenom presudu Veselinu Šljivančaninu i kazao da ona ne doprinosi, "ionako niskom", ugledu Haškog trbunala.

Nastavak na EMportal...

Šutanovac: Neprimerena kazna Šljivančaninu

Izvor: Mondo, 06.Maj.2009

Dragan Šutanovac ocenio je neprimerenom presudu Veselinu Šljivančaninu i kazao da ona ne doprinosi, "ionako niskom", ugledu Haškog trbunala. Ministar je rekao i da dvojica oficira Vojske Srbije neće učestvovati u vežbama NATO u Gruziji.

Nastavak na Mondo...

Tadić: Odluka Haškog suda razočaravajuća, a sarađivati - moramo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2009, 10:37

UŽICE - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je "veoma razočaravajuća" odluka Žalbenog veća Haškog suda, koje je povećalo kaznu oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, ali je i poručio da saradnja Srbije sa Haškim tribunalom "ne sme da bude dovedena u pitanje"...Tadić,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.