Izvor: B92, 03.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na presudu Oriću

Beograd -- Na oslobađajuću presudu Naseru Oriću negativno su reagovali najviši državni organi Srbije, kao i političke stranke, a navodi se i da je sama optužnica bila problem.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra skandaloznim oslobađanje ratnih zločinaca krivice, kao što je to slučaj sa Naserom Orićem, rečeno je u Kabinetu predsednika Republike. U Kabinetu ukazuju da je Tadić još prilikom izricanja Oriću neprimereno male kazne od dve godine zatvora, u junu 2006, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da je nezadovoljan takvom odlukom Haškog tribunala.

"Dve godine zatvora dobijaju lica koja kradu u samoposluzi i potpuno je skandalozno da toliko malu kaznu dobije neko ko je počinio ratni zločin. Haški tribunal zbog svog legitimiteta i kredibiliteta mora ratne zločince da osudi na maksimalno stroge kazne", rekao je Tadić tom prilikom.

On je naveo da je bio u Srebrenici i u Kravicama, "video kovčege sa telima, video slike i spiskove ubijenih, sreo se sa rodbinom nevino stradalih".

"Ti ljudi zahtevaju da se zločinci adekvatno kazne. To je jedini način da jednom zauvek stavimo tačku na sukobe na ovim prostorima i okrenemo novi list", rekao je predsednik Tadić pre dve godine i tom stavu nema ništa da doda ni sada kada je Orić oslobođen, kažu u njegovom Kabinetu.

Stranke u Srbiji oštro reagovale na presudu

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji oštro su reagovali na oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Lider DSS-a i odlazeći predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je Haški tribunal današnjom oslobađajućom presudom "postao saučesnik u ratnim zločinima" koje je počinio Naser Orić.

SPS: Osuda

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da ta stranka osuđuje oslobađajuću presudu za Orića. Milićević je naglasio da će SPS uvek biti protiv toga i dodao da je javnosti poznat stav te stanke prema Tribunalu.

"Evidentno je da je ovo podsmevanje međunarodnom pravu i jedan montiran i lažiran proces", rekao je Milićević i dodao da "imamo situaciju da je zločin nagrađen".

"Ovom presudom napravljen je novi zločin nad nevinim žrtvama koje su stradale od Nasera Orića", izjavio je Koštunica Tanjugu.

"Posle oslobađanja ratnih zločinaca Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, Haški tribunal je izgubio svaki legitimitet i on se više nikako ne može smatrati sudom koji pravedno utvrđuje krivicu", ocenio je premijer Srbije.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan smatra da je današnja presuda narušila kredibilitet Haškog tribunala. "Ipak, mi ostajemo privrženi poštovanju međunarodnog prava jer to štiti naše teritorijalni integritet i suverenit", kaže ona.

"Istovremeno tražimo od institucija koje predstavljaju međunarodno pravo da pravično i pošteno zastupaju i brane interese prava i pravde", rekla je Trivanova novinarima u Skupštini Srbije.

Batić: Gorak ukus

Bivši ministar pravde Vladan Batić izjavio je da je veoma iznenađen oslobađajućom presudom Naseru Oriću. Batić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da postoje materijalni tragovi da je Orić odgovoran za zločine, kao što takvi dokazi postoje i u slučaju bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Prema Batićevim rečima, ovakva presuda Oriću "daje za pravo onima koji tvrde da se nekakva selektivna pravda deli u Hagu". "Ona ostavlja gorak ukus", rekao je Batić.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je oslobađajuća presuda Oriću skandalozna. "Oslobađajuća presuda za dokazanog ratnog zločinca Nasera Orića u najblažu ruku je skandalozna", rekla je Grubješićeva novinarima u parlamentu.

Ona je rekla da očekuje da će Haško tužilaštvo podneti žalbu na presudu Oriću baš kao što je to najavilo i u slučaju oslobađanja bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je Orić ubio više Srba u Republici Srpskoj i da zato zaslužuje doživotnu kaznu zatvora, a ne oslobađajuću presudu.

Marković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Haški tribunal treba što pre da se zatvori jer, kako je objasnio, ništa dobro nije doneo Srbiji i "bez argumenata, činjenica i valjanih dokaza donosio presude na štetu Srba".

Kandićeva: Sama optužnica problem

Odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi Nasera Orića u skladu je sa činjenicama iznetim u toku krivičnog postupka, izjavila je predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

"Ono što je tokom krivičnog postupka protiv Orića izneto, nije ukazivalo da je on znao za zločine koji su počinjeni nad Srbima i da je odgovoran za nesprečavanje (zločina)", rekla je Kandićeva agenciji Beta i podsetila da je Orić optužen za nesprečavanje zločina.

Ona je ukazala da je optužnica glavni problem u slučaju Orića i da se zbog toga može uputiti velika kritika na račun Tužilaštva Haškog tribunala jer nije istraživalo odgovornost za počinjenje zločine nad Srbima, već je Orića optužilo za nesprečavanje zločina.

Simić: Ipak nastavak saradnje

Bivši savetnik predsednika Srbije Jovan Simić rekao je da je Haški tribunal davno dokazao da nema kredibilitet i da niz ranijih presuda, među kojima je posebno istakao proces protiv jednog od bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja, pokazuje da se ne može tretirati kao ozbiljan sud.

Ipak, on smatra da saradnja sa Hagom mora da se nastavi. "To ne može da bude razlog promene odnosa prema Hagu i ratnim zločinima, koji su nesumnjivo počinjeni na ovim prostorima,", kaže on.

"Sa Hagom treba sarađivati jer mi moramo da stvorimo moralni odnos prema zločinima počinjenim u naše ime i ne očekujem promenu državne politike u odnosu prema Haškom tribunalu", kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Oriću: Predsednik RS zamolio građane da ostanu mirni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2008, 14:37

BANJA LUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić uputio je danas u ime zvaničnika ovog entiteta poziv građanima RS, posebno onim sa područja Bratunca, da ostanu mirni kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira zbog skandalozne odluke Haškog suda, koji je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.