Reakcije na neutralni status

Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na "neutralni status"

Sejdiu (FoNet, arhiva)

Priština, Beč, Beograd, Tirana -- Volfgang Išinger izneo je novi predlog "neutralnog statusa" za Kosovo, što su odmah odbacili i Beograd i Priština.

Sam predstavnik EU u pregovorima je rekao da detalji predloga moraju još da se razrade, ali da je cilj tog plana da se između Srbije i Kosova izgrade normalni odnosi saradnje, "koja sada uopšte ne postoji". To bi, na primer, bila saradnja u vezi sa položajem manjina na Kosovu, trgovini, ekonomiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbi protiv kriminala, koja mora da se uspostavi bez obzira na odluku o statusu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu odbacio je predlog o neutralnom statusu koji je kao novu ideju za rešenje kosovskog statusa u Vašingtonu predložio izaslanik Evropske unije u posredničkoj trojci Volfgang Išinger. Prema Sejdiuu, za albansku stranu je jedino rešenje nezavisnost Kosova.

"Nijedan drugi status ne rešava pitanje Kosova onako kako treba. Stav o nezavisnosti Kosova i njegovom uključivanju u EU i NATO je poznat", rekao je Sejdiu.

Iako je, prema medijskim izveštajima iz Vašingtona, Išinger ideju o neutralnom statusu Kosova obrazložio kao prelaznu fazu do nalaženja konačnog rešenja za Kosovo, tokom kog bi dve strane formalizovale bilateralne odnose, Sejdiu je rekao da taj predlog nije prihvatljiv za albansku stranu zbog toga što ona insistira na nezavisnosti.

"To je naš osnovni pristup. Nećemo prihvatiti nijedno drugo rešenje koje je, ovako ili onako, derogacija i isključenje nezavisnosti Kosova", kaže Sejdiu.

Išinger (Beta, arhiva)

Išinger je najavio da će "trojka" Beogradu i Prištini izneti novi predlog za takozvani neutralni status. On je rekao da je cilj predloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rekavši da je uveren da bi novi predlog mogao da dovede do sporazuma koji bi normalizovao odnose, ali da neće sadržati nijednu reč o statusu.

Išinger je naveo da još nisu razrađeni detalji te ponude, ali je dodao da će to biti sporazum o saradnji i konsultacijama o izvesnom broju aspekata, kao što su ekonomija, trgovina i sprečavanje kriminala.

Riker: Podržati napore "trojke"

Šef UNMIK-a Joakim Riker poručio je danas predstavnicima OEBS-a u Beču da se i dalje nada pozitivnom ishodu pregovora o budućem statusu Kosova.

"Optimalni ishod bio bi dogovor dve strane i to bi bilo najlakše primeniti. Međutim, ako ne dođe do dogovora, mora biti jasno kakva je budućnost Kosova. To žele sve zajednice jer je status kvo neodrživ", rekao je Riker.

Prema njegovim rečima, UNMIK je pokušao da olakša politički proces koji treba da utvrdi budući status Pokrajine u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"Taj proces je sada u rukama Rusije, EU i SAD, u rukama 'trojke', koja pokušava da nađe rešenje oko kog bi se složile strane. Tom procesu treba pristupiti veoma ozbiljno i sve strane treba da daju svoj doprinos i podrže taj proces", dodao je Riker, prenosi RTS.

Svilanović: Propast pregovora i nezavisnost

Bivši šef diplomatije i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne evrope Goran Svilanović za B92 kaže da u Išingerovoj ideji o "neutralnom statusu" nije jasno da li je reč o statusno neutralnom predlogu ili je to predlog neutralnog statusa.

"Imajući u vidu 14 tačaka koje su do sada bile izložene na prethodnim razgovorima u Beču, one su usmerene na to da se regulišu budući odnosi Kosova i Srbije i ništa se ne kaže o statusu", navodi on.

"I naravno da onda u Beogradu svi kada pročitaju taj tekst kažu 'Čekajte, da li to znači da Albanci mogu da potpišu ovaj dokument i sutra proglase nezavisnost? Da to znači baš to'", kaže Svilanović.

"Pošto je Beograd to tako pročitao, ja mislim ispravno, Beograd ima problem sa dokumentom u kome se ne kaže ništa o statusu i ne kaže se ništa o tome da li Albanci mogu ili ne da proglase nezavisnost i da li će to neko da prizna ili ne", navodi on.

"Pošto vide da je taj scenario i dalje otvoren, Beograd kaže da hoće da razgovara o statusu, a ne o ostalim elementima koji ostavljaju prostor za samoproglašenje", navodi on.

Prema Svilanovićevim rečima, predlog neutralnog statusa, gde se u stvari ostavlja da rešenje satusa Kosova visi u vazduhu, predstavlja poraz posredničke trojke.

"Ovo je u stvari priznanje poraza i to znači da o statusu Kosova nema dogovora unutar unutar trojke", smatra on.

"Mislim da će trojka ili morati da stavi etiketu na svoj predlog ili da ga na neki način redefiniše ili će ostati pri ovome", kaže on.

"Ako ostane pri ovome, onda svi moramo da se spremimo da to znači otvaranje puta za proglašenje nezavisnosti, koja zavisi samo od toga kakav signal i u kojem trenutku će Priština dobiti od Vašingtona i Brisela i ništa više", smatra on.

Podsetimo, da posrednička trojka EU, Rusije i SAD svoj posao zvaršava 10. decembra kada treba da preda izveštaj generalnom sekretaru UN.

"Nezavisnost u februaru 2008."

Kosovo u januaru nagoveštava nezavisnost, proglašava je u februaru, piše danas prištinski dnevnik Ekspres.

List, pozivajući se na analizu Ministarstva spoljnih poslova Francuske, u koju je imao uvid, navodi da će "nezavisnost prvo priznati neke male zemlje Evropske unije, a kasnije i najznačajnije zemlje", piše u analizi.

List dodaje da su SAD prihvatile zahtev EU da ne priznaju nezavisnost Kosova odmah posle proglašenja.

Ekspres ističe da se u članicama Kontakt grupe koje su iz EU glavna rasprava sada vodi među pravnicima koji "pripremaju osnovu za priznavanje Kosova posle jednostranog proglašenja nezavisnosti".

Politički direktori ministarstava spoljnih poslova članica Kontakt grupe iz EU sada su se saglasili da će Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti osnova za uspostavljanje Misije EU na Kosovu po prestanku mandata UNMIK-a.

List dalje piše da je sve izglednija mogućnost da generalni sekretar UN Ki Mun Ban pozove EU da preuzme misiju na Kosovu, a kao osnova za to pominje se tačka 11 Rezolucije 1244.

Berns: Nezavisnost ako nema dogovora

Podsekretar američkog Stejt departmenta za politička pitanja Nikolas Berns ponovio je podršku nadgledanoj nezavisnosti Kosova, ako Beograd i Priština ne postignu sporazum do 10. decembra, javlja Glas Amerike.

Treći čovek Stejt departmenta je u američkom Kongresu rekao da će međunarodna zajednica morati da preuzme odgovornost na Kosovu u slučaju nepostizanja sporazuma, a Srbiji je, kako javlja Glas Amerike, uputio implicitno upozorenje da ne pokušava da se silom odupre takvom ishodu.

U Tirani miting podrške nezavisnosti

Miting podrške nezavisnosti Kosova održan je posle podne u Tirani pod motom "Svi za nezavisnost".

Miting je počeo u 16.30 po lokalnom vremenu na trgu Skenderbega, a završio se koncertom na trgu Majke Tereze, javila je albanska nacionalna novinska agencija ATA.

Organizatori su bili forumi mladih više albanskih političkih stranaka, među kojima su i vladajuća Demokratska partija, glavna opoziciona Socijalistička partija, kao i Socijalistički pokret za integraciju, Republička partija, Nova demokratska partija.

Na mitingu su učestvovali i predstavnici različitih nevladinih organizacija poput Albanskog liberalnog instituta, Foruma slobodne misli, Udruženja "Ljubitelja Crvenog i Crnog".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.