Reakcije na ekspoze Brnabić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na ekspoze Brnabić

Predstavnici političih partija različito su komentarisali ekspoze Ane Brnabić, mandatarke za sastav nove vlade.

Rašković Ivić: Ekspoze lišen vizije

Ekspoze je lišen vizije i nema dodirnih tačka sa realnošću, ocenila je danas šefica poslaničke grupe "Nova Srbija - za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić.

Glavno mesto u ekspozeu je digitalizacija, a pola Srbije nema kanalizaciju, rekla je Rašković Ivić novinarima u Skupštini Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema njenim rečima, posebno je problematično što se u ekspozeu uopšte ne pominju medijske slobode, kao ni ljudska prava i slobode uopšte.

"Glas za ovu vladu je glas za propast Srbije", ocenila je Rašković Ivić.

Đukanović: Ekspoze Brnabić je patriotski

Ekspoze Brnabić je patriotski, ocenio je danas poslanik SNS Vladimir Đukanović i dodao da od opozicije nije čuo nijednu ozbiljnu primedbu.

Đukanović je novinarima u parlamentu rekao da je od opozicije jedino čuo negodovanje kadrovskim rešenjima i ocene da se neko namirivao, jer su, kako kaže, valjda krenuli od sebe i od toga kako su oni nekad pravili vlade.

Đukanović smatra da "niko ne može ništa da prigovori" kada je reč o ekspozeu i izrazio uverenje da će buduća vlada raditi kao tim.

"Hvala bogu što konačno imamo premijera koji kao prioritet stavlja digitalizaciju. Mislim da se ljudima smučilo da idu od šaltera do šaltera", rekao je Đukanović i posebno pohvalio to što je među prioritetima obrazovanje.

On je pohvalio i deo ekpozea koji se tiče poljoprivrede, a posebno mu je bilo drago što je, kako kaže, buduća premijerka svoj ekspoze završila rečima: Živela Srbija.

LDP ne podržava Anu Brnabić

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka ne može da podrži Brnabić zbog toga što u ekspozeu nije video politički kurs koji je potreban državi.

U ekspozeu nema poteza koji bi na efikasan način presekli sve agonije sa kojima se zemlja suočava, rekao je Jovanović.

On je istakao da je za te agonije Ana Brnabić najmanje odgovorna i da mu ne pada na pamet da na nju baca kamenje zbog Kosova, Bosne i devedesetih godina.

"Ona, međutim, dolazi na mesto premijera i mora biti spremna da nosi teret te prošlosti", kazao je Jovanović, dodavši da LDP može da podrži samo onu politiku koja je deo programa te stranke.

Bez glasa DS za Brnabić

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić izjavio je da poslanici te stranke ne mogu da podrže izbor Ane Branabić, ali je svejedno pozvao buduću premijerku da" pokaže dovoljno hrabrosti da štiti sve građane", bez obzira na to da li su u strankama vladajuće koalicije ili opozicije.

Primetio je i da kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave nije pokazala dovoljno hrabrosti.

Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da Brnabić ima odgovornost prema građanskoj Srbiji i svima koji žele državu slobode, prava i demokratije.

"DS će svim snagama braniti prava i slobode građanke Ane Brnabić, kao i svih građana, ali ćemo žestoko napadati rezultate njenog rada i njenu preporuke za ovaj izazov koji dobila kao nova premijerka", rekao je Ćirić.

Naveo je da mandatarka u svom ekspozeu nije govorila o ljudskim slobodama, pravima i o demokratiji, nego je samo pomenula mogući dijalog i neophodnost dijaloga u rešavanju problema.

"U ovakvoj atmosferi nema pravog dijaloga", rekao je Ćirić i naveo da je DS razočarana time.

DSS: Vlada koalicionog namirivanja

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Dejan Šulkić izjavio je danas da će poslanici ove stranke glasati protiv izbora Vlade Srbije i ocenio da je to Vlada koalicionog namirivanja.

On je rekao da će poslanici DSS glasati protiv izbora ove Vlade zbog okolnosti u kojima se Vlada bira, ali i zbog kontinuiteta sa prethodnom Vladom, kako je najavila Brnabić.

"To znači da će građani živeti teško kao sada ili možda još i teže, to znači jačanje partije na račun države, slabljenje institucija", rekao je Šulkić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da je ekspoze Ane Brnabić "gotovo identičan onom iz 2016. godine".

Šulkić je rekao da je sastav Vlade identičan prethodnom, s tim što je ona proširena za tri ministra.

"Ovo je repriza, osim što je mandatarka druga ličnost", rekao je Šulkić.

On smatra da je sastav nove Vlade dogovoren bez mandatarke Brnabić.

Šulkić je dodao da je predlaganje Branka Ružića i Gorana Trivana za ministre "namirivanje pobunjeničkog dela Socijalističke partije Srbije".

On je rekao da Brnabić nedostaje politički autoritet da vodi ovakvu Vladu i naveo da, kada se pogleda njena biografija, "uočavaju se praznine kada je u pitanju njen angažman i bavljenje najznačajnjim državnim pitanjima i pitanjima od nacionalnog značaja".

Šulkić je rekao da Ana Brnabić zbog svega ovoga ima jako izražen tehnokratski pristup i naveo da nije siguran da će ona imati dovoljno razumevanja i saosećanja za težak položaj i život naših građana i njihove patnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.