Izvor: B92, 15.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije iz Prištine na početak dijaloga u Beču

Priština -- Predstavnici međunarodne zajednice zadovoljni su prvim sastankom delegacija Prištine i Beograda u Beču, dok premijer Srbije Zoran Živković ocenjuje da pregovora nije ni bilo. Živković kaže da u Beču nije bilo direktnog dijaloga, dodajući da je jedini kvalitet sastanka to što su se za istim stolom našli lideri Srbije i kosovskih Albanaca. Potpredsednik Vlade Nebojša Čović kritikovao je prištinske vlasti zbog toga što u delegaciji nema predstavnika drugih etničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednica sa Kosova. Čović je upitao kako kosovski zvaničnici nameravaju da stvore multietničko društvo ako nisu u stanju ili ne žele da se na javnom mestu nađu u multietničkom sastavu.

Pošto se u Beču založio za priznanje nezavisnosti Kosova, predsednik Kosova Ibrahim Rugova je istu stvar ponovio i u utorak uveče po povratku u Prištinu. Kao za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić, Rugova je izjavio da je sastankom u austrijskoj prestonici počeo dijalog o praktičnim pitanjima od interesa za Kosovo i Srbiju. "To je bio uspešan dan, dobar dan u korist nezavisnosti Kosova. To je dan kada su počeli razgovori o praktičnim pitanjima sa susedom Srbijom", rekao je Rugova na prištinskom aerodromu. Šef UNMIK Hari Holkeri izjavio je da je sastanak u Beču za međunarodnu zajednicu bio značajan kao događaj kojim se izašlo iz statusa kvo u odnosima Beograda i Prištine. On nije želeo da kaže da li očekuje da protiv premijera Kosova Bajrama Redžepija budu preduzete neke sankcije zbog odbijanja da učestvuje u razgovorima u Beču.

"Na početku dijaloga Beograda i Prištine, pitanje statusa Kosova izašlo je u prvi plan", piše na naslovnoj strani prištinski "Zeri". Bljerim Šalja u tom listu ocenjuje da su zvaničnici Kosova i Srbije u Beču samo ponovili ono što svakodnevno govore u Prištini i Beogradu. Šalja dodaje da bez obzira na mišljenje zapadnih diplomata, Priština i Beograd nikada nisu bili udaljeniji jedni od drugih kao što je to bio slučaj u Beču i da je kao nikada do sada očigledno da je približavanje Prištine i Beograda moguće samo kao približavanje dve susedne države. "Zeri" ističe da nastavak dijaloga Prištine i Beograda nije moguć bez ušešća predstavnika Vlade Kosova i da je pred UNMIK velik zadatak da nađe način da privoli premijera Redžepija da se uključi u dijalog.

"Koha ditore" u celosti prenosi govore predsednika Kosova Ibrahima Rugove i potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića, ali i zahteve sa protesta u Prištini, održanih u utorak, u kojima se ističe da će, ukoliko Rugova ne bude zastupao "aspiracije naroda", šef UNMIK mogao da počne da razmišlja kako i gde da Rugovi osigura politički azil.

Kosovski premijer Bajram Redžepi ocenio je u sredu da je početak dijaloga Beograda i Prištine doveo do tenzija među institucijama na Kosovu, ali da one nisu tako opasne da bi podneo ostavku. Redžepi je ponovio stav da razgovori sa predstavnicima vlasti u Beogradu bez konsenzusa unutar Kosova mogu izazvati tenzije na političkoj i institucionalnoj sceni na Kosovu. "Od početka sam poštovao institucionalnu liniju i to ću nastaviti. Odlazak kosovske delegacije u Beč bez unutrašnjeg koncenzusa može izazvati nove tenzije u političkoj i institucionalnoj situaciji. Ipak, ne mislim da smo ugroženi da dođe do ostavke, uprkos činjenice da kosovska vlada zastupa stav da su njeni prioriteti nešto drugo", rekao je Redžepi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.