Izvor: B92, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcija Hrvatske na odluku N. Sada

Novi Sad -- Odluka u Novom Sadu da ulicama da imena komandanata koji su učestvovali u sukobima u Hrvatskoj izazvala reakciju i Hrvatske.

Zbog odluke Skupštine Novog Sada da dvema ulicama daje imena komandanta srpskih snaga koje su ratovale u Hrvatskoj, ambasador Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić, uručio je protestnu notu Srbiji i rekao da Hrvatska očekuje odgovarajuću reakciju.

Istovremeno, i misija OEBS-a u Srbiji je saopštila da je zabrinuta zbog ove odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosadske skupštine.

Potpredsednik Skupštine Novog Sada, Rade Marinkov, ne želi da komentariše ove reakcije na odluku gradske uprave.

Skupština Novog Sada prihvatila je da se ulice imenuju po komandantu Novosadskog korpusa koji je učestvovao u napadu na Vukovar, generalu Mladenu Bratiću.

Prilikom donošenja odluke, gradonačelnica Maja Gojković i odbornici njenog SRS-a izjavili su da u tome ne vide ništa sporno: "Nova vremena, nove ulice. Uostalom, od 2000. promenjena je gomila ulica. Ja bih neke druge menjala", kazala je Gojkovićeva.

Gradska opozicija DS, LSDV i G17 plus, smatra da je ovo sramno.

Konačnu odluku o tome da li će Novi Sad dobiti ulice s ovim imenima, treba da da Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.