Izvor: Blic, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvod što pre

Razvod što pre

Srbija i Crna Gora moraju bez odlaganja, po objavljivanju konačnih rezultata referenduma, da pregovaraju o razdruživanju kako bi obe zemlje, sa razdvojenim mandatima, nastavile put ka EU, poruka je koju je u Beograd doneo evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Ovo je suština diplomatske ofanzive Brisela i Podgorice u okviru koje je predsednik Srbije Boris Tadić u subotu posetio Crnu Goru, a crnogorski premijer Đukanović juče u Briselu razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Renom i sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom. Ren je juče doputovao u Beograd gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Najtešnja saradnja

Srbija i Crna Gora moraju najtešnje da sarađuju u oblastima bezbednosti, diplomatije, vojske i ekonomije, zajednička je ocena Tadića i Đukanovića posle susreta u Podgorici.

Izvor 'Blica' blizak kabinetu crnogorskog premijera kaže da se Đukanović, međutim, plaši da bi pregovori mogli da zapadnu u teškoće zbog poznatog stava Vlade Srbije i premijera Koštunice, ali i zbog stava ministra finansija Mlađana Dinkića.

- Pregovore o saradnji trebalo bi da vode vlade Srbije i Crne Gore. Poznato je da Koštunica nema blagonaklon stav prema Đukanoviću, a posebna priča je Dinkić, koji je u otvorenoj kampanji protiv Crne Gore. Đukanović je ubeđen da dijalog sa Vladom Srbije neće teći glatko - kaže sagovornik 'Blica'.

Evropska unija pozdravlja posetu predsednika Tadića Crnoj Gori i smatra da je to dobar početak konsolidacije budućih odnosa, izjavila je za 'Blic' Kristina Galjak, portparol Havijera Solane.

- EU i Solana smatraju da je vrlo važno da postoji fluidan dijalog Beograda i Podgorice - objasnila je Galjakova i dodala da 'EU poštuje stav srpskog premijera Vojislava Koštunice' da se ne izjašnjava pre konačnih rezultata crnogorskog referenduma.

Pitanje referenduma u Crnoj Gori završeno je za EU, sada su neophodni pregovori Beograda i Podgorice o razdruživanju, a Crna Gora može da ide ka pridruživanju EU, ali za to ne postoji prečica, poručili su juče Solana i Ren premijeru Milu Đukanoviću u Briselu.

Odvojen dijalog

'Referendum u Crnoj Gori treba smatrati legitimnim. Crna Gora će, kada bude dobila poseban mandat za pregovore, morati pre svega da ojača sposobnost svoje državne uprave, suzbije organizovani kriminal i korupciju i reformiše pravosuđe', rekao je Ren nakon razgovora sa Đukanovićem.

On je naglasio da sada očekuje da zemlje članice EU najpre zatraže priznavanje Crne Gore kao nezavisne države i da se potom usvoji novi mandat za pregovore o pridruživanju sa Podgoricom. On je precizirao da će za Srbiju biti usvojen novi, dopunjeni mandat za te pregovore i podvukao da i Srbija, kao i Crna Gora, može očekivati da se sporazum o pridruživanju sa EU zaključi do kraja godine, pod uslovom da srpske vlasti izruče Ratka Mladića.

Đukanović je naglasio da će se u Crnoj Gori 'ubrzano raditi na unutrašnjopolitičkoj homogenizaciji' da bi se vrlo pažljivo pregovaralo sa Srbijom o razdvajanju i novim aranžmanima između Beograda i Podgorice.

Lider NS Predrag Popović rekao je da, bez obzira na odnos ostalih članica bloka za SCG, ova stranka neće priznati rezultat referenduma ako Republička komisija proglasi pobedu bloka za nezavisnost.

Ren veruje da su sad veći izgledi da Srbija uhapsi Mladića, dodavši da bi potom onda bile veće i šanse da Srbija, BiH i druge zemlje u regionu učine konkretne korake i za hapšenje Radovana Karadžića.

Ljiljana Begenišić - Dejan Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.