Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razni razlozi protiv Radovića

Beograd -- Malo je verovatno da Aleksandar Radović bude imenovan na funkciju pomoćnika ministra odbrane.

Razlozi su pre svega proceduralne, ali i političke prirode. To mesto pomoćnika ministra odbrane zaduženog za finansije, uopšte nije predviđeno Uredbom o obrazovanju i organizaciji Ministarstva. Način izbora otežava imenovanje novog pomoćnika ministra odbrane, jer je pitanje je da li bi on bio prihvaćen u Savetu ministara državne zajednice.

Naime, pre­ma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čla­nu 25 Ured­be o obra­zo­va­nju i or­ga­ni­za­ci­ji Mi­ni­star­stva, Sa­vet mi­ni­sta­ra po­sta­vlja i raz­re­ša­va se­kre­ta­ra i po­moć­ni­ka mi­ni­stra - na pred­log mi­ni­stra. Dakle, pored Davinića, Dinkić bi morao da pridobije i rukovodstvo Crne Gore, sa kojim, kako i sam kaže nije postigao saglasnost: " Ne ali sam o tome postigao saglasnost i sa ministrom Davinićem i sa gospodinom Labusom, jer se ovde ne radi o trošenju crnogorskih para, već o trošenju para gradjana Srbije, pa prema tome nema potrebe da se oko te pozicije jer to je pozicija pomoćnika ministra za budžet, konsultujem sa crnogorskim predstavnicima. Kao što mene ne zanima ko će u ime Crne Gore kontrolisati kako se troše u vojsci pare crnogorskih poreskih obveznika tako pretpostavljam da Crnu Goru ne treba da zanima za razliku od nas gradjana Srbije kako se troše naše pare srpske pare".

Medjutim, po­sle jav­ne po­dr­ške pred­sed­ni­ka dr­žav­ne za­jed­ni­ce Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća mi­ni­stru od­bra­ne Pr­vo­sla­vu Da­vi­ni­ću, te­ško je oče­ki­va­ti da će prvi čovek Srbije i Crne Gore prihvatiti ime­no­va­nje Ra­do­vi­ća za po­moć­ni­ka, pogotovo nakon Dinkićevog objašnjenja da u ministarstvu odbrane vlada haos i da su za to krivi Crnogorci. Dinkić nije precizirao da li je prethodni dogovor sa Davinićem i Labusom postignut na stranačkom ili državnom nivou. Inače, o Radovićevom postavljenju u ministarstvu odbrane, ne znaju ništa ni njihovi koalicioni partneri.

Ipak, mo­guć­nost Radovićevog ime­no­va­nja, te­o­rij­ski po­sto­ji sa­mo u slu­ča­ju ne­kih po­li­tič­kih do­go­vo­ra i even­tu­al­nog sme­nji­va­nja sa­da­šnjeg mi­ni­stra i to bi, takodje, mo­ra­lo da do­bi­je "ze­le­no sve­tlo" Cr­ne Go­re.

Mi­ni­stra od­bra­ne, kao i nje­go­vog za­me­ni­ka Vukašina Maraša bi­ra i raz­re­ša­va Skup­šti­na Sr­bi­je i Cr­ne Go­re, na pred­log pred­sednika Državne zajednice i Saveta ministara.

Kadijević: G17 želi kontrolu

Generalni sekretar Atlantskog saveta SCG Veljko Kadijević optužuje Mlađana Dinkića da želi kontrolu G17 plus nad novcem Vojske SCG.

Kritikujući potpredsednika G17 plus Mlađana Dinkića koji je predložio formiranje novog finansijskog sektora u Ministarstvu odbrane, Kadijević kaže da mu nije jasno zašto je ministar finansija zamisao javno izrekao, kada zna da Ministarstvo odbrane postupa na osnovu odluka VSO i Saveta ministara, a ne Ministarstva finansija. G17 plus je odbacila optužbe, karakterišući ih kao "zlonamerne".

"Dinkić je kao slučajno došao na ideju da bi trebalo objediniti finansije, infrastrukturu i nabavke u Ministarstvu odbrane. Kako mu nije palo na pamet da udruži biblioteke ili vojničke klubove", rekao je Kadijević današnjem "Građanskom listu".

Kadijević ocenjuje i da eventualni dolazak bivšeg direktora Poreske uprave Aleksandra Radovića na mesto zamenika ministra odbrane za kontrolu finansija ne bi bio dobro rešenje za to ministarstvo: "Prejak uticaj G17 plus na Ministarstvo odbrane bio je razlog zbog kojeg smo se mi, kao Atlantski savet, povukli odatle. Očito je da sve žele da stave sve pod svoju kontrolu. Mi smo mislili da ministarstvo treba da vodi ekspertska struktura, a ne stranačka", naveo je Kadijević.

Prema njegovim rečima, osim predloženih izmena u kontroli vojnih finansija, drugi razlog za pogoršanje odnosa Davinića i Dinkića je privatizacija vojne imovine. "Dinkiću je po logici resora kojim upravlja, u interesu da stavi pod kontrolu i prodaju vojne imovine...Davinić, koji je na čelu sistema odbrane, traži pak da se ta imovina stavi na raspolaganje sistemu odbrane da bi imao šta da radi, kako ne bi 'zatvorio firmu'. On je ispunio sve Dinkićeve naloge - otpustio je oko 10.000 ljudi iz vojske, koju je doveo do prosjačkog štapa i sada mu jedino preostaje da posluje nekretninama", naveo je Kadijević.

G17 plus: Logično insistiranje na kontroli

Portparol G17 plus Ivana Grbić, ocenjuje tvrdnje generalnog sekretara Atlantskog saveta SCG Veljka Kadijevića da ta stranka želi da pod svoju kapu stavi finansije u vojsci, kao "zlonamerne".

Stranka u svom saopštenju pita Kadijevića zašto mu smeta uvođenje reda i javnosti u oblast finansiranja Vojske Srbije i Crne Gore. "Pozivamo gospodina Kadijevića da objasni građanima Srbije, koji finansiraju 95 odsto troškova Vojske i zbog kojih Vojska postoji, zašto ne treba da znaju kako Vojska troši novac", navodi se u saopštenju.

Danas ranije, ministar finansija je izjavio da ni jedno ministarstvo, pa ni Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore, ne može biti izuzeto od uvođenja kontrole u trošenje para građana.

Dinkić je najavio da će se o tome razgovarati u nadležnim organima, posle čega će javnost biti obaveštena o svemu, kao i da će do kraja nedelje na sastanku Predsedništva G17 plus biti rešen problem sukoba između njega i ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića.

Sutra razrešenje sukoba Dinkić - Davinić

Sukob ministra finansija Srbije Mladjana Dinkića i ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića biće razrešen u sredu na sednici predsedništva stranke, na kome će "Dinkićeva struja" postaviti i pitanje smene Davinića, piše Blic od srede pozivajući se na izvor iz vrha G 17 Plus.

U prvom planu njihovog medjusobnog neslaganja, tvrdi sagovornik Blica, jeste činjenica da Davinić, sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, i dalje namerava da izdvoji 53 miliona evra za zakup satelita koji bi nadgledao dešavanja na jugu Srbije i na Kosovu.

"Ta priča je već jednom zaustavljena, ali se i dalje vodi ispod žita. Ako nemate plate za vojsku i regrute, opremu, struju i vodu, onda ne rasipajte novac na satelite", naglašava izvor lista.

Ukoliko Dinkić odluči da smeni Davinića, za to će morati da ima saglasnost Miroljuba Labusa, a potom i koalicionih partnera u Vladi Srbije. Tek onda može da sa predlogom za smenu ministra odbrane ide pred Savet ministara gde ga čeka Marović i koalicija DPS i SDP, podseća Blic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.