Razmirice, ali stabilna Vlada

Izvor: B92, 17.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmirice, ali stabilna Vlada

Beograd -- Uprkos ozbiljnim mimoilaženjima i nesuglasicama u vladajućim strankama, u koaliciji ne sumnjaju da će Vlada opstati.

Stranke su se oštro sukobile po pitanju NATO-a i predsedničkih izbora. Povodom ovih nesuglasica između predsednika i premijera, oglasila se i treća stranka koalicione vlade - G17 plus, koja se zalaže za ulazak u NATO. Analitičari ocenjuju da novi sukob između DS-a i DSS-a, u stvari, predstavlja pozicioniranje pred predstojeće lokalne i predsedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbore, ali ne i kraj vladajuće koalicije.

DSS je i zvanično u program svoje stranke uneo odredbu da je protiv ulaska Srbije u NATO, otprilike u isto vreme kada je predsednik Srbije Boris Tadić govorio na paradi diplomaca Vojne akademije, na kojoj je naglasio da je strateški cilj Srbije da njena vojska bude aktivni element u evroatlantskim integracijama.

DSS: Vlada stabilna, uprkos pojedincima

Dragan Jočić (FoNet)

Da se u odnosima među strankama spušta lopta pokazuje i izjava potpredsednika DSS-a i ministra policije Dragana Jočić da Vlada nije u krizi.

"Vlada nije u krizi, ona funkcioniše, izjave portparola ili izjave pojedinaca su određena reagovanja koja su prolazna ili trenutna ili za odnosno reagovanja na određenu izjavu", objašnjava Jočić.

"Vlada je dosta ozbiljna institucija da bi je bilo kakve izjave dovele u krizu. Temeljni i ozbiljni rascepi u Vladi u ovom trentuku ne postoje", kaže on.

"Malo se zna da je NATO ugovor koji košta. Ulazak u NATO košta građane, i to mnogo. Možete da budete partner s NATO-om a da ne budete član i da ne plaćate njihove standarde, koji su veliki teret za poreske obveznike", naglasio je ministar unutrašnjih poslova.

Jočić je rekao da je stav njegove stranke poznat i da se ona protivi ulasku u NATO.

I portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da su odnosi u vladajućoj koaliciji stabilni i da ta stranka ne pregovara sa radikalima.

Uprkos nekim izjavama iz DS-a da će stabilnost Vlade biti dovedena u pitanje ako ne bude podrške DSS-a Borisu Tadiću za predsedničke izbore, u Demokratskoj stranci Srbije navode da u Vladi Srbije trenutno ne postoje nepremostiva neslaganja.

Mladenović je demantovao da je ta stranka vodila bilo kakve razgovore sa Srpskom radikalnom strankom o eventualnoj mogućnosti da radikali, ako to bude potrebno, podrže Vladu Srbije.

Mladenović je rekao da Vlada Srbije normalno funkcioniše, da su u toku konsultacije o lokalnim i predsedničkim izborima, kao i da se sve eventualne razlike rešavaju unutar same koalicije.

"Insistiramo da se neslaganja iznesu među koalicionim partnerima, i ta pitanja se svakodnevno pokreću"', rekao je Mladenović na konferenciji za novinare, i dodao da nije dobro da partneri o svojim neslaganjima razgovaraju posredstvom medija.

Đelić: Odlučiće narod, ne partije

Zanimljiva je i izjava šefice poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nade Kolundžije da ta stranka ne želi da na temu ulaska zemlje u NATO stvara nesporazume i razmimoilaženja s Demokratskom strankom Srbije.

Potpredsednik Vlade i funkcioner DS-a Božidar Đelić smatra da o ulasku Srbije u NATO ili EU ima pravo da odlučuje isključivo narod Srbije, a ne političke partije.

On je ocenio da odluka DSS-a da u svoj program unese stav o nepristupanju Srbije NATO-u neće ugroziti stabilnost Vlade.

"Pravo svake članice koalicije je da odredi svoj program i odluka DSS-a ni na koji način ne ugrožava stabilnost Vlade jer, kao što je pomenuto, jedinstveni je program Vlade razvijanje odnosa sa NATO-om, u sklopu Partnerstva za mir", kaže on.

"Vlada je jednoglasno usvojila prezentacioni dokument, koji je predstavljen 5. septembra u Briselu, u središtu NATO-a", rekao je on.

A funkcioner Demokratske stranke i ministar odbrane kaže da će Vlada Srbije biti dovedena u pitanje bez podrške DSS-a Borisu Tadiću na izborima.

Dragan Šutanovac je povodom nedoumica o datumu održavanja izbora rekao da je teško predvideti kada će biti izbori, ali da se on zalaže za poštovanje Ustavnog zakona.

"U situaciji da bude izbora i da naši koalicioni partneri ne podrže našeg kandidata, što nije nužno, jer verujem da će on pobediti i bez njihove podrške, sigurno bi došlo do redefinisanja odnosa u Vladi. Teško bi bilo da Vlada tada opstane", rekao je Šutanovac, potpredsednik Demokratske stranke, za Glas javnosti.

Senić: G17 plus za NATO i izbore u roku

Lider G17 Mlađan Dinkić izričit je u pogledu toga gde Srbija u budućnosti treba da bude, ali je i siguran u budućnost Vlade Srbije.

"Pošto sam ja po prirodi optimista, nikada ne želim da govorim o nekim uslovnim temama, pogotovo ako su one ružne", odgovorio je Mlađan Dinkić na pitanje novinara da li strahuje da će Vlada Srbije pasti zbog neslaganja DS-a i DSS-a oko ulasaka u NATO.

On je izjavio da se ta stranka zalaže za ulazak Srbije u sve evroatlantske integracije, uključujući i NATO. "To uključuje Partnerstvo za mir, NATO i kao najvažniji cilj Evropsku uniju", rekao je Dinkić.

I funkcioner G17 plus Vlajko Senić kaže da se ta stranka zalaže za ulazak Srbije u NATO. On je ocenio da bi o tom pitanju, kada za to dođe vreme, trebalo da se izjasne građani.

"G17 plus je za evroatlantske integracije u punom kapacitetu, jer su se građani još na izborima 2000. godine izjasnili za to", rekao je Senić na konferenciji za novinare.

To je, prema njegovim rečima, državno pitanje o kojem svoj sud treba da kažu građani na referendumu.

Senić je dodao da postoji dovoljno prostora za dogovor stranaka vladajuće koalicije o održavanju lokalnih, predsedničkih i pokrajinskih izbora, u skladu sa rokovima koje propisuje Ustavni zakon.

"Postoji dovoljno prostora da se, uz dobru volju svih i poštovanje Ustavnog zakona, postigne dogovor", rekao je Senić.

G17 plus, kako je dodao, poziva sve stranke da "rade na usvajanju zakona neophodnih da bi izbori bili raspisani do 31. decembra, kako nalaže Ustavni zakon".

Bakić: Polemika kao pozicioniranje pred izbore

I dok DSS demantuje da pregovara sa radikalima, za analitičara Jovu Bakića polemika oko ulaska u NATO, koja se skoro mesec dana aktivno vodi među stranačkim funkcionerima, deo je zauzimanja pozicija stranaka pred izbore koji se očekuju u narednom periodu – a to su lokalni i predsednički izbori.

Bakić kaže da pooštrenom retorikom DSS pokušava da podigne svoj ne baš dobar rejting, ali da tvrdi stavovi te stranke kada je reč o NATO-u i predsedničkim izborima i suprotni stavovi demokrata o tim istim pitanjima, neće oboriti Koštuničinu vladu.

"Na toj temi Vlada ne može da se slomi jer i jedni i drugi u Vladi kažu da će se to rešavati na referendumu. Prema tome, oni se tu mogu neslagati i mirno nastaviti svoju saradnju i posle tog referenduma, čak i ako taj referendum bude održan, i bez obzira na rezultate tog referenduma", smatra Bakić.

"Još smo mi daleko i od članstva u NATO-u, mi smo tek ušli u Partnerstvo za mir, i tu treba još puno uraditi da bi se ušlo u NATO-pakt", kaže on.

"Poseban je problem što pristalice ulaska ne govore koliko to košta, a to uopšte nije jeftina stvar jer treba izvršiti kompletno usklađivanje sa standardima NATO-a, a to košta", navodi on.

U međuvremenu, iz samog NATO-a stiže poruka da taj vojni savez ne može da dozvoli luksuz da Srbiju ostavi van evroatlantskih integracija, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.