Izvor: B92, 30.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različiti pristupi zainteresovanih

Vašington -- Beograd, Priština i međunarodna zajednica imaju različite pristupe rešavanju kosovskog pitanja, kaže Danijel Server.

Američki ekspert za Balkan Danijel Server rekao je, povodom sinoćnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da Beograd želi etničku podelu Kosova, međunarodna zajednica je za sada ne želi, dok kosovski Albanci nastoje da privremene institucije samouprave dobiju punu vlast u čitavoj Pokrajini.

Ovaj analitičar vašingtonskog Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mir, rekao je agenciji Beta da je, međutim, pravac u kome šef UNMIK-a Seren Jesen Petersen nastoji da "pogura stvari" na Kosovu ispravan i da će iduće godine možda dovesti do razgovora o konačnom statusu Pokrajine. Posle jučerašnje sednice u Njujorku, svima je mnogo jasnije koji su prioriteti na Kosovu, kazao je Server. "Prioriteti su bezbednost Srba, razvoj ekonomije, vraćanje raseljenih njihovim domovima i prenošenje više nadležnosti privremenim kosovskim institucijama. Pravo pitanje je da li će u oblastima u kojima je potrebna saradnja Beograda u vezi sa Kosovom ona i postojati".

Po pitanju decentralizacije i povratka raseljenih, Server kaže da je beogradski koncept potpuno drugačiji od koncepta UN. "UN želi decentralizaciju, dok Beograd želi etničku podelu, što međunarodna zajednica i UN i dalje nastoje da izbegnu. Slično je kada je u pitanju povratak raseljenih. Beograd je jasno stavio do znanja da želi da su Srbi koncentrisani u određenim regionima Kosova zbog njihove bezbednosti".

U vezi s prenosom ovlašćenja na privremene institucije samouprave na Kosovu, Sever kaže da Beograd želi da uspori taj proces, a ne da ga ubrza. On kaže da bi bio iznenađen ako bi Beograd bio zadovoljan današnjim izlaganjem šefa UNMIK-a Jesen Petersena, "bez obzira što je dobar deo njegovog izveštaja bio posvećen problemu života Srba u Pokrajini".

Povodom mogućnosti da Ramuš Haradinaj bude premijer Kosova, Server je rekao da Haradinaj, ako bude optužen, treba da ode u Hag. "Po istom principu koji treba da važi i za Srbe i Albance, ako je Haradinaj optužen, treba da ide u Hag i da se brani. Za mnoge njegov izbor za premijera Kosova može da bude neprihvatljiv, kao što za većinu može da bude prihvatljiv. Tako funkcioniše demokratija. Ni ja nisam uvek srećan time ko me predstavlja u Kongresu i ko je američki predsednik", rekao je Server. On je podsetio na Haradinajevu lošu reputaciju među Srbima za vreme rata, ali i na dobru saradnju sa Srbima u kosovskom parlamentu. "Haradinaj ima lošu reputaciju među Srbima zbog agresivnog ponašanja u ratu protiv srpske policije i armije. On, međutim, ima dobru reputaciju u, recimo, saradnji sa Srbima u kosovskom parlamentu. Među Amerikancima koji ga poznaju, smatra se čovekom s kojim može da se sarađuje", rekao je Server.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.