Različite presude za isti slučaj

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite presude za isti slučaj

Nakon raskola radikala sudovi u Srbiji donosili su različite odluke o tome kome će pripasti mandati odbornika koji su u međuvremenu prešli u SNS Tomislava Nikolića

Dok je u najvećem broju gradova Srbije odluka sudova bila da se mandati vrate SRS- u, sudije su negde odlučivale i drugačije. Radikali su zbog toga najavili da će Nadzornom odboru Vrhovnog suda Srbije podneti zahtev da izvrši uvid u presude dva veća Okružnog suda u Beogradu, koja su odbila žalbe SRS-a za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vraćanje odborničkih mandata u opštinama Novi Beograd, Surčin, Barajevo, Palilula, Zvezdara i Savski venac. „Dva veća Okružnog suda u Beogradu prethodnih dana donela su odluke suprotno zakonu, a sudska praksa u vezi sa odlukom o vraćanju odborničkih mandata SRS- u je promenjena”, smatraju u ovoj stranci. Zbog navodnog donošenja protivzakonitih odluka, SRS je podneo i krivične prijave protiv šest sudija Okružnog suda u Beogradu, ocenjujući da su poslednjih dana „svi sudovi u Srbiji pod totalnom kontrolom režima”.

Vesna Dabić, portparol Vrhovnog suda Srbije, rekla je za „Politiku” da ne zna kada bi Nadzorni odbor ovog suda mogao da razmatra zahtev SRS-a.

Sa druge strane, Omer Hadžiomerović, zamenik predsednika Društva sudija Srbije, izjavio je za naš list da je „svaki sud slobodan u primeni prava”, te da nije ništa čudno da o jednom te istom problemu sudovi donose različite odluke.

– Svaki sudija je nezavisan i samostalan u svom odlučivanju, on odluku donosi prema savesti i uverenju. Ne treba se zavaravati i misliti da su sudije bezgrešni ljudi, jer ponekad i različita sudska veća unutar jednog suda mogu da donesu drugačiju odluku o nekom predmetu. Naravno, više sudske instance su tu da otklone eventualne greške i ujednače sudsku praksu – rekao je Hadžiomerović.

Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević, takođe, smatra da donošenje različitih presuda sudova o nekom predmetu nije ništa neobično, jer su sudije „živi ljudi”. On međutim smatra, budući da su sudski procesi povodom povraćaja odborničkih mandata relativno nova pojava u sudskoj praksi, da je u ovom slučaju trebalo primeniti mogućnost koju pružaju odredbe Zakona o parničnom postupku.

– Ovaj zakon predviđa da sudovi mogu i pre donošenja odluke u nekom predmetu da zatraže od Vrhovnog suda Srbije da po tom pitanju zauzme stav. Time bi se izbegla šarolikost sudskih presuda u određenoj oblasti, a i sudska praksa bi samim time bila ujednačena – kazao je Ivošević.

Osim u pomenutim beogradskim opštinama, odlukama sudova mandati SRS-u nisu vraćeni još jedino u Kragujevcu.

Podsetimo, Zakon o lokalnim izborima predviđa da se „mandati koji pripadnu određenoj izbornoj listi dodeljuju kandidatima sa te liste”. Odredbama istog zakona predviđeno je da odborniku mandat može prestati pre isteka vremena na koje je izabran, između ostalog, i ako mu prestane članstvo u političkoj stranci na čijoj je listi izabran, kao i podnošenjem ostavke. „Kada odborniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat pripada izbornoj listi sa koje je izabran”.

Rukovodeći se odredbama ovog zakona, sudovi u Kuli, Kikindi, Novom Sadu, Vranju, Inđiji, Nišu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Dimitrovgradu, Požarevcu i drugim gradovima Srbije odlučili su da odborničke mandate vrate SRS-u.

M. Albunović

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.