Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite ocene razlaza

Beograd -- Nezavisnost Crne Gore podstakla je političare da ocenjuju kako je sada sve mnogo lošije nego što je bilo.

Još jednom su se pokazale ogromne razlike između Srbije i Crne Gore. Prvi dani crnogorske nezavisnosti protiču u susretima političara sa najvažnijim međunarodnim, kako političkim, tako i ekonomskim zvaničnicima, dok se u Srbiji menjaju zastave i smišljaju opravdanja za sve što se dogodilo.

Razlika je očigledna i u izjavama. Dok crnogorski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političari govore o novim ulaganjima i svetloj budućnosti, u Srbiji je većina okrenuta prošlosti. U porukama dominiraju emocije koje podsećaju na to da su srpski i crnogorski narod jedan, kao i da će u budućnosti između dva naroda vladati prijateljstvo.

Sličan ton se zadržava i u izjavama koje se tiču položaja Srbije nakon nezavisnosti Crne Gore.

Novinar nedeljnika Vreme Teofil Pančić ocenjuje za B92 da je ponašanje političara u stvari nastavak politike devedesetih godina: "To je taj sindrom, kao onog odsečenog uda koji više ne postoji a vi ga dalje osećate. Znači, oni ne mogu da izađu iz te matrice. Ta ista šema se ponavlja, s jedne strane i sa radikalima, s druge strane sa DSS-om i većinom ostalih. Ne može da izazove nikakve posebne posledice osim nastavka nekog truljenja i nekog takvog životarenja u nekom limbu, gde te ono što imaš ne zanima, nego te zanima ono što nemaš. Nekad se tako trucalo o Kninu, pa se trucalo o ne znam čemu, sad će valjda da se truca o Kolašinu."

Pančić navodi i da političari takvim ponašanjem izbegavaju da se bave sobom i svojom zemljom. Prema njegovim rečima, oni na taj način ne dozvoljavaju da Srbija postane normalna zemlja u kojoj ljudi koji su realno u njoj mogu normalno da žive.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.