Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različita viđenja promena posle 5. oktobra

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Zoran Živković je u nedelju uveče, gostujući u vestima TV B92, rekao je da je u noći između 5. i 6. oktobra 2000. propuštena prilika da budu raskinute sve veze s režimom Slobodana Miloševića. Za tri godine vladavine DOS izvršene su radikalne reforme, donete su desetine zakona iz ekonomske oblasti, o lokalnoj samoupravi i policiji", rekao je Živković, navodeći kao najveći neuspeh oklevanje da bude donet nov Ustav Srbije. "Ne postoji nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tranziciona vlada koja je posle četiri godine izneta na rukama i uz aplauze, zato što postoji velika disproporcija između onoga što građani očekuju i što bi želeli da se desi i onoga što je moguće. Plate su nominalno veće nekoliko puta, penzije takođe, a realno za nekoliko desetina odsto. Ali, svi očekuju da plate budu kao u Belgiji, Francuskoj, zato što bismo svi želeli da živimo tako. Ali, hajde da se svi zapitamo da li smo zaslužili takve plate. Nije Vlada ta koja svima treba da donese boljitak, već da stvori uslove da svi imaju šansu da svojim radom dođu do toga", rekao je on.

O 5. oktobru u nedelju uveče su u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92 govorili i ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin i novinar Aleksandar Tijanić. Oštro kritikujući DOS, Tijanić je naveo da vladajuća koalicija čini sve kako bi "umesto DSS i G17 plus na vlast dovela radikale i socijaliste" jer se pred međunarodnom zajednicom pravda i sebe navodi kao jedinu prepreku povratku Miloševićevih snaga. Svilanović je na te optužbe odgovorio da "mi imamo suštinski bolju politički scenu nego zemlje oko nas, u smislu da za šefa opozicije imamo Demokratsku stranku Srbije i Koštunicu, Miroljuba Labusa koji još nije u Parlamentu, ali će sutra biti. U Srbiji je situacija takva da nema straha od izbora, od promene, jer, prema svim istraživanjima, neće na vlast doći ljudi koji nemaju veze s 5. oktobrom, već će oni koji imaju veze s 5. oktobrom. To je za mene razlog da budem potpuno miran, jer kada budu došli izbori, u krugu izvornog DOS biće odlučivano o sudbini Srbije. Ja sam veoma zadovoljan time za ove tri godine", kaže on.

Povodom optužbi na račun DSS da se inicijativom za smenu Vlade Srbije svrstala uz svoje petooktobarske protivnike, Socijalističku partiju Srbije i Srpsku radikalnu stranku, a poslednju je izrekao Dragoljub Mićunović rekavši da to ne shvata "ni sa moralne, ni sa političke tačke gledišta", potpredsednik DSS Dragan Maršićanin je rekao da "je 5. oktobra 2000. postojao jasan cilj oko kog su se u jednom trenutku okupili svi koji su protiv režima, tu su bili i Čović i Mihajlović i jedno vreme Vuk Drašković, svi oni koji su sarađivali s Miloševićem i održavali taj režim, a vi govorite o glasanju u Parlamentu, o glasanju o Vladi". "Prirodno je da se na istoj strani nađe kompletna opozicija ako se glasa o poverenju Vladi, to je potpuno normalno bez obzira na sve razlike, tu nema saradnje tih stranaka, tu se određuje stav prema Vladi", kaže on.

U ponedeljak će na TV B92, u okviru serijala BBC "Pad Miloševića" u 20:00 biti emitovana poslednja epizoda pod naslovom "Kraj". U filmu se pojavljuju pokojni Zoran Đinđić, Zoran Živković, Goran Svilanović, Žarko Korać, Dušan Mihajlović, Velimir Ilić i drugi. Lideri DOS u epizodi "Kraj" otkrivaju kako je pripreman scenario za 5. oktobar i ko ih je podržavao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.