Izvor: Blic, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različita mišljenja ministara EU o Kosovu

Šefovi diplomatija Evropske unije pozvali su u ponedeljak u Luksemburgu Savet bezbednosti UN da donošenjem rezolucije "brzo nađe rešenje za status Kosova" na temelju plana Martija Ahtisarija.

Oni su, posle temeljite rasprave, naglasili podršku "ojačanim naporima da se obezbedi da Savet bezbednosti može da usvoji takvu rezoluciju i kao osnovu za buduće prisustvo EU i međunarodne zajednice" na Kosovu.

Evropski ministri su, prema zaključcima zasedanja u koje je imala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvid agencija Beta, istakli da je nužno naći brzo rešenje za status Kosova, jer je to bitno kao osnova za demokratsko i multietničko Kosovo koje će ispuniti obavezu uspostavljanja vladavine zakona, kao i za očuvanje i jačanje regionalne stabilnosti.

"Savet ministara EU je ponovo istakao uverenje da rešavanje statusa Kosova predstavlja poseban slučaj koji ne može biti bilo kakav presedan" za rešavanje drugih sporova u svetu.

Jedan zvaničnik Saveta ministara EU koji je prisustvovao današnjem sastanku je izjavio Tanjugu u Luksemburgu da su šefovi diplomatije imali različita mišljenja o potrebi nastavka pregovora, i da su odlučili da debatu nastave u četvrtak uveče, tokom radne večere koja će biti održana u Briselu, na marginama samita šefova država EU.

Šefovi diplomatija Evropske unije pozdravili su "povoljnu dinamiku zbivanja" u Srbiji i obnovu pregovora o pridruživanju.

Štajnmajer: Moguće odlaganje rešenja statusa Kosova

Ministri spoljnih poslova EU razmatrali su, između ostalog, i predlog francuskog predsednika Nikole Sarkozija o privremenom odlaganju rešenja, izjavio je predsedavajući Saveta ministara EU, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Razgovarali smo o Sarkozijevom predlogu, ali mislim da nije važno da li postoje razlike ili ne oko njegovog predloga", izjavio je Štanjnmajer na konferenciji za novinare po završetku sastanka Saveta ministara EU, odgovarajući na pitanje novinara koji je preneo današnji utisak šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera o tome da Sarkozijev predlog ima sve veću podršku među ministrima EU.

"Ono što je važno je da li će postojati automatizam, odnosno da li će se (nakon perioda odlaganja) proces vraćati u Savet bezbednosti UN ili će doći do nekog drugačijeg procesa izvan njega", rekao je Štajnmajer, naglasivši da je stav EU jasan u tome da je "potrebna rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Šef nemačke diplomatije je istakao da trenutno "ne postoji dogovor oko teksta rezolucije u Savetu bezbednosti UN", kao i da će EU učiniti "sve što može" da se ona usvoji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.