Izvor: Politika, 10.Maj.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori služe za kontrolisanje krize

U EU veruju da je do mišljenja Suda u Hagu bolje da Srbi i kosovski Albanci razgovaraju o bilo čemu nego da kriza eskalira

Razgovori između Beograda i Prištine, na kojima sve upadljivije insistiraju međunarodna zajednica i kosovski Albanci, ne mogu da reše probleme nego samo da pomognu da se kriza drži pod kontrolom. Većina analitičara smatra da se sada neće događati ništa bitno jer Srbija čeka savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu o legalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proglašenja nezavisnosti, a Priština ne želi da se upušta u bilo kakve razgovore koji idu dalje od tehničkih problema. U međuvremenu sve strane samo testiraju atmosferu i spremnost za različite modalitete rešavanja problema.

Direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić naglašava da je ionako vrlo malo pitanja o kojima Beograd i Priština mogu da se saglase, ali da će EU ipak pronaći neka oko kojih je moguće dogovoriti se, jer moraju da upravljaju krizom i ne dozvole da ona ponovo eskalira u oružani sukob.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je tačno da su problemi nagomilani i da traže rešavanje. On dodaje da se boji da će Albanci svaki razgovor iskoristiti za promociju svoje nezavisnosti koju Srbija nema nameru ni direktno ni indirektno da prizna. „Zato će onaj ko bude vodio te razgovore morati dobro da razmisli i ponudi rešenje koje će eliminisati mogućnost da se zloupotrebljavaju ti razgovori”, kaže Ivanović.

Bivši ministar za KiM i potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić smatra da Beograd nema o čemu da razgovara sa Prištinom „jer politički gledano svaki pristanak Beograda na bilo kakvu vrstu ’tehničkih razgovora’ znači pristanak na jednostrano proglašenje nezavisnosti i amnestiju krivice EU u kršenju prava”.

Na pitanje o čemu bi moglo da se razgovora na ministarskom nivou na sastanku EU u Sarajevu, koji će najverovatnije biti prvi susret srpskih i kosovskih političara, Janjić predviđa da će to biti pitanja regionalne saradnje i da je to jedino što može da se dobije pre mišljenja MSP-a. „Kasnije će to što su sedeli zajedno biti jedini uspeh tog samita, ali je onda stvoren presedan, pa se kasnije može razgovarati i o Cefti i o drugim regionalnim organizacijama”, predviđa on.

Od samita u Sarajevu Ivanović očekuje da će predstavljati tek pokušaj ponovnog uspostavljanja komunikacija sa okolnim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali on naglašava da se blokirana situacija ne može prevazići ako se ne ispuni statusna neutralnost regionalnih foruma.

Prošle nedelje je u Odboru Bundestaga za pitanja EU potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić predložio da se u Sarajevu razgovara o pet oblasti: infrastrukturi, ekologiji, energiji, socijalnoj politici i ekonomija znanja. Na pitanje da li je to agenda koja bi bila prihvatljiva i za Kosovo, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju je rekao da je Priština „spremna da razgovara o svim temama koje su u zajedničkom interesu”.

--------------------------------------------------------

Svi razgovori vode ka statusu

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović smatra da o čemu god Srbi i kosovski Albanci budu razgovarali, to će u suštini biti razgovori o statusu. „Bez obzira na to što se spominju tehnička pitanja, mi bismo se na svakom od tih pitanja sudarili sa nerešenim statusom. Zato je možda bolje da se stvari u startu nazovu pravim imenom – razgovori o statusu, a da tehnička pitanja budu aneksi dogovora”, dodaje Oliver Ivanović.

Radi se na telefonskim vezama

Predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković tražila je juče od predsednika Srbije Borisa Tadića da pomogne da se reši problem prekinutih telefonskih veza na Kosovu, jer više desetina hiljada ljudi u nekim srpskim enklavama već 19 dana ne može da telefonira. Ministar za KiM Goran Bogdanović tim povodom saopštenjem za javnost najavio je da uskoro očekuje potpuno rešavanje problema funkcionisanja telefonskih veza i da su „u toku aktivnosti da se ovaj problem reši u svim delovima pokrajine u kojima su nastanjeni Srbi”.

Biljana Mitrinović

[objavljeno: 11.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.