Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o pregovorima

Beograd, Priština -- Eksperti za decentralizaciju iz tima Martija Ahtisarija danas u Beogradu razgovarali s članovima tima Srbije.

Član državnog pregovaračkog tima Srbije Slobodan Samardžić kaže da su na sastanku ponovo izneti stavovi Beograda u vezi sa brojem srpskih opština na Kosovu, njihovim nadležnostima, kao i njihovim međusobnim i vezama sa Beogradom.

"Ja sada ne mogu da ocenim da li je to neki napredak ili nije. Mada, mogu reći da nazadan sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije. Zavisi od toga koliko će oni uspeti da to ubedljivo prezentiraju albanskoj delegaciji i koliko će ona biti spremna da uvaži stavove Beograda. Još uvek smo na planu decentralizacije kao statusno neutralne stvari. Naš je cilj da do razgovora o statusu postignemo neki sporazum o decentralizaciji i što pre počenemo da ga primenjujemo i da sve to olakša potonje razgovore o konačnom statusu Kosova i Metohije", kaže Samardžić.

Da vremena nema još mnogo potvrđuje u izjavi za B92 i koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek. On ističe da bi već sada trebalo početi razgovore o konačnom statusu Pokrajine: "Mislim da jeste pravo vreme. Ne možemo se neprestano šetati između standarda i statusa. Na kraju svega neophodna je neka odluka".

Istovremeno, međunarodni tim eksperata za versku i kulturnu baštinu počeo je šestodnevnu posetu Kosovu. Posetiće spomenike oko kojih bi se mogle osnovati specijalne zaštitne zone, i zatim će izraditi preporuke koje će proslediti Ujedinjenim nacijama. Njihov boravak na Kosovu započeo je sastankom u manastiru Visoki Dečani.

Inače, šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen, danas je podneo ostavku. Opširnije.

Todorović: Pojašnjenja

Jedan od učesnika razgovora, potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i član beogradskog pregovaračkog tima Milorad Todorović, kaže za B92 da su eksperti iz Ahtisarijevog tima smatrali da još jednom s predstavnicima obe strane treba da razmotre predloge. "Tako će u Beogradu biti razmotren srpski predlog, uz pokušaj, verovatno, da taj predlog bude pojašnjen. Albanski predlog je neprihvatljiv, Beogradu je najvažnije koliki postotak srpskog stanovništva će biti obuhvaćen novim opštinama, odnosno koliko efektivno će biti stvoreni uslovi za povratak", kaže on.

Ivanović: Sve ukazuje na ograničen suverenitet

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da sve ukazuje na to da je međunarodna zajednica kao rešenje za konačan status Kosova odredila ograničen suverenitet i da sada razmišlja kako da taj koncept sprovede u delo. Ivanović je za Dnevnik ocenio da međunarodna zajednica uporedo s tim rešenjem pokušava da kreira instrumente zaštite srpske zajednice na Kosovu, ali da je nerealno da proces pregovora o konačnom statusu Kosova bude završen do kraja godine, prenosi Beta.

Čović: Ahtisari bi ubrzanje

Bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je Fonetu da Marti Ahtisari ceo proces pokušava da ubrza. "Ne radi on to sam. Petersen je postao figura koja će podneti ostavku, došao je drugi čovek, Amerikanac, zamenik specijalnog predstavnika. Sve stvari na Kosovu su se upravo tako i odvijale, uvek su imali Amerikanca kao zamenika i taj je iz senke uvek više delovao nego onaj na suncu. Ceo proces će ići tako da će se, navodno, odvijati pregovori u Beču, što je u stvari kupovina vremena, a za to vreme se priprema rešenje koje će biti nametnuto. Međutim, siguran sam da nema povratka na razgovore, da se neće vraćati na razgovore i da će u jednom trenutku Alber Roan ili Ahtisari izaći i reći da je bilo reči o svim temama", kaže Čović.

"U slučaju da Kosovo dobije nezavisnost, treba odmah napraviti srpsku skupštinu od svih predstavnika i proglasiti takav pristup nevažećim, bez obzira na to ko ga doneo. Mnogi će možda reći da to nije realno. Ako nije realno, neka ljudi to ne urade. Šta je realno, da pristanu na nezavisnost Kosova? U redu, neka to uradi onaj ko to može i ko smatra da tako treba. Približavamo se trenutku u kom ćemo morati jasno da kažemo neke stvari i da se zalažemo za njih, svi zajedno", zaključio je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.