Razgovori o isključenjima struje

Izvor: B92, Beta, 13.Mar.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o isključenjima struje

Beograd -- Oliver Ivanović trebalo bi da razgovara sa predstavnicima UNMIK-a i diplomatskih kancelarija na Kosovu o predlogu Beograda za rešenje energetske krize.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju ističe da niko iz Prištine još nije odgovorio na ponudu Beograda o izmirivanju računa za struju žiteljima enklava tako što će biti data humanitarna pomoć u vidu energije.

"Građani Srbije moraju da na organizovan način i jedan civilizovan način, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svakom slučaju odlučan način, pokažu da se ne slažu sa ovakvim isključenjima koja su neprimirena u zimskim mesecima”, smatra Ivanović.

"Do dogovora i rešenja se mora doći pregovorima, a u te pregovore se mora ozbiljno ući i to mora da uradi lokalna samouprava na svom nivou. Prosto zato što Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao ni druga ministarstva Vlade Republike Srbije, ne može jednostavno ući u razgovore sa predstavnima kosovskih vlasti”, kaže on.

"To je jedini način. I ukoliko Srbi budu dovoljno odlučni, mislim da ćemo naterati predstavnike kosovskih vlasti da se jednostavno opredele za pregovore umesto ovakvih nasilnih metoda”, očekuje Ivanović.

Miran protest u Šilovu

Meštani sela Šilovo u Kosovskom Pomoravlju održali su jednočasovni protest, zatraživši od nadležnih u Kosovskoj elektro-korporaciji da im uključi struju, bez koje su 11 dana.

Današnjem protestu prisustvovalo je oko hiljadu meštana Šilova, koje su podržali i Srbi iz drugih oklonih srpskih sela.

Srbi su nosili srpsku zastavu i uzvikivali "Hoćemo struju", a protest je protekao bez incidenata a organizatori su novo okupljanje najavili za sutra u podne.

Ministarstvo za Kosovo je pre dva dana uputilo protest UNMIK-u zbog problema u snabdevanju strujom u srpskim sredinama. Beograd je ponudio i formiranje posebnog preduzeća za snabdevanje električnom energijom srpskih sredina na Kosovu.

Oliver Ivanović pretpostavlja da odgovor iz Prištine nije stigao zbog konfuzije koja vlada u civilnim misijama na Kosovu.

"Naime, UNMIK koji je nominalno zadužen za takva pitanja jednostavno nema snage da sprovede bilo kakav dogovor. S druge strane, Euleks je druga po snazi, druga po značaju, međunarodna misija, ali ta misija nema ovu stvar u svom nekom opisu odgovornosti”, kaže Ivanović.

"Prema tome, mi prosto ne znamo s kim sada razgovorati za rešenje jednog ovakvog problema. Zato sam i spomenuo diplomatske kancelarije jer objektivno one se pojavljuju kao treći, ali veoma uticajan faktor, te mi nema druge. Razgovaraću sa nekim od predstavnika diplomatskih kancelarija u Prištini”, najavljuje on.

Istovremeno u Vladi Srbije kažu da se danas nisu bavili rešavanjem problema sa strujom sa kojim je deo Srba na Kosovu suočen skoro dve nedelje.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević samo je kratko rekao za B92 da to pitanje nije bilo na dnevnom redu današnje sednice.

Srbi u opštini Vučitrn zatražili su juče od šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera da spreči humanitarnu katastrofu koja bi mogla da nastane zbog isključenja struje u srpskim selima na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsednik Skupštine opštine Vučitrn Stojan Tomić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.