Izvor: B92, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspuštena tri lokalna parlamenta

Užice, Smederevo, Zrenjanin -- Vlada Srbije raspustila lokalne skupštine u opštinama Smederevo, Užice i Zrenjanin.

Vlada je juče raspustila lokalne parlamente, a izbori u tim opštinama treba da budu raspisani u roku tri meseca od raspuštanja skupština opština i obrazovanja privremenih organa.

Skupština opštine Smederevo nije održala sednicu više od četiri meseca, a predsednik opštine Smederevo Saša Radosavljević iz Demokratske stranke Srbije rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je lokalni parlament blokiran i da je za svaku sednicu bilo teško obezbediti kvorum.

Zakonski uslovi za uvođenje privremene uprave u Užicu stekli su se 26. septembra pošto je tada istekao rok od tri meseca od održavanja poslednje sednice lokalnog parlamenta. U Užicu je na vlasti do privremenih mera bila koalicija Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Socijaldemokratske partije, Pokreta snaga Srbije, Građanskog saveza Srbije i Liberalno-demokratske partije, dok je predsednik opštine Tihomir Petković, iz Demokratske stranke Srbije.

U zrenjaninskoj skupštini je posle prošlih lokalnih izbora najjaču poziciju imao odbornički klub Demokratske stranke, koji je na vlasti bio s Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Savezom vojvođanskih Mađara, G17 plus, PSS i lokalnom strankom Odbrana Zrenjanina. U opoziciji su bili Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije i DSS, ali je kasnije nekoliko odbornika iz PSS-a prešlo u DSS, među njima predsednica lokalne skupštine Dušanka Trifunov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.