Izvor: Politika, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspuštanje skupštine koštalo bi 1,75 milijarde dinara

U slučaju raspisivanja novih izbora, sadašnji poslanici bi posle samo jednog dana zasedanja, dobili najmanje još martovsku platu, a mnogima od njih pripalo bi još šest plata

Posle prekjučerašnje neuspele runde pregovora o novoj vladi, Mlađan Dinkić, lider G17 plus, rekao je da će sledeći sastanak biti "dža ili bu", a Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, je to preveo - "konsenzus, ili novi izbori". Ukoliko bi bilo Dinkićevo "bu", odnosno Jočićevo – novi izbori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to bi građane Srbije koštalo najmanje 250 miliona dinara samo po osnovu budžetskog izdvajanja za plate poslanika, pod uslovom da sadašnjem skupštinskom sazivu prestane mandat 31. marta. Prema zakonskim odredbama, svi funkcioneri, pa i poslanici imaju pravo na poslaničku platu u narednih šest meseci od dana kada im je prestao mandat. Poslanicima iz prethodnog skupštinskog saziva prestao je mandat 14. februara, a njih 114 je odlučilo da koristi pravo na šestomesečnu platu. Oni će, kako nam je rečeno u skupštinskim službama, primati plate od 15. februara do 15. jula. S obzirom na to da će dobijati samo "čistu" platu, bez ikakvih dodataka, koja iznosi neto 75.883 dinara, 114 poslanika će za šest meseci dobiti gotovo 52 miliona dinara. Međutim, država će na ime njihovih doprinosa platiti još oko 24 miliona dinara, pa bi ukupan budžetski trošak, po ovom osnovu, iznosio 76 miliona dinara. U prethodnom skupštinskom sazivu, međutim, bilo je 189 poslanika na stalnom radu i svi su dobili po pola februarske plate, uključujući i pola poslaničkog dodatka, što je ukupno iznosilo nešto više od 13 miliona dinara.

Od 15. februara do 1. marta na stalnom radu u parlamentu bilo je prijavljeno 120 novih poslanika, koji su primili polovinu februarske plate i dodatka, što je skupštinu, sa doprinosima, koštalo više od šest miliona dinara, jer je svaki od njih dobio oko 53.000 dinara.

Od 1. marta, međutim, broj poslanika na stalnom radu povećao se na 160, a ukoliko bi na tome i ostalo, samo za martovske plate sa dodatkom, potrebno je bruto oko 25 miliona dinara. Svaki poslanik primio bi neto oko 106.000 dinara.

U skupštinskim službama nam je rečeno da još traje prijavljivanje poslanika za stalni rad u parlamentu, dakle broj od 160 nije konačan. Međutim, ukoliko uzmemo da neće biti više prijavljenih do 31. marta i pod uslovom da Narodna skupština bude raspuštena, svih 160 poslanika imalo bi pravo na platu, bez dodatka, do 30. septembra. Naravno, treba istaći da i ovde ima nekoliko "ako", između ostalog, možda bi u međuvremenu bili održani izbori i konstituisan novi saziv parlamenta u kojem bi neki od ovih 160 poslanika ponovo dobili mandat, pa bi platu primali po tom osnovu, a ne po osnovu prava bivših funkcionera. Ali, ukoliko bi ovih 160 poslanika bilo na "funkcionerskoj plati" do 30. septembra, to bi nas koštalo u bruto iznosu gotovo 107 miliona dinara, od čega bi bivši poslanici dobili "čisto" oko 73 miliona, dok bi ostatak otišao na doprinose.

U svakom slučaju, uz sve pomenute uslove, od 1. februara do 30. septembra na plate poslanika koji ne bi mogli da rade svoj osnovni posao – donose zakone, po svim navedenim osnovama, iz budžeta bi bilo potrošeno ukupno najmanje 250 miliona dinara. Kažemo najmanje, jer u ovu sumu nismo uračunali dnevnice, naknade za prevoz, za hotelski smeštaj, niti smo izdvajali plate šefova i zamenika šefova poslaničkih grupa, koje su nešto veće od "običnih" poslaničkih plata, koje su nama poslužile za ovu računicu.

Osim toga, pitanje je i da li sadašnji saziv može biti raspušten pre 15. maja kada ističe ustavni rok za formiranje nove vlade. Prema rečima Slobodana Vučetića, donedavnog predsednika Ustavnog suda Srbije, Ustavom je propisano da se skupština raspušta ukoliko u roku od 90 dana od njenog konstituisanja ne bude izabrana vlada. Taj rok ističe tek 15. maja, "oni pre tog roka ne mogu da raspuste skupštinu". Vučetić dodaje da bi, možda, mogli da nađu neki razlog za raspuštanje, ali tu postoji ograničenje zbog odredaba Zakona o vladi: "Skupštinu raspušta predsednik Srbije na obrazloženi predlog vlade. Međutim, Zakon o vladi propisuje da vladi prestaje mandat sa prestankom mandata Narodne skupštine, dakle sadašnjoj vladi je prestao mandat i ona može da obavlja samo tehničke poslove i, po zakonu, ne može da predloži predsedniku Srbije raspuštanje parlamenta".

Ukoliko bi se, ipak, našao neki modus za raspuštanje skupštine, ona bi, po Ustavu, mogla da "obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom". Prema Vučetićevim rečima, pod ove neodložne poslove, moglo bi se, recimo, svrstati pitanje Kosova i Metohije, pa bi se ona mogla sastati, ukoliko bi bila doneta neka konačna odluka o statusu naše južne pokrajine. Imali smo, međutim, priliku da vidimo da ovaj sadašnji saziv nije mogao da se sastane da bi raspravljao o izveštaju pregovaračkog tima posle pregovora u Beču, jer nemamo izabranog predsednika parlamenta, pa nije imao ko da sazove sednicu...

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

EPS isplaćuje zarađeno

U EPS-u podsećaju da je prošle godine bilo 37.757 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada je u ovoj kompaniji radilo 48.340 ljudi, smanjenje za oko 11.000.

Prosečna zarada prošle godine kada je Elektroprivreda Srbije smanjila broj zaposlenih bila je 33.022, 92 dinara. Januarska zarada za 2007. godinu manja je za oko 46 odsto u odnosu na decembarsku platu iz 2006. godine i u skladu je sa odobrenim pravom na zarade u ovoj godini. Sve što je bilo isplaćivano bilo je zarađeno i nije bilo nedozvoljenih isplata, jer su sve isplate bile u skladu sa planovima i uz saglasnosti nadležnih državnih organa. Ovo je zapisano u saopštenju koje je juče stiglo u "Politiku", a povodom raznih izjava i napisa o povećanju zarada u EPS-u od čak 90 odsto.

D. S.

-----------------------------------------------------------

Ko je u NIS-u povećao zarade

Prosečna neto zarada zaposlenih i članova poslovodstva Javnog preduzeća "Srbijagas" u januaru 2007. godine iznosila je 37.818,47 dinara, tako da nije ni blizu pominjanih poslednjih dana u javnosti 71.884,00 dinara. Reč je o proseku zaposlenih u proizvodnji električne energije, gasa i tople vode, koji je izračunao Institut za tržišna istraživanja Beograd.

Prosečna neto plata u NIS a.d za decembar 2006. godine bila je 39.287 dinara, dok je u januara ove godine iznosila 40.115 dinara, što je za oko dva odsto više, a što proizilazi iz promene zakona o porezu na zarade, koji je smanjen sa 14 na 12 odsto, saopštili su iz NIS-a.

J. P.

[objavljeno: 22.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.