Rasprava o vladi

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o vladi

Beograd -- Šefovi opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije osporavaju predlog nove vlade, koji je izneo mandatar Mirko Cvetković.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio da je ekspoze spisak lepih želja i dodao da ne veruje da će nova vlada Srbije imati kapacitet da realizuje saopštene programske principe. DSS ocenjuje da se ne zna državna politika Cvetkovićevog kabineta. Poslanička grupa manjina podržaće vladu, dok LDP uslovljava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podršku.

Nikolić je u skupštinskoj raspravi rekao da je mandatar izneo šta će vlada raditi, ali ne i - kako.

Prema njegovim rečima, nova vlada može računati na podršku radikala u slučaju da bude neka kriza na Kosovu i Metohiji i ako im zatreba pomoć "kod prijatelja u svetu". On je rekao da će radikali vladi "na svakom zakonu i potezu" biti "za leđima".

Rad do okončanja rasprave

Skupština Srbije radiće večeras do završetka rasprave o izboru nove vlade, posle koje se očekuje glasanje i polaganje zakletve. Na predlog šefa poslaničke grupe DSS-NS Miloša Aligrudića, parlament je odlučio da rasprava traje 10 sati, umesto pet, koliko uobočajeno traje rasprava.

U tih 10 sati nisu uključena izlaganja šefova poslaničkih grupa, replike i javljanja po povredi Poslovnika, u čemu su protekla prva dva sata sednice posle ekspozea mandatara Cvetkovića.

Komentarišući deo ekspozea u kojem se govori o Kosovu, Nikolić je kazao da se iz toga ne vidi šta će vlada učiniti kako ne bi došlo do priznanja nezavisnosti Kosova.

"Šta je dalja borba za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, da li je to rat? Kako će svet da nam veruje da mi želimo da Kosovo i Metohija bude u sastavu ako nam je poslednja odbrana to što kažemo da nećemo priznati nezavisnost?", zapitao se šef poslaničke grupe radikala.

On smatra da je prvi proklamovani, nikom, inače, sporan, cilj vlade - evropska budućnost Srbije - floskula iza koje se "nešto krije", a to što se krije, prema njegovoj oceni, jeste nekoliko budućih negativnih poteza vlade suprotnih odlukama Narodne skupštine.

Nikolić je imao primedbe i na ekonomski program nove vlade, rekavši da se Cvetković u ekonomiji rukovodi logikom "zaduži se i prodaj".

On je, takođe, ocenio da mandatar nema dovoljan politički autoritet i da će stoga sva vlast u Srbiji biti koncentrisana u rukama predsednika Borisa Tadića.

Pretres ekspozea, po Poslovniku, može trajati pet sati, ali su poslanici izglasali nakon ekspozea da današnja rasprava traje 10 sati.

"Održava se sednica koja je, uslovno rečeno, po Poslovniku, kao i svaka druga. Ipak, ova ima svojih specifičnosti jer je izbor vlade na dnevnom redu, a mandatar i kandidati za članove vlade prisustvuju sednici", kaže Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije.

"Otvara se rasprava kao i kod ostalih tačaka dnevnog reda, ali ova rasprava je specifična jer se tiče izbora i programa koji će kandidat za predsednika vlade da izloži”, naveo je Odalović.

Dačić: Vlada nije preglomazna

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić odbacio je kritiku opozicije da je nova vlada preglomazna i da će zbog toga biti plaćena velika cena.

On je istakao da je u pregovorima sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom nuđeno "isto čak i više".

"I vi ste nudili to isto, i više. Ovde je reč da li postoji politička većina i na kojim se principima pravi. Oni su isti kao i oni koje smo imali kada smo razgovarali sa Demokratskom strankom Srbije", rekao je Dačić odgovarajući na optužbe poslanika DSS-a o veličini vlade.

On je kazao da bi prema predlogu koji je dao Vojislav Koštunica sedam članova vlade imao DSS, SRS 15, od toga tri nestranačke ličnosti, SPS i ostali četiri, Bošnjačka lista jedan.

"To znači 27 resora, plus kasnije je predložen još jedan", istakao je Dačić.

Nenad Popović iz DSS-a ocenio je da će cena formiranja "ovako glomazne vlade biti velika" što će se, kako je naveo, odraziti pre svega na privredu i budžet.

Aligrudić: Šta je državna politika?

Šef poslaničke grupe narodnjačke koalicije Miloš Aligrudić izjavio je da kandidat za predsednika Vlade Srbije Mirko Cvetković u ekspozeu nije odgovorio na pitanje šta će biti državna politika njegovog kabineta i da sam mandatar nema političkog autoriteta da vodi vladu.

Aligrudić je naveo da se nigde ne pominje zaštita teritorijalnog integriteta Srbije, obaveza vlade da postupi po skupštinskim rezolucijama o Kosovu i Metohiji, kao ni kakav će biti stav vlade kada je u pitanju misija EULEKS.

Prema njegovoj oceni, paušalno se prešlo preko međunarodnih obaveza i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nigde se ne pominje kako će se ostvariti dobrosusedski odnosi prema zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, što je predviđeno Sporazumom sa EU.

Aligrudić je, takođe, rekao da je vladu sastavio predsednik Srbije Boris Tadić i da će on rukovoditi i njenim radom, preko Ivice Dačića kao "čoveka od najvećeg poverenja".

Šef poslaničke grupe DSS-Nova Srbija smatra da su garant opstanka ovakve vlade oni koji stoje iza njenog formiranja - domaći tajkuni i strani predstavnici.

LDP: Uslovna podrška vladi

Iako u opoziciji , Liberalno-demokratska partija najavila je uslovnu podršku radu nove vlade.

Šef te poslaničke grupe Čedomir Jovanović najavio je uslovnu podršku vladi Mirka Cvetkovića, navodeći da su strateški ciljevi koje je mandatar ponudio u ekspozeu prihvatljivi, ali i nerealni i nedovoljno konkretizovani.

"Niste izašli ni sa jednim konkretnim projektom. Ako tražite podršku za hapšenje Ratka Mladića - dobićete je, ako tražite za poništenje koncesije - dobićete, za redefinicije spoljne politike zemlje - dobićete je, ali ova opšta mesta ne nude ništa konkretno i ne možemo da vam pružimo bezrezervnu podršku", rekao je Jovanović u raspravi o ekspozeu.

Jovanović je rekao da će formiranjem nove vlade u Srbiji biti neformalno uveden polupredsednički sistem. LDP se ne protivi tome jer je, rekao je Jovanović, predsednik Republike Boris Tadić taj koji treba da preuzme odgovornost za nastavak reformi u Srbiji.

Jovanović je rekao da vlada čiji je sastav danas predložio Cvetković nije imala alternativu, zato što za LDP alternativa nije bila vlada na čijem bi se čelu ponovo našao Vojislav Koštunica, ali to, prema njegovim rečima, nije dovoljno za bezrezervnu podršku poslanika te stranke.

On se obratio i Ivici Dačiću, kandidatu za ministra policije. "Očekujemo da uhapsite preostale učesnike ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića... To što su u bekstvu je uvreda za naše društvo i nesposobnost naše policije. Mi to tražimo od vas i očekujemo", rekao je Jovanović.

Milosavljević: borba protiv monopola

Kandidat za ministra trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da će borba sa monopolima, razvoj sektora usluga i efikasnije organizovanje sektorskih službi biti glavni prioriteti resora koji će vioditi.

"Srbiji je potrebno više konkurencije i veliki izazov za mene i druge članove kabineta će biti da dovedemo u Srbiju velike evropske igrače", rekao je Milosavljević novinarima u Skupštini Srbije.

On je ukazao da će pospešivanje konkurencije uticati na smanjenje cena proizvoda, i dodao da očekuje od nove vlade da predloži izmene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije i omogućiti Antimonopolskoj komisiji da mnogo bolje radi svoj posao.

Milosavljević je dodao da će na razvoj sektora usluga biti stavljen akcenat, jer je uočeno da ta oblast privrede beleži najveće stope rasta, i obećao da će se zalagati za reformisanje inspekcijskih službi, u skladu sa evropskim standardima.

Bajatović: Cilj očuvanje Kosova

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da će bitan cilj buduće vlade biti očuvanje Kosova i Metohije diplomatskim sredstvima, ali - ako bude potrebno - i "vojnim planom".

Pelević na čelu odbora za KiM

Danas je u Skupštini konstituisan odbor za Kosovo i Metohiju, a za predsednika odbora izabran je Borislav Pelević iz SRS-a. Za zamenika predsednika tog odbora izabran je Milan Nikolić iz SPS-a. Pelević je na sednici rekao da se nada da će odbor biti partner Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Do sada je, pored odbora za Kosovo i Metohiju, konstituisano još 12 od 30 odbora.

Bajatović je za skupštinskom govornicom rekao da ne treba tražiti probleme u prošlosti, već treba stvoriti uslove za ekonomski razvoj i socijalno pravedno društvo.

Prema njegovim rečima, nova vlada ubrzaće evropske integracije, radiće na unapređenje standarda građana i boriti se protiv korupcije.

"Naše socijalne ciljeve možda će biti teško pomiriti sa ekonomskim viđenjem G17 plus, ali je jasan motiv da sve stranke pruže najviše od sebe i rade najbolje što mogu", rekao je Bajatović.

Pastor: Manjine će podržati vladu

Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor kazao je da će taj poslanički klub podržati izbor nove vlade.

On je dodao da je mađarska manjina zainteresovana za modernizaciju cele Srbije i da veruje da je ova vlada spremna da radi u interesu ostvarenja tih ciljeva. Pastor je kazao da mađarska koalicija nije uslovljavala koalicione partnere, da nikada nisu bili faktor nestabilnosti, niti će to biti.

On je objasnio da ta poslanička grupa nije mnogo srećna što je u vladi i Socijalistička partija Srbije. "Nismo spremni na kolektivnu amneziju, niti na amnestiju, ali smo spremni na saradnju u ostvarivanju vladinih ciljeva."

Halimi: Ne mogu da glasam

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je danas da ne može da glasa za novu vladu pošto vladajuća većina nije, kako je ocenio, pokazala dovoljno interesovanja za probleme Albanaca na jugu Srbije.

"Ja ne mogu da glasam za novu vladu, pošto niko od predstavnika nove vladajuće većine nije pokazao interesovanje da se ozbiljnije pozabava problemima Albanaca Preševske doline, niti je sa nama hteo da razgovara o tome", kazao je Halimi za govornicom Skupštine Srbije.

On je kao najveće egzistencijalne probleme sa kojima se suočavaju Albanci na jugu Srbije istakao njihovu nezaposlenost i niže lične dohotke od proseka u Srbiji.

LSV: Podrška programu vlade

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je da nova vlada može da računa na podršku LSV-a sve dok bude sprovodila program koji je danas izložio budući premijer Mirko Cvetković.

Ona je za skupštinskom govornicom rekla da će LSV dati podršku Mirku Cvetkoviću da formira vladu i podršku za program vlade.

"Nećemo biti spremni na kompromis koji će dovesti u pitanje sprovođenje tog programa", rekla je Jerkov i navela da LSV nije presećan zbog sastava nove vladajuće koalicije.

Ona je dodala da su mnoge stvari ostale nedorečene, da mnoge stvari nisu zaboravljene i dodala da su to razlozi što LSV neće učesvovati u vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.