Rasprava o Predlogu zakona o diskriminaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2009, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o Predlogu zakona o diskriminaciji

BEOGRAD - Skupština Srbije sutra treba da počne razmatranje Predloga zakona o diskriminaciji, kojim će prvi put na sveobuhvatan način biti sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane.

Izmenjena verzija zakonskog predloga usvojena je na poslednjoj sednici vlade, u petak, i upućena parlamentu po hitnoj proceduri, a biće jedina tačka dnevnog reda predstojeće sednice.

Ovaj zakon vlada je nedavno povukla iz skupštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procedure posle intervencije crkava i verskih zajednica.

U predlogu se diskriminacija definiše kao neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje u odnosu na lica ili grupe, na otvoren ili prikriven način, a koja se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti ili etničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, imovnom stanju, rođenju, genetskim osobenostima, zdravstvenom stanju, invaliditetu, bračnom i porodičnom statusu, osuđivanosti, starosnom dobu, izgledu, članstvu u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama i drugim stvarnim, odnosno pretpostavljenim ličnim svojstvima.

Zakonom je utvrđeno da povreda načela jednakih prava i obaveza postoji ako se licu ili grupi, zbog ličnog svojstva, neopravdano uskraćuju prava i slobode ili nameću obaveze koje se u istoj ili sličnoj situaciji ne uskraćuju ili ne nameću drugom licu ili grupi i ako su cilj ili posledica preduzetih mera neopravdani.

Zakon će sankcionisati oblike neposredne i posredne diskriminacije, kao i povredu načela jednakih prava i obaveza, viktimizaciju, udruživanje radi vršenja diskriminacije, govor mržnje i uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, a svako će imati pravo da ga nadležni sudovi i drugi organi javne vlasti efikasno štite od diskriminacije.

Ovim zakonom biće zaštićene različite grupe populacije kao što su manjine, pripadnici verskih zajednica, invalidi, zaposleni, lica koja traže zaposlenje, lica nad kojima se vrši krivična sankcija, maloletnici, deca, pacijenti, osobe diskriminisane na osnovu pola i seksualne orjentacije.

Prema novom zakonskom predlogu, član 18 je izmenjen tako što mu je dodat drugi stav, koji glasi: "Ne smatra se diskriminacijom postupanje sveštenika, odnosno verskih službenika koje je u skladu sa verskom doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica upisanih u registar verskih zajednica, u skladu sa posebnim zakonom kojim se uređuje sloboda veroispovesti i status crkava i verskih zajednica.

U tom članu zadržan je prethodni stav koji glasi: "Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja, odnosno ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje, izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i pravo da privatno ili javno iznese ili postupa shodno svojim uverenjima."

U članu 21, koji reguliše diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, izostavljen je treći stav koji se odnosi na transeksualnost.

U inovinarnom zakonskom predlogu član 21 glasi: "Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo na slobodu izražavanja svoje seksualne orjentacije, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja seksualne orijentacije je zabranjeno."

Članu 20 antidiskriminacionog zakona pridodato je da se zabranjuje diskriminacija na osnovu pola, što podrazumeva i zabranu diskriminacije prema osobama koje su promenile pol.

Zakonskim rešenjima utvrđeni su teški oblici diskriminacije, u koje, pored izazivanja mržnje, razdora ili netrpeljivosti na osnovu nacionalne, rasne ili verske i druge pripadnosti, spadaju i ropstvo, trgovina ljudskim bićima, aparthejd, genocid, etničko čišćenje i njihovo propagiranje.

Zakonom će biti ustanovljen poverenik za zaštitu ravnopravnosti, koga bira Skupština na period od pet godina.

Poverenik ce primati i razmatrati pritužbe zbog povreda odredbi ovog zakona i davati mišljenja i preporuke u konkretnim slučajevima, kao i informacije o mogućnosti sudske zaštite, a moći će i da podnosi krivične ili prekršajne prijave.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 5.000 do 100.000 dinara.

Zakonsko rešenje usklađeno je sa svim međunarodnim konvencijama i Ustavom Srbije, a predstavlja i jedan od ključnih dokumenata i preduslov za evropske integracije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.