Raspad koalicije u Preševu

Izvor: Politika, Fonet, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspad koalicije u Preševu

Dojučerašnji partneri sada imaju jednake šanse da oforme novu koaliciju

Preševo – Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, koji je i predsednik Skupštine opštine Preševo, izjavio je juče da je Predsedništvo te stranke odlučilo da raskine koaliciju sa Partijom demokratskog delovanja (PDD) Rize Halimija. Razlog za to je „u vezi sa odlukom o prihvatanju dokumenta o rekonstrukciji Koordinacionog tela”, kaže Mustafa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Mi smo imali primedbu na taj tekst dokumenta, ali te naše primedbe poslanik Riza Halimi nije prihvatio. Primedbe su se odnosile na obaveze koje treba da preuzima Koordinaciono telo. Insistirali smo da tu budu politička pitanja koja se odnose na priznavanje diploma stečenih na Kosovu, službenu upotrebu nacionalne zastave i tako dalje”, dodao je Mustafa.

Nasuprot tome, po njegovim rečima, Halimi je insistirao isključivo na menjanju funkcija u državnim organima i u lokalnoj samoupravi. Mustafa je istakao da su za buduću koaliciju „sve opcije otvorene” i nije isključio mogućnost pravljenja novog saveza, čak ni sa Grupom građana Nasera Azirija koja je nastala od nezadovoljnih članova DPA.

Predsednik PDD Riza Halimi, međutim, navodi da je njegov dojučerašnji koalicioni partner Ragmi Mustafa imao primedbu „samo na jednu rečenicu u Sporazumu o rekonstrukciji Koordinacionog tela”. „On se protivio samo rečenici da se Koordinaciono telo zalaže za stvaranje multietničkih državnih struktura u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. U DPA su rekli da neće glasati za naš predlog da potpredsednik Skupštine opštine Preševo bude Srbin, a onda su krenuli da nas optužuju da želimo da u koaliciju uvučemo i srpske odbornike, u Preševu su to SPS i SRS, što, naravno, nije bilo tačno. Pa i sama Skupština Srbije ima potpredsednike iz opozicije, zašto bi bio problem da tako bude i u Preševu?”, upitao je Halimi.

On je ocenio da je to „samo ponavljanje priče iz 2005. kada je Mustafa najpre pristao na sporazum o rekonstrukciji Koordinacionog tela, koji su podržavali OEBS i druge strane ambasade, a onda se predomislio”.

Takođe, Halimi je rekao da njegova stranka već neko vreme ima primedbe na svog koalicionog partnera i njihovu kadrovsku politiku u lokalnoj vlasti. Halimi je istakao da je koalicija njegove stranke najrealnija sa Demokratskom unijom doline (DUD) i Grupom građana Nasera Azirija sa kojom je, pre pravljenja koalicije sa DPA, postojao i sporazum. „U narednim danima ćemo videti šta će se dešavati, sada i PDD i DPA imaju jednake šanse da formiraju koaliciju”, kaže Halimi.

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani izjavio je juče da sa njegovom strankom još niko nije počeo razgovor o budućoj koaliciji, dok je Naser Aziri poručio da će videti „ko kakvu ponudu ima”. Destani i Aziri najavljuju da će ove dve odborničke grupe zajedno nastupati kako u predstojećim razgovorima, tako i ubuduće.

Fonet

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raskinuta koalicija Albanaca u Preševu

Izvor: Blic, 20.Apr.2009, 09:37

Predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, koji je i predsednik Skupštine opštine Preševo, rekao je FoNetu da je Predsedništvo te stranke odlučilo da raskine koaliciju sa Partijom demokratskog delovanja Rize Halimija i da je razlog za to vezan za odluku o prihvatanju dokumenta o rekonstrukciji...

Nastavak na Blic...

DPA ne želi da Srbin bude potpredsednik opštine

Izvor: Danas, 20.Apr.2009

Potpuno dijametralni stavovi o rekonstrukciji Koordinacionog tela za jug Srbije u koje su nedavno ušli i predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe ugrozili su funkcionisanje aktuelne koalicije dveju albanskih partija u preševskoj opštini. Demokratska partija Albanaca (DPA) koju predvodi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.