Izvor: B92, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Pozitivan signal za članstvo zemaljama Balkana

Kopenhagen -- Šefovi država i vlada Evropske unije će sa zasedanja u Kopenhagenu uputiti "veoma pozitivan i jasan signal" zemljama Zapadnog Balkana za potencijalno članstvo u Uniji, izjavio je u četvrtak uveče pred početak samita, predsedavajući EU, danski premijer Anders Fog Rasmusen. Rasmusen je time odgovorio na pitanje novinara da li će 2007. godina biti novi rok za proširenje Evropske unije.

On je naglasio da su evropska petnaestorica sa nekim zapadnobalkanskim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već potpisali sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, a cilj EU je da se taj proces ojača i proširi. Danski premijer je na konferenciji za novinare rekao da će lideri EU "podržati ambicije" Bugarske i Rumunije da 2007. dođu do zaključne faze pregovora o stupanju u redove Unije. Zvaničnici Saveta ministara EU su agenciji Beta preneli da će šefovi diplomatija evropske petnaestorice večeras razmatrati međunarodnu situaciju i prilike na Balkanu. Oni su, s tim u vezi, rekli da je na "veoma povoljan prijem" u Evropskoj uniji naišlo pismo koje su jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica i šefovi ostale četiri zapadnobalkanske države uputili čelnicima evropske petnaestorice, sa željom da se na samitu u Kopenhagenu tim državama jasno potvrdi ova "perspektiva članstva" u EU. Čelnici evropske petnaestorice, rečeno je, smatraju je ova zajednička poruka predsednika pet zemalja Zapadnog Balkana "važna i da zaslužuje punu pažnju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.