Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašković-Ivić na Kosovu

Priština -- Predsednik Koordinacinog Centra za KiM Sanda Rašković Ivić danas boravi na Kosovu. Razgovarala je sa zamenikom šefa UNMIK-a i sa Srbima.

Protest stotinak Albanaca protiv njene posete, završen je gađanjem UNMIK-ove zgrade u Prištini pokvarenim jajima. Predstavnici Pokreta Samoopredeljenje, čiji je lider nekadašnji studentski vođa i politički zatvorenik Aljbin Kurti pozivali su građane da se u što većem broju pridruže protestu povodom boravka na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefice Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sande Rašković Ivić.

Rašković-Ivić je zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu izložila plan Beograda o decetralizaciji vlasti na Kosovu i Metohiji. Sanda Rašković-Ivić je zameniku Serena Jesena Petersena prenela da za srpsku stranu ne postoje dve stvari kao teme, a to su nezavisnost i podela Pokrajine. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo je istakla i da srpska pregovaračka delegacija ne sme biti podeljena: "Naša delegacija, srpska delegacija, treba svakako da bude jednistvena. Veoma je pogrešan stav političara sa Kosova ovde koji bi želeli da se posebno izdvoji srpska delegacija kao neka treća delegacija".

Oko 200 građana, uglavnom mlađih ljudi, sa pripremljenim pokvarenim jajima i zviždaljkama čekalo je dolazak Sande Raškovć Ivić na sastanak sa zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom. Pripadnici Kosovske poicijske službe, u povećanom broju su obezbeđivali skup. Nešto malo pre 15 časova predstavnici UNMIK-a obavetili su okupljene učesnike protesta i novinare da je sastanak zbog mogućnosti incidenta odložen.

Međutim, nešto je kasnije saopšteno da je sastanak ipak održan u okolini Prištine. Okupljeni građani i pripadnici Pokreta Samoopredeljenje, gađali su sedište UNMIK-a pokvarenim jajima, nakon čega su se razišli.

Nema razgovora o podeli i nezavisnosti KiM

Sanda Rašković-Ivić izjavila je posle razgovora sa Srbima u Gračanici da "ne postoji mogućnost" razgovora o podeli i o nezavisnosti Kosova.

Rašković-Ivić je kazala novinarima da je na Kosovo došla da prenese tu poruku Vlade i dodala da se o svemu drugom može dogovarati i razgovarati. Govoreći o delovanju srpske liste za KiM, ona je ocenila da oni ne treba da učestvuju u privremenim institucijama i ponovila da je to i stav državnog vrha.

Ocenjujući današnji susret sa zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom, ona je rekla da je posle početne nervoze izavane pripremanim dočekom albanskih demonstranata, sasatanak protekao u korektnom tonu. Predsednik Koordinacionog centra za KiM je kazala da je Rosinu iznela srpski plan za decentralizaciju i ponovila da za srpsku stranu ne postoje teme o podeli i nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.