Rasipnički ili izbalansiran budžet

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasipnički ili izbalansiran budžet

Ministar finansija predlog rebalansa budžeta, kojim se deficit povećava za oko pet milijardi dinara, ocenila kao razuman kompromis, opozicija najavila da ga neće podržati, jer se time povećava javna potrošnja

Poslanici Narodne skupštine Srbije počeli su juče raspravu o vladinom predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, prema kojem bi deficit bio povećan za 4,9 milijardi dinara, odnosno sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara. Prema rečima Diane Dragutinović, ministra finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rebalans je razuman kompromis u datim političkim okolnostima, „prihodi i rashodi su usaglašeni sa razvojnim i socijalnim prioritetima nove vlade”. Opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja, ocenjujući da je ovo „populistički budžet, da se troši više nego što se ima, a cenu će platiti svi građani, kroz neminovni rast inflacije”.

Obraćajući se poslanicima, ministar Diana Dragutinović rekla je da neće gledati na ono što je urađeno kroz ružičaste naočare, ali „i od vas tražim da ne vidite čašu uvek polupraznu”. Ona je dodala da je najčešći predmet kritike bilo to što je rebalans rezultat kompromisa, ali „ja ne znam da li postoji neko ko ne pravi kompromise, međutim, najvažnije je staviti granicu dokle se može ići sa kompromisom, a ovaj je razuman”.

Prema rečima Dragutinovićke, rebalansom budžeta planirani prihodi veći su od postojećih za oko deset milijardi dinara, ali „ova vlada ima drugačije prioritete od one koja je usvojila budžet”. Ona je, kao prioritete navela ubrzanje izgradnje infrastrukture, finansijsku pomoć penzionerima i ulaganje u mlade talente. Dragutinovićka je rekla da će stopa ekonomskog rasta biti od sedam do 7,5 odsto bruto-društvenog proizvoda i istakla da je to dinamična stopa u međunarodnim razmerama. Prema njenim rečima, stopa inflacije je ispod deset odsto, tu će i ostati, a „vlada kao najveći problem vidi deficit platnog bilansa”. Ona je kazala da će globalna finansijska kriza dotaći i Srbiju, ali da je prednost naše zemlje to što se očekuje, uprkos krizi, rast bruto-društvenog proizvoda od četiri odsto. Dragutinovićka je rekla da će se efekti globalne svetske krize u Srbiji osetiti u vidu pada priliva kapitala i investicija. Prema njenim rečima, najveće promene u odnosu na prvobitni budžet učinjene su predlogom povećanja subvencija u poljoprivredi, zatim da bi se omogućio rast penzija za deset odsto, kao i da bi se Nacionalnoj službi za zapošljavanje usmerilo 13 milijardi dinara, jer postoje obaveze države, pošto tri meseca kasne isplate kompenzacija za nezaposlene.

U debati je Slobodan Maraš (LDP) rekao da poslanici LDP-a neće podržati vladin predlog rebalansa, jer „on umesto štednje, nudi povećanje javne potrošnje”. Njegov stranački kolega Zoran Ostojić kazao je da rebalans jeste kompromis, ali „kompromis između vas i SPS-a, a LDP smatra da treba da bude kompromis između potreba i realnosti”. Ostojić je dodao da vlada ovim rebalansom pokušava da prikrije rast inflacije i ogromnu javnu potrošnju, ali to se prikriti ne može. „Mi se sada delimo na one koji prave pare, a sve ih je manje, i one koji pare troše, a sve ih je više i sve su bezobrazniji”, rekao je on.

Najavljujući da radikali neće podržati rebalans, Milorad Buha rekao je da bi ovakav budžet više odgovarao jednoj Švajcarskoj, nego Srbiji. On je istakao da „vlada nema prioritete, ne znamo gde ulažemo, razbacujemo sredstva, umesto da ciljano, prioritetno izdvajamo u određenu oblast koja će dati rezultat”.

Jorgovanka Tabaković („Napred Srbijo”) rekla je da poslanici ovog kluba neće podržati rebalans i, upoređujući predlog sa ’carevim novim odelom’, dodala: „Nemamo mi para za tu visoku modu”.

Ni poslanici DSS-a neće podržati rebalans, najavio je Rade Obradović. Prema njegovim rečima, „nije važno da li je čaša poluprazna, ili polupuna, važno je da li u njoj uopšte ima vode, a ovo je jedan politički budžet koji treba da ispuni sva predizborna obećanja iako para za to nema”. Obradović je pohvalio Memorandum uz predlog rebalansa, „zato što je tu sve sama vlada rekla, a rekla je da će nastaviti populističku politiku, dakle sama vlada kaže da vodi populističku politiku i ja tu nemam šta da dodam”. Zoran Kasalović (SPS) najavio je da će socijalisti i poslanici Jedinstvene Srbije glasati za rebalans, jer je izbalansiran i jer omogućava ispunjenje obećanja dato građanima.

Rebalans će imati i podršku Poslaničkog kluba manjina, iako je, kako je rekla Elvira Kovač (SVM), „pomalo rasipnički”. Ona je, ipak, imala razumevanja za povećane troškove, jer je povećan broj ministarstava, ali „uvedeno je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a mi to pozdravljamo”.

Poslanici Nove Srbije, takođe, neće podržati rebalans. Kako je rekao Velimir Ilić, vlada se hvali kako ulaže novac u poljoprivredu i puteve, pa „ko normalan ulaže pare u poljoprivredu u zimu i gradi puteve po zimi”. Ilić je istakao i da je on kad je bio ministar za kapitalne investicije imao pet ljudi u kabinetu, a „sada je to pet ministarstava, pa pojedini potpredsednici vlade imaju 40 pomoćnika, ovaj Krkobabić će sve penzionere da dovede u vladu, ko će toliku administraciju da da isfinansira”.

Istakavši da je mislila da odgovori poslanicima na kraju rasprave, Diana Dragutinović je kazala da to mora da učini ranije: „Inspirisao me je gospodin Velimir Ilić, on je uvek moja inspiracija”. Dragutinovićka je rekla da je i Ilić nju razočarao, jer je on bio ministar mnogo duže od nje, a „ja sam za tri meseca mnogo više naučila”. Ona je, takođe, rekla: „Nisam tvrdila da su rashodi niski. Javna potrošnja jeste visoka, ali nije ’carevo novo odelo’, dakle car još uvek nije go”.

M. Čekerevac

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.