Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raščistiti odnose u srpskoj opoziciji

Raščistiti odnose u srpskoj opoziciji

BEOGRAD Na sastanku predsednika DA, SD i PDS, Nebojše Čovića, Vuka Obradovića i Momčila Perišića, razgovarano je, kako je rekao Čović, o političkoj situaciji i bezbednosnom stanju u Srbiji, naročito u Beogradu.

Razgovarali smo u predlozima koje ćemo dati na sastanku udružene opozicije, jer niko ne treba da ima tapiju na predloge. Deo tih predloga već smo predočili našim kolegama. Takođe smo pričali i o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šta treba raditi pre mitinga, na samom mitingu i posle njega. Naš razgovor nije izvan okvira udružene opozicije, koju treba održati, ali mi smatramo da u okviru nje treba rasčistiti odnose naglasio je Čović, na jučerašnjoj konferenciji za štampu. On je dodao da će on i lideri SD i PDS do subote, kada je zakazan miting, održati još jedan sastanak i naglasio da će i udružena opozicija do tada imati još jedan susret.

On je kao nedostatak opozicionog delovanja naveo to što su mitinzi u Beogradu 14. aprila i 15. maja završeni bez konkretnih ciljeva i postavljenih rokova.

Na pitanje da li bi trebalo da se lideri opozicije učlane u 'Otpor', i da li će oni odgovoriti na predlog ove organizacije da otpočnu štrajk glađu, Čović je, uz primedbu da je sada na našoj političkoj sceni najpotrebnija iskrenost, rekao da on nema ništa protiv pristupanja 'Otporu'.

Primećujući da Milošević možda jedva čeka da opozicioni lideri umru od gladi, Čović je ocenio da bi štrajk glađu bio efikasan samo u okviru šire akcije opozicije. On je dodao da ga je sramota zbog onog što se dešavalo u Skupštini Beograda, dok je policija napolju mlatila građane.

U takvim situacijama, smatra Čović, opozicioni lideri treba da budu iskreni i da otvoreno kažu da nemaju srce za pravu akciju.

On je izjavu generala Pavkovića da država treba da preduzme korake protiv lidera opozicije zato što pozivaju na neposlušnost u vojsci, kao i najavu usvajanja zakona o terorizmu, nazvao marketinškim potezima.

Vlast SPS ugrožena je od strane JUL. Režim je u strahu i eroziji, mada tako ne izgleda. Posezanje za merama, čiji smo svedoci bili poslednjih dana, znači da se približavamo konačnom raspletu krize smatra Čović. LJ.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.