Radoman: Vojvodini dva, umesto sedam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radoman: Vojvodini dva, umesto sedam odsto

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je večeras da je proces donošenja budžeta Republike Srbije nedovoljno transparentan i da, kada se priča o javnim finansijama Srbije, zapravo se govori o tajnim javnim finansijama.

"Fiskalna strategija nimalo ne ohrabruje. U joj i dalje padaju prihodi od poreza na dobit i to je priznanje da profitablinost preduzeća u Srbiji opada, što je loš pokazatelj", ocenio je Radoman gostujući u Vojvođanskom dnevniku Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine.

On je dodao da su republičke vlasti predvidele i rast prihoda od poreza na dodatu vrednost i akciza što, prema njegovim rečima, pokazuje da će građani biti još više opterećeni. Radoman je naveo da na rashodnoj strani i dalje rastu rashodi za kamate, jer se strategijom predviđaju nova zaduživanja.

"Mi trpimo posledice takve strategije i posledice takvih zakonskih rešenja, jer nema borbe protiv sive ekonomije i korupcije, a uslovi poslovanja se ne popravljaju", kazao je on.

Pokrajinski sekretar za finansije je podsetio i da Vojvodina godinama ne dobija ono što joj po Ustavu pripada.

"Trend je takav da pokrajina sve manje dobija i po ovoj strategiji dobiće svega dva odsto u odnosu na sedam, koliko je predviđeno Ustavom. Razlog za to je, pre svega, pad poreza na dobit preduzeća, jer mi dobijamo deo od tog prihoda. To je trend koji se nastavlja iz godine u godinu", objasnio je Zoran Radoman.

Resorni pokrajinski sekretar je najavio da će građani Vojvodine sledeće godine raspolagati sa manjim obimom budžeta, koji će iznositi negde oko 40 milijardi dinara.

Na pitanje da li će zbog takve situacije Pokrajinska vlada odustati od finansiranja pojedinih projekata, Radoman je kazao da će do toga sigurno doći.

"Sigurno ćemo nastaviti da finansiramo izgradnju Žeželjevog mosta, ali niz infrastrukturnih projekata neće biti realizovan. Opremanje zdravstvenih ustanova će biti smanjeno, a manje će se izdvajati i za školski sport i klubove. Ustanove kulture će biti uskraćene za velik deo prihoda i njihove aktivnosti će sigurno biti umanjene", kazao je Radoman.

Sekretarijat: Republika duguje Vojvodini 240 milijardi dinara

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da su republičke vlasti ove godine oštetile budžet Vojvodine za oko 30 milijardi dinara.

"Od 2007. godine do danas dug se procenjuje na preko 240 milijardi dinara", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se Vlada Srbije i ove, kao i svih prethodnih godina, oglušila o budžetski kalendar kojim je precizirano da je 1. novembar krajnji rok u kome je trebalo da usvoji Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu i da ga dostavi skupštini.

"Jasno je da će i ove godine, kao i svih prethodnih, zbog nepoštovanja budžetskog kalendara, Narodna skupština doneti Zakon po hitnom postupku, bez ikakve javne rasprave", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da pokrajina ne može da pripremi svoj budžet, jer mora prvo da sačeka donošenje republičkog budžeta, pošto se najveći deo prihoda budžeta Vojvodine utvrdjuje upravo republičkim budžetom.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je naveo i da je budžet Vojvodine jedini budžet u Srbiji koji nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, tako da je njegovo finansiranje poslednjih godina bilo "isključivo izraz moći centralne vlasti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Republika duguje Vojvodini 240 milijardi dinara

Izvor: Beta, 02.Dec.2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da su republičke vlasti ove godine oštetile budžet Vojvodine za oko 30 milijardi dinara."Od 2007. godine do danas dug se procenjuje na preko 240 milijardi dinara", navedeno je u saopštenju.Dodaje se da se Vlada Srbije i ove, kao i svih prethodnih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.