Radnici suda još u zgradi

Izvor: B92, 16.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici suda još u zgradi

Kosovska Mitrovica, Priština -- Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti, uprkos upozorenjima UNMIK-a, još nisu napustili zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici.

UN policija prethodno ih je upozorila i dala rok da napuste zgradu suda ili će u protivnom odgovorni biti kažnjeni. Na jučerašnjem sastanku između predstavnika Srba i UNMIK-a nije postignut nikakav dogovor jer su predstavnici Zajednice srpskih opština i Srpskog nacionalnog veća, tvrdili da nemaju ingerencije da odlučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta će sudije uraditi i da li će ostati u zgradi suda.

Kako javlja dopisnik B92 iz Kosovske Mitrovice, prethodnu noć u hodnicima suda proveli su gotovo svi radnici suda i oni će najverovatnije ostati tu sve do dolaska ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića.

Radnici suda i danas potvrđuju da neće pristati da razgovaraju sa predstavnicma međunarodne policije i ističu da je krajnje vrme eda im se konačno obrati neko iz pravosuđa UNMIK-a.

Policijske snage u okolini suda su znatno smanjene, najverovatnije odlukom komande UNMIK policije u Prištini i u blizini zgrade u severnom delu Mitrovice se nalazi desetak policajaca.

Lekari obišli pravosudne radnike

Lekari zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici obišli su danas popodne radnike pravosuđa srpske nacionalnosti koji se od petka nalaze u zgradi suda gde čekaju dogovor s UNMIK-om o vraćanju na svoja radna mesta.

Doktor Vladimir Adžić rekao je da su tokom pregleda lekari uočili psihičku i fizičku iscprljenost radnika što je uzrokovalo "pojavu hipertenzije, psihozu i neurozu".

Lekari će biti uz radnika pravosudnih organa i pružiti im svu neophodnu pomoć, kaže Adžić i dodaje da je u razgovorima s radnicima, koji se smenjuju u Sudu, saznao da će oni i po cenu ugroženog zdravlja ostati u zgradi i boriti se za svoja radna mesta.

Inače, kako javlja dopisnik B92, prištinski mediji su prenose da su zgrada suda i inventar demolirani, iako se, prema njegovim rečima, radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nalaze isključivo u hodnicima suda, a u dvorištu i na zgradi suda nisu primetna nikakva oštećenja.

Okružni tužilac Milan Bigović izjavio je da su radnici odlučni da ne napuste zgradu. Bigović i član pregovaračkog tima sudija Nebojša Jović kažu da ipak postoji strahovanje od daljih poteza međunarodnih snaga na Kosovu.

"Održan je zajednički kolegijum svih zaposlenih koji se trenutno nalaze u ovoj zgradi, a povodom najave i zahteva određenih odgovornih lica iz UNMIK administracije da se pod hitno i neodložno izađe iz ovih prostorija i da se samo pod tim uslovima nastavljaju pregovori. Jeinstven stav svih zaposlenih je da se na taj način ne može pregovarati s njima - da ostaju do daljeneg u ovoj zgradi i da čekaju da se neko obrati nama lično", kazao je Bigović.

"Oni su mi rekli da će istrajati u našim zahtevima . Postavlja se opšet problem UNMIK-ove zastave, rekli smo da za nas nije problem i opet podvlačim, za one koji neće ili ne žele to da čuju, da mi nemamo ništa protiv ni UNMIK-ovog suda, ni Rezolucije 1244, ni protiv UNMIK policije. Mi samo želimo da se omogući sudovima da rade normalno u svojim uslovima. Želimo da kažemo da ne priznajemo albansku državu i ovo sve je ustvari borba za povratak", rekao je Jović.

Kosovski lideri osudili događaje u Mitrovici

Događaje u Kosovskoj Mitrovici osudili su lideri kosovskih Albanaca i od UNMIK-a traže da što pre uspostavi kontrolu nad zgradom opštinskog i okružnog suda.

Kako javlja dopisnik B92 iz Prištine, kosovski premijer Hašim Tači rekao je, nakon susreta sa izaslanikom evropske misije i šefom civilnog krila buduće misije EU Piterom Fejtom, da vlada neće tolerisati incidente, sa koje god strane oni dolazili.

"Ni u kakvim okolnostima , ni u jednom slučaju, ni na jedan način nećemo dozvoliti stvaranje prostora za bilo kakve huliganske grupe, bilo koje nacionalnosti one bile, da ugrožavaju javni red i mir", rekao je Tači.

Pod glavnim pritiskom u ovom pravcu nalazi se UNMIK od koga se traži da u slučaju suda u severnom delu Mitrovice deluje odlučnije. To je potvrdio i Piter Fejt.

"Premijer i ja očekujemo od UNMIK-a da uspostavi red u Mitrovici i obezbedi da zgrada suda bude vraćena pod kontrolu UN-a", rekao je Fejt, pozivajući Srbe da ne preduzimaju nasilne akte.

"Apelovao bih na počinioce da odustanu od daljeg nasilja i da poštuju mandat UN-a" kazao je Fejt.

Uprkos protivljenju kosovskih Srba, vođe nove evropske misije nastavljaju sa pripremama za njeno razmeštanje na severu Kosova i u vezi sa tim šef misije Euleks Iv de Kermabo je na kraju svoje dvodnevne posete Prištini rekao da će njegova misija zadužena za policiju, pravosuđe i carinu postati operativna na kraju perioda od 120 dana.

"Ono što predstavlja razliku između ove i ranije međunarodne misije je da zbog nezavisnosti sad aključna uloga u ovim oblastima pada na vladu koja će i polagati račune za vladavinu prava", rekao je Kermabo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.