Radna grupa za poseban TV kanal

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za poseban TV kanal

Beograd -- Radna grupa za razmatranje načina TV prenosa sednica parlamenta predložila je da se do 1. oktobra obezbede uslovi za početak rada skupštinskog kanala.

"Tehničku podršku osnivanju i radu skupštinske televizije obezbedio bi RTS, dok bi se sredstva za osnivanje i rad obezbedila u dogovoru sa Vladom iz budžeta Srbije", saopšteno je iz Skupštine Srbije nakon današnjeg sastanka Radne grupe.

Radiotelevizija Srbije nastaviće sa prenosima skupštinskih sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 1. oktobra, odnosno početka redovnog jesenjeg zasedanja, sa obavezom nedeljnog usklađivanja rada Skupštine sa programskim obavezama RTS, a radna grupa predlaže da se način i visina nadoknade troškova direktnih prenosa dogovori u roku od 30 dana.

RTS, kako se navodi, zadržava obavezu prenošenja skupštinskih zasedanja posvećenih najvažnijim nacionalnim i državnim pitanjimana i nakon 1. oktobra 2009. godine i obavezu da svakodnevno, detaljno i objektivno informiše javnost o radu Skupštine uz pokretanje posebne dnevne emisije koja bi u celini bila tome posvećena.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi skupštinski televizijski kanal, čije se pokretanje najavljuje, trebalo da se bavi i radom skupštinskih odbora, a ne samo praćenjem zasedanja parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare u Pirotu kazala da bi na taj način praćenje rada Skupštine Srbije bilo kompletno, a stvorila bi se realna slika o radu parlamenta.

"Moramo se složiti da sve sednice nemaju isti značaj. Državnoj televiziji ćemo predložiti da neke od sednica prenosi i kada budemo imali skupštinski kanal", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Slavica Đukić-Dejanović je navela da skupštinski kanal treba da bude povezan s kablovskim televizijama, a do početka njegovog rada skupštinska zaesedanja pratiće Radio-televizija Srbije u direktnim i odloženim prenosima.

RTS: Dajte novac za prenose sednica

Iako građani Srbije već pet godina mesečno plaćaju pretplatu za program Radio-televizije Srbije, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić sada traži da i parlament učestvuje u troškovima direktnih prenosa iz Skupštine.

Parlament se, inače, finansira iz budžeta Srbije.

Aleksandar Tijanić nije želeo da precizira koliko bi prenosi koštali Skupštinu Srbije.

Ako poslanici žele da ih birači gledaju u direktnom prenosu, moraće to i da plate, poruka je RTS-a.

Direktor Aleksandar Tijanić navodi da je, osim učešća u troškovima, predložio da se do kraja leta svake nedelje skupština i RTS međusobno dogovaraju o dužini rada Skupštine i direktnim prenosima.

Trajno rešenje bilo bi uvođenje parlamentranog kanala, smatra Tijanić.

O zahtevima RTS morace da se razgovara sa Vladom Srbije, jer je kako kažu poslanici, RTS ranije navodio da sat emitovanja sednice košta 630 evra.

Vladan Batić, napustio je sednicu radne grupe jer, kako navodi, ne vidi smisalo ako u njenom radnu ne učestvuju sve parlamtarne stranke.

Nezavisno udruženje novinara smatra da program javnog servisa ne bi smeo da zavisi od Skupštine i podržava ideju da je Srbiji potreban parlametarni kanal.

Građani različito gledaju na predlog RTS da pored pretplate novac dobijaju i od Skupštine.

Koorodinator radne grupe i sekretar Skupštine Veljko Odalović saopštio je da će se u roku do 30 dana uvtrditi način plaćanja i visina troškova direktnih prenosa.

Do 1. oktobra 2009. trebalo bi da se obezbede uslovi za početak rada skupštinske televizije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović smatra da će problem televizijskih prenosa suštinski biti rešen tek kada parlament bude imao svoj kanal.

"Zaista, to je najveća mogućnost da najveći broj građana učestvuje u javnosti u radu", rekla je ona.

"Do tada imamo dogovor sa RTS-om da se stvari uglavnom odvijaju kao i do sada - da se najveći broj sednica prenosi, s tim da će nekada biti odložen prenos kada RTS ocenjuje da je interes publike, onih koji plaćaju pretplatu, takav da ih više, na primer, interesuje neka sportska manifestacija nego Skupština", navela je Slavica Đukić-Dejanović.

Nikolić: Sve u rukama Vlade

Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da će RTS prenositi sednice do leta ili do jeseni, kada bi trebalo da proradi parlamentarni kanal.

"RTS je ispostavila finansijski zahtev oko koga mora da se razgovara sa Vladom Srbije pošto sve to košta. Sat emitovanja (sednice na RTS) je oko 630 evra", rekao je Nikolić.

On je dodao da je sada sve u rukama Vlade koja će morati da nađe budžetske rezerve za neplanirane troškove.

Nikolić je podsetio i da je Vlada obećala da će Srbija do 2012. imati digitalnu televiziju, što znači da bi parlament tada mogao da ima svoj kanal na teritoriji cele republike.

Do nesuglasica oko televizijskog prenosa došlo je tokom poslednje sednice Skupštine kada je RTS obavestio parlament da zbog prenosa sportskih događaja neće biti u mogućnosti da prenosi ceo tok sednice, a poslanici nisu pristali na odložene prenose, pa je sednica bila više puta prekidana.

RTS kao rešenje predlaže uvođenje posebnog parlamentarnog kanala koji bi pratio rad Skupštine Srbije i koji bi 24 sata prenosio skupštinska zasedanja. Kako je navedeno u predlogu kolegijuma Javnog servisa, tehničku podršku osnivanju tog kanala pružio bi RTS, a sve troškove snosila bi Skupština.

Radnu grupu, pored predstavnika javnog servisa, čine i parlamentarne stranke, ali su pojedine opozicione partije odbile da učestvuju u njenom radu.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić napustio je sastanak radne grupe jer smatra da to telo nema nikakvog smisla ako u njemu ne učestvuju predstavnici svih opozicionih stranaka.

LDP: Bežanje od odgovornosti

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je rekao da je radna grupa za pitanje televizijskih prenosa formirana kao izgovor za bežanje od odgovornosti i da zbog toga LDP nije učestvovao u njenom radu.

"Sada smo shvatili da nema problema, ići će prenosi i dalje. Mi se sa tim ne slažemo. Mislimo da to treba na vrlo jasan način urediti. Zašto bi javni servis bio na gubicima i zašto bi te gubitke pokrivali građani?", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, parlamentarni život ne sme da stoji i Skupština ne sme nekom drugom da proizvodi štetu, ali pitanje prenosa treba rešiti na razuman način.

"Skupština mora da radi sa prenosom ili bez prenosa", rekao je Jovanović.

SRS: Nemamo šta da razgovaramo sa RTS-om

Šef poslaničke grupe SRS-a u Skupštini Srbije Dragam Todorović smatra da je ukidanje direktnih prenosa Skupštine "potpuno neprihvatljivo".

Todorović je kazao da poslanici SRS-a neće učestvovati u skupštinskoj radnoj grupi koja se bavi tim pitanjem.

"Nemamo mi šta da razgovaramo sa Radio-televizijom Srbije. To je isceniran sukob između parlamenta i RTS-a", rekao je Todorović.

On je rekao da je uveren da će neke stranke u vladajućoj većini shvatiti da Srbiji preti "gušenje demokratije" i da se to može teško odraziti na sve političke aktere.

"Političke stranke moraju da vode računa o tome da su danas u vlasti, ali sutra već mogu da budu u opoziciji i da im se to obije o glavu", upozorio je Todorović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tamara Spaić, Marija Maleš

Izvor: Blic, 09.Feb.2009

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ponovili su da neće raditi ukoliko njihove sednice ne prenosi RTS, a direktor javnog servisa Aleksandar Tijanić juče im je obećao da će se prenosi nastaviti, ali pod uslovom da Skupština pokrije njihove troškove. Tako će građani koji plaćaju pretplatu...

Nastavak na Blic...

Radna grupa danas o TV prenosima

Izvor: RTV Pink, 09.Feb.2009

Danas sastanak radne grupe za TV prenose sednica parlamenta . . . U Skupštini Srbije za danas je zakazan prvi sastanak radne grupe za razmatranje pitanja televizijskih prenosa sednica parlamenta. .

Nastavak na RTV Pink...

Skupštinski kanal od 1. oktobra

Izvor: Mondo, 09.Feb.2009

Radna grupa za razmatranje načina televizijskih prenosa sednica parlementa predložila je da se do 1. oktobra ove godine obezbede svi neophodni uslovi za početak rada skupštinskog kanala koji bi prenosio sednice.

Nastavak na Mondo...

Neophodna skupštinska televizija kao trajno rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2009

BEOGRAD - Generalni direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je danas da je Radna grupa za razmatranje pitanja tv prenosa skupštinskih sednica preporučila javnom medijskom servisu da nastavi sa direktnim prenosima do iznalaženja trajnog rešenja, a da je RTS zatražio da parlament...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prenos sednica i dalje na RTS-u

Izvor: RTS, 09.Feb.2009

Skupštinska Radna grupa preporučila Javnom medijskom servisu da nastavi sa direktnim prenosima do pronalaženja trajnog rešenja, a RTS zatražio da Parlament učestvuje u troškovima tih prenosa. Prenosimo stavove Radne grupe za razmatranje pitanja televizijskih prenosa Skupštine Srbije. ..Sastanak...

Nastavak na RTS...

Parlamentarni kanal od jeseni

Izvor: Danas, 09.Feb.2009

Televizijski prenosi sednica Skupštine Srbije neće biti ukinuti do pronalaženja trajnog rešenja, zaključeno je između ostalog na jučerašnjem prvom sastanku Radne grupe za razmatranje pitanja televizijskih prenosa sednica srpskog parlamenta.

Nastavak na Danas...

Tijanić traži da se pokriju troškovi

Izvor: Glas javnosti, 10.Feb.2009, 02:37

BEOGRAD - Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je juče da je radna grupa za razmatranje pitanja TV prenosa skupštinskih sednica preporučila javnom medijskom servisu da nastavi sa direktnim prenosima do iznalaženja trajnog rešenja, a da je RTS zatražio da parlament...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.