Radna grupa za EU po uzoru na Hrvatsku

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za EU po uzoru na Hrvatsku

Tim u kome bi bili i predstavnici EU trebalo bi da olakša ispunjavanje uslova neophodnih za nastavak procesa evrointegracije Srbije, uključujući i onaj haški

Do kraja ovog meseca trebalo bi da budu poznati detalji o formiranju radne grupe za Srbiju, oko koje su se, minule sedmice, dogovorili Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, i Oli Ren, komesar za proširenje EU. Ta evropska grupa trebalo bi da pospeši procese koji vode našu zemlju ka punom članstvu u Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U ovom trenutku poznato je da će, kako je nedavno saopšteno iz Vlade Slovenije, zemlje koja predsedava EU, taj „task fors” činiti ljudi iz sadašnjeg slovenačkog i budućeg francuskog predsedništva Unije, kao i predstavnici Evropske komisije i Saveta EU, ali i to da je ta specijalna radna grupa zamišljena po modelu koji je pre nekoliko godina napravljen za Hrvatsku. Odnosno, kako je ministar Jeremić preneo novinarima posle razgovora sa evropskim komesarom, da „pomogne Srbiji kako bi se stvorili svi uslovi – kako za potpisivanje SSP u narednim nedeljama, tako i za dobijanje statusa kandidata u ovoj godini.

Milica Delević Đilas, pomoćnik ministra spoljnih poslova za evropske integracije, ideju o radnoj grupi, koju je, inače, prvi obelodanio Dimitrij Rupel, slovenački ministar inostranih poslova, tumači, za naš list, kao „pozitivan potez EU za Srbiju, u okolnostima koje sada nisu lake” i objašnjava: – Ideja je da Evropska unija pomogne Srbiji da se ubrza proces njene evropske integracije, kao i da pomogne u proceni ispunjenosti i u daljem ispunjavanju uslova koji su potrebni za evropske integracije.

S obzirom na to da još nije određeno šta će sve, konkretno, biti zadatak ove radne grupe, navedimo da je Rupel, saopštivši ideju EU, rekao da je cilj da se postigne što brži napredak i veća saradnja Srbije sa Tribunalom u Hagu.

S tim u vezi, treba podsetiti na to da je Evropska unija, pre tri godine, obrazovala petočlanu radnu grupu za Hrvatsku, nekoliko dana posle odlaganja, već dogovorenog početka pregovora o članstvu te zemlje u EU (marta 2005), i to zbog ocene o nedovoljnoj saradnji sa Tribunalom u Hagu.

U grupu za Hrvatsku tada su ušli predstavnici tadašnjeg predsedavajućeg EU – Luksemburga i dva naredna predsedavajuća EU – Britanije i Austrije, kao i predstavnici Evropske komisije. Član je bio i Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Upravo je taj evropski tim (koji se konsultovao sa Haškim tribunalom i glavnim tužiocem Tribunala Karlom del Ponte i sastajao sa predstavnicima Hrvatske) – u kome je, dakle, bila i Austrija, saveznik i žestoki lobista za početak hrvatskih pregovora – preporučio otvaranje pregovora o članstvu sa Hrvatskom, iako haški optuženik general Ante Gotovina još nije bio ni uhapšen ni izručen Hagu.

Iz kasnijeg razvoja događaja, videlo se, međutim, da je bilo razloga za tadašnji evropski optimizam. Naime, Savet ministara EU odobrio je, početkom oktobra 2005. godine, da počnu pregovori o pristupanju Hrvatske Uniji, a tek kasnije, u decembru te godine, Ante Gotovina je uhapšen u Španiji i potom izručen Tribunalu.

Naravno da je rano govoriti o tome da li će u jednom trenutku princip koji je primenjen u slučaju Hrvatske i Gotovine biti primenjen i na Srbiju. Ali, treba predočiti da je tamošnje iskustvo sa radnom grupom bilo pozitivno.

Na osnovu hrvatskog iskustva, moglo bi se zaključiti da bi Srbija – kojoj se, takođe, u ovom trenutku za potpisivanje sporazuma postavlja uslov (naročito iz Holandije) izručenje haškog optuženika generala Ratka Mladića Hagu – uz radnu grupu EU, verovatno, lakše ubedila pojedine članice Unije u to koliko radi na saradnji sa Tribunalom, odnosno, možda bi lakše savladala protivljenje potpisivanju sporazuma od strane država-članica. U svakom slučaju, mišljenje te operativne jedinice, odnosno njena eventualna preporuka, bila bi više obavezujuća u EU nego izveštaji iz Srbije.

Naša zemlja imala je, setimo se, još jednu radnu grupu sa EU – Konsultativnu radnu grupu, koja je, zapravo, bila „oblik tehničkog dijaloga” sa Evropskom komisijom. KRG je formirana jula 2001. godine, sa zadatkom da sagleda stanje u različitim oblastima, pre svega u oblasti ekonomije, ljudskih i manjinskih prava, pravosuđa, unutrašnjih poslova i da ih uporedi sa kriterijumima koje je neophodno ispuniti pre otpočinjanja izrade Studije izvodljivosti.

Do sredine 2002. godine održano je pet sastanaka zajedničke Konsultativne radne grupe. Ishod tih sastanaka bile su preporuke o prioritetima u reformama u Srbiji i u Crnoj Gori. Kasnije su te preporuke postale i obavezujuće smernice za naše dalje približavanje evropskim standardima.

Konsultativna radna grupa prerasla je u novu formu dijaloga sa EU – Unapređeni stalni dijalog, koji suštinski nije bio različit od KRG, ali je uveden kako bi SCG što pre dobila pozitivnu ocenu u Studiji o izvodljivosti pregovora, kao i da se iskoristi vreme do otpočinjanja pregovora o SSP za dodatne stručne konsultacije i pomoć.

Biljana Čpajak

-----------------------------------------------------------

Ljajić i Vukčević 24. januara u Briselu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovaraće 24. januara u Briselu sa komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom o saradnji Srbije sa tribunalom.

Kako je Ljajić rekao Tanjugu, oni će Rena informisati o akcijama koje državni vrh Srbije preduzima u cilju ispunjavanja obaveza naše zemlje prema tom tribunalu.

Saradnja sa Srbijom bila je juče jedna od glavnih tema prvog sastanka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane u Briselu sa novim glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

Kako je najavljeno, Bramerc, koji je početkom godine nasledio Karlu del Ponte, sastaće se u Briselu i sa Renom. Bramerc je juče preneo Solani da nove procene saradnje sa Srbijom neće davati pre posete Beogradu u februaru, osim ako ne dođe do „važnih događaja koji bi to zahtevali”, izjavila je Tanjugu portparol haškog tužilaštva Olga Kavran.

Tanjug

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.