Izvor: B92, 07.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali traže smenu Kostreša

Beograd -- U Skupštini Vojvodine poslanička grupa SRS-a zatražila razrešenje Bojana Kostreša sa mesta predsednika pokrajinskog parlamenta.

Radikali tvrde da Kostreš zloupotrebljava svoju funkciju, da se ponaša kao ambasador Vojvodine i da više od osam meseci nije zakazao sednicu. Kostreš smatra da svako ima pravo da podnese zahtev za razrešenje, ali kao razlog navodi to što je oštro kiritikovao Mirčićeve optužbe da namerno destabilizuje Vojvodinu.

Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanika radikala u vojvođanskoj skupštini Milorad Mirčić za B92 kaže da je zahtev za smenu Bojana Kostreša podnet jer on svojim ponašanjem zloupotrebljava funkciju predsednika Skupštine Vojovodine.

Prema Mirčićevim rečima, radikali mu zameraju to što osam meseci nije sazivao sednicu Skupštine, što njihov ali i zahteve drugih stranaka nije stavljao na dnevni red, zloupotrebljavajući poslovnik.

Ipak, kap koja je prelila čašu jeste njegovo ponašanje poput ambasadora Vojvodine, što radikali ne mogu više da tolerišu.

"Bojan Kostreš je čovek koji se bukvalno osamostalio, on umesto da zastupa mišljenje i stavove većine Skupštine, on zastupa stavove svoje stranke - Lige socijaldemokrata Vojvodine, intenzivno radi na tome da nas što više posvađa i udalji od Beograda, zagovarajući neku veću ekonomsku samostalnost. On zagovara da Beograd i centralna vlast pljačkaju Vojvodinu. Ono što je konkretno, on se ponaša kao ambasador Vojvodine, bukvalno se predstavlja kao ministar spoljnih poslova, ide u druge države, posećujući druge regije priča kao da je Vojvodina samostalna, to je nedopustivo", rekao je Mirčić.

Radikali očekuju da će njihova inicijativa imati dovoljnu podršku, a to je glas 61 poslanika, što je većina od ukupnog broja.

Bojana Kostreša ovaj zahtev radikala mnogo ne uzbuđuje. On za B92 kaže da svako ima pravo da pokrene proceduru za ispitivanje podrške predsednika vojvođanske skupštine, da je tačno da Skupština nije zasedala osam meseci, ali da je to bio dogovor svih stranka zbog situacije oko Kosova.

"Tačno je da osam meseci nismo zasedali, ali ne zbog neke krize u parlamentu, niti zbog bilo kakve zloupotrebe, naime, ja sam imao mesečne konsultacije i sa predsednikom pokrajinske vlade i sa šefovima poslaničkih grupa, ali ni Izvršno veće niti neko od ovlašćenih predlagača nije tražio sednicu Skupštine a svi smo znali zašto Supština ne zaseda. Tako da ja zaista povezujem ovu aktivnost SRS-a, koja je legitimna, sa mojom oštrom rekacijom na Mirčićeve optužbe da se u Vojvodini priprema nestabilnost da bi se Vojvodina destabilizovala i otcepila", rekao je Kostreš.

Za ponedeljak je zakazana sednica Skupštine Vojvodine, gde će se razmatrati predlog pokrajinskog budžeta, a ako bude imala dovoljnu podršku pokrajinskih poslanika ostalih stranaka na dnevnom redu bi mogla da se nađe incijativa radikala za smenu Bojana Kostreša.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radikali traže smenu Kostreša

Izvor: Blic, 07.Mar.2008

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je da se na narednoj sednici pokrajinskog parlamenta raspravlja o smeni predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, rekao je danas šef poslanika radikala Milorad Mirčić.....Mirčić je, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao da je Kostreš zloupotrebio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.