Izvor: B92, 12.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali traže izvinjenje vlade

Beograd -- Šef Poslaničke grupe SRS-a Tomislav Nikolić traži izvinjenje Koštuničinog kabineta, inače će radikali blokirati rad parlamenta.

Umesto da raspravljaju o zakonima koji se na dnevnom redu nalaze, a koji se odnose na regulisanje penzijsko-invalidskog osiguranja i socijalne zaštite, poslanici Skupštine Srbije danas nisu radili svoj posao jer su bili prezauzeti međustranačkim optuživanjima. Pošto nije bilo moguće zavesti red i poslanike podsetiti na dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << red, sednica je prekinuta posle samo tri sata rada.

Povod za to što je parlament danas više podsećao na komšijsku svađu, nego na mesto u kome se donose zakoni, dao je ministar finansija Mlađan Dinkić prošlonedeljnom izjavom u istoj toj skupštinskoj sali da se "ne svađa sa barabama i primitivnim ljudima". Ta izjava bila je upućena poslanicima Srpske radikalne stranke, koji su već od samog jutra redom izlazili za govornicu i tražili Dinkićevo izvinjenje.

Šef radikala Tomislav Nikolić uslovio je učestvovanje u radu parlamenta izvinjenjem koje bi toj partiji trebalo da upute predsednik Vlade i sam ministar. On, međutim, ne vidi sličnost između svog nedavnog obraćanja Vuku Draškoviću i onoga što je izgovorio Dinkić: "Ja mogu ministru da kažem šta god hoću. Mene je narod izabrao, a ministra je izabrao neko kao ja. Svako ko prihvati da bude ministar, prihvata da može samo na svoje zaposlene da viče, ne na poslanike, ne na Srbiju. Ministar je sluga, a poslanik predstavlja narod."

O tome ko bi tu kome trebalo da se izvini i zbog čega govorio je i šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić: "Izvinjavati se onima, koji bi trebali danima i noćima da se izvinjavaju, je potpuno besmisleno. Druga strana je to isprovocirala, čitav dan vređajući ministra."

Ukoliko izvinjenje radikalima ne stigne iz Koštuničinog kabineta, poslanici te stranke neće učestvovati u radu skupštinskih odbora, koji zbog odsustva poslanika DS-a i ovako imaju problem sa kvorumom. Osim toga, čekajući izvinjenje poslanici Srpske radikalne stranke neće dozvoliti da se u parlamentu raspravlja o zakonima koje je predložio ministar finansija, najavljujući da će nastaviti da blokiraju rad parlamenta kao što su to, vrlo uspešno, učinili danas.

Na dnevnom redu su izmene zakona o javnom dugu Srbije kojim je planirano da u narednih nekoliko godina penzionerima bude isplaćen dug od 49 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.