Radikali odbili ponudu naprednjaka

Izvor: Politika, Fonet, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali odbili ponudu naprednjaka

Stvarni pregovori o koalicijama u dve beogradske opštine i Kosjeriću tek iduće nedelje

Jučerašnja ponuda Srpske napredne stranke radikalima i narodnjacima da zajednički formiraju vlast u Zemunu samo je „zagrevanje” za ozbiljne pregovore o koalicijama, koji verovatno neće početi pre iduće nedelje. Kako se i očekivalo, radikali su odmah odgovorili da je ponuda naprednjaka „čista prevara”. Potpredsednik te stranke Dragan Todorović je rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << radikali u Zemunu i na Voždovcu biti opozicija, da „neće ulaziti u koalicije sa izdajnicima” i da smatraju da je SNS već napravila dogovor sa demokratama.

SNS je požurio sa javnom ponudom radikalima upravo računajući na to da će biti izložen optužbama za izdaju i za tajni dogovor sa DS-om, skidajući tako sa sebe odgovornost za očekivani izostanak koalicije. „Oni su nama kleli decu, proklinjali unuke, ali mi nemamo problem. Ponudićemo im saradnju. Ako to ne žele, neka onda kažu da se ne bave politikom već da su udruženje ljubitelja značaka”, kazao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

DSS se još nije decidirano izjasnio o ponudi. Zamenik predsednika poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević rekao da će ta stranka prihvatiti ponudu naprednjaka, da će sa koalicionim partnerom DSS-om o toj ponudi tek razgovarati i da mu se čini da je „njihovo razmišljanje slično”. Ali, stav narodnjačke koalicije zapravo i nema realan značaj nakon što su radikali rekli odlučno „ne”.

Sada je samo pitanje koliko će dana još naprednjaci govoriti o svojoj širokogrudosti i nesaradnji radikala pre nego što iznesu neki novi predlog. Za njih je dobro da ta priča traje još koji dan, ali ne mnogo dugo. Kako bi i dalje pokazivali koliko se razlikuju od šešeljevaca.

Stvari su se, dakle, raščistile u meri da je postalo izvesno da vladajući koalicioni savezi na lokalnom nivou u koje bi bio uključen SRS za sada ne dolaze u obzir. Slede pregovori sa drugim strankama. Vučić nije iznosio nikakve detalje o tome, ali je kazao da postoji „rezervni plan” koji će uroditi plodom, ne navodeći detalje o tome. Dodao je da ne veruje da će izbori biti ponovljeni i da je uveren da će predsednik zemunske opštine biti iz njegove stranke. Time je posredno kazao da im je bitan Zemun.

Izvor „Politike” iz SNS-a uveren je da će se u obe beogradske opštine vlast uspostaviti za tridesetak dana, jer „niko nema energije za nove izbore”. A na pitanje „Kako će se uspostaviti i ko će je uspostaviti?” uz osmeh je odgovorio „Ima hiljade mogućnosti”.

Pregovori o novim vladajućim koalicijama u Zemunu, na Voždovcu i u Kosjeriću odraziće se i na stabilnost vladajućeg bloka. Izvori u G17 plus su rekli za „Politiku” da ta stranka ostaje pri stavu da će napustiti republičku vladu ukoliko demokrate u opštinama uđu u koalicije sa naprednjacima. „Mi ne pretimo i ne želimo da ugrožavamo vladajući blok. Mi smo samo stavili do znanja da ne možemo prihvatiti savez sa bivšim radikalima", rekao je taj izvor.

Stav demokrata je drugačiji, njega je još 30. novembra 2008. u intervjuu za „Politiku” izneo Boris Tadić: „Danas samo SRS nije prihvatljiv partner DS-a na lokalnom nivou... Gospodin Nikolić ostaje moj najznačajniji rival u srpskoj politici. Komunikacija između mene i njega postoji, ali ta komunikacija nije u smislu dogovora oko bilo čega osim u smislu razjašnjenja pristupa i pokušaja da se pronađu najbolja rešenja za državu Srbiju. Pri tome potpuno je jasno definisana različita politika njegove stranke u odnosu na moju, odnosno na politiku Demokratske stranke. I to nas vodi ka stabilnosti. Moram da vas podsetim da kada su stari Karamanlis i Andreas Papandreu izašli kao političari iz diktature koju su vodili grčki pukovnici oni su definisali da vode različite politike, da imaju različite ideologije i da će oštro kritikovati jedan drugoga za ono što smatraju pogrešnim, ali da je važno za Grčku da se uspostavi politika na principima koji brane nacionalni interes. I da je to rešenje dugoročno presudno za stabilnost Grčke. Zbog toga je Grčka danas uvažena članica EU”.

Sve demokrate koje su javno govorile potvrđivale su stav Tadića o saradnji na lokalnim nivou sa svima osim sa SRS-om. Ipak, demokrate će morati u razgovoru sa Dinkićem da provere da li će on zaista srušiti republičku vladu ako bude dogovora SNS-a i DS-a u Kosjeriću, Zemunu ili na Voždovcu.

E. P.

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.