Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali ne slušaju Tadića

Tomislav Nikolić izjavio da se u Srbiji dogodio medijski skandal koji pokazuje šta predsednik Srbije zaista misli, a šta sme da se objavi

Srpska radikalna stranka neće prihvatiti poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da povuče Predlog rezolucije o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama, saopštio je juče Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a. On je, na konferenciji za medije, pozvao Tadića da u tekstu rezolucije „pronađe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednu rečenicu koja nije u skladu sa Ustavom Srbije, sa interesima Srbije ili sa svim rezolucijama koje je dosad o Kosovu donela Narodna skupština”.

„Mi želimo celovitu Srbiju u Evropskoj uniji i ne znamo zašto bi evropski moćnici bili protiv toga, ne znamo zašto je protiv toga Boris Tadić kojem Ustav nalaže da nikakvih pregovora, sporazuma i nikakvih izjava nema kojima bi čak moglo da se nasluti da on Kosovo i Metohiju vidi kao nezavisnu državu”, kazao je Nikolić.

On je dodao da je u četvrtak u medijskoj sferi Srbije došlo do, kako je kazao, neviđenog skandala nezapamćenog još iz vremena komunizma. Nikolić je rekao da će citiranjem delova agencijskih izveštaja sa pres-konferencije predsednika Tadića pokazati „šta zaista misli Boris Tadić, a šta sme da se objavi o tome”. Kako je naveo, prema prvim agencijskim izveštajima Tadić je na konferenciji rekao da „Srbija kao članica EU ima mogućnost da spreči da druge države postanu članice, dakle može sprečiti da Kosovo postane članica”. Prema njegovim rečima, ta izjava predsednika republike izmenjena je u kasnijim izveštajima u kojima je objavljeno da bi „Srbija kada postane članica EU mogla da onemogući integraciju lažne države Kosovo u Uniju”.

Ipak, tonski snimak sa konferencije za novinare Borisa Tadića svedoči da je predsednik Srbije govoreći o južnoj srpskoj pokrajini koristio oba izraza, pa nije baš najjasnije o kakvom se medijskom skandalu radi. Tako je, obrazlažući zašto Srbija treba da nastavi proces evrointegracija, Tadić rekao: „Ukoliko idemo prema Evropskoj uniji, snažimo naše kapacitete i za odbranu našeg Kosova. Politički gledano, ukoliko Srbija ne ide u proces integracija, omogućiće svima ostalima da idu u proces integracija bez ikakvog uticaja Srbije, pa čak i nekakvoj državnoj tvorevini, lažnoj državnoj tvorevini Kosovu i Metohiji”.

Iako je rekao da se politička situacija u Srbiji munjevito i drastično komplikuje i da će zbog toga odgovarati na novinarska pitanja svakog dana u toku ove nedelje, Nikolić juče nije pružio priliku predstavnicima medija da mu postave pitanja. To nije učinio ni generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić kojeg su novinari sreli u sedištu SRS-a.

A. M.

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.